logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NEC FE1250+ - jak poprawić ostrość i stabilność obrazu po dłuższym używaniu?

t15690b 25 Mar 2007 10:28 1211 4
REKLAMA
  • #1 3716659
    t15690b
    Poziom 11  
    Kupiłem monitor NEC MultiSync FE 1250+ który nie były używany przez kilka lat, chciałbym go wyregulować, może wymienić elektrolity odpowiedzialne za ostrość (niestety monitor jest mało ostry w narożnikach i trochę ciemny) może wystarczyła by regulacja na trafopowielaczu, ma jeszcze jedną przypadłość a mianowicie, po dłuższej pracy obraz się zmniejsza odrobinę ze wszystkich stron, po wyregulowaniu tego w osd wszystko jest ok., ale po wyłączeniu monitora i kilkugodzinnej przerwie po włączeniu obraz monitora znowu jest za bardzo rozciągnięty, jeśli ktoś byłby mi w stanie podać jakie elementy mam sobie sprawdzić i jak wyregulować byłbym dozgonnie wdzięczny, jestem małozaawansowanym elektronikiem hobbystą, z góry dziękuję za pomoc!
    dodaję że monitor jest mi potrzebny do pracy w AUTOCADzie, a ze względu na ograniczone fundusze musiałem takowy zakupić.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3718264
    adrian1201
    Poziom 29  
    Ocena: 413
    powymieniaj kondensatory zwlaszcza w galezi B+ wyczysc gniazdo na PK i piny na kineskopie zwlaszcza ten obudowany
    sprawdy czy w okresie czasu niezmieniaja sie napiecia na wturnej w przetwornicy
  • REKLAMA
  • #4 3718338
    t15690b
    Poziom 11  
    strasznie dziękuję, niezwłocznie to wykonami poinformuję co to dało:)
  • #5 3720408
    Awdeg
    Poziom 26  
    Ocena: 43
    Raczej nic to nie da ,albo jest uszkodzony obwód dynamicznego focusa ,albo kineskop w to drugie wątpie bo to bardzo żywotne kineskopy
REKLAMA