logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat i opis montażu prostego huba sieciowego - poszukiwany

Jeymz 01 Paź 2003 19:17 4510 8
  • #1 345384
    Jeymz
    Poziom 11  
    Witam
    Czy posiada ktoś schemat i opis montażu prostego huba sieciowego?

Pozdrawiam!

Przeniesiono z Szukam schematu.(ob)[01.10.03 g.21:04]
  • #2 345677
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Mam schemat switcha (troche skomplikowany) i coś co miałoby być hubem, ale nie mam pojęcia czy działa i jak działa (byłbym wdzięczy za wasz komentarz odnośnie tego czegoś bo nie wiem czy mogłoby to działać) Załączam schematy. Pozdrawiam
    Załączniki:
    • dziwne cos do etheretu.pdf (45.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • schemat switcha na realteku.zip (321.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 351591
    cortez_
    Poziom 26  
    Znalazłem jeszcze coś takiego. Jest po ruzku wiec nic nie rozumiem i bylbym wdzieczny gdyby ktos wyjasnil opis w zalaczniku. To tak a propos ciekawostek.
    Załączniki:
    • hub.zip (6.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 352014
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    ej, jak huby są tak proste, to jak skomplikowane są sieciówki??Ma ktoś schemat prostej?? Czy na tym switchu realteka potrzebny jest jakiś programik do układu?? jest tam jakiś eprom, więc chyba trz by go zaprogramować?? Ma ktoś programik??
  • #5 352024
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    ten schemat to lipa
    sam scalak tylko jest
    nie ma na nim trafek separujących i innych układów zawnętrznych
  • #6 406949
    cortez_
    Poziom 26  
    Ten schemat na rezystorach DZIAŁA, przetestowałem w 10Mbit Halfduplex na kartach Planet i kablach <20m
  • #7 407346
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6542
    Może to banalne pytanie... ale jakich wartości rezystorów użyłeś? 32[Ohm] +/-5%?
    Ktoś pytał o prostą kartę sieciową... http://www.propox.com/mmlan02_contens_pl.htm.
  • #9 690833
    vidmo
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Witam
    hmm szukam czegos bardzej skomplikowanego niz haba na rezystorach a mniej niz na ukladach realteka
    poszukuje czegos na np. PIC gdze pomiedzy PIC a przewodem stoi tylko trafko separujace czy ktos moze trafil na cos takiego ?
    a moze ktos zna dokladnie specyfikacje elektroniczna warstwy fizycznej i moze mi jakos pomoc z tym problemem . ten temat dreczy mnie od dawna
    jesli ktos wie jak zrobic np. prostego haba (linia=trafko=pic=trafko=linia) (cos ala crosowego kabelka) prosze o kontakt
    bede bardzo wdzeczny za jaka kolwiek pomoc
    pozdrawiam userow elektroda ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu i opisu montażu prostego huba sieciowego. Uczestnicy wymieniają się różnymi schematami, w tym prostym hubem opartym na rezystorach, który został przetestowany w trybie 10Mbit Halfduplex na kartach Planet i kablach krótszych niż 20 m. Podano wartości rezystorów około 33 Ω z tolerancją 1%. Pojawiły się także schematy bardziej skomplikowanych urządzeń, takich jak switch z układem Realtek, który wymaga programowania EPROM-u. Wskazano, że prosty hub może składać się z linii, transformatorów separujących i mikrokontrolera PIC, jednak brak jest szczegółowych specyfikacji warstwy fizycznej i gotowych rozwiązań tego typu. Wskazano również na potrzebę separacji galwanicznej i elementów zewnętrznych w układzie. Jeden z linków prowadzi do prostego projektu karty sieciowej. Ogólnie temat skupia się na prostych rozwiązaniach sprzętowych dla huba sieciowego z wykorzystaniem rezystorów, transformatorów i mikrokontrolerów, z uwzględnieniem ograniczeń i wymagań fizycznej warstwy sieci Ethernet.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA