logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cobra 19 Plus - brak zmiany kanałów, jak naprawić?

Jasiulek 19 Paź 2007 15:22 1736 4
REKLAMA
  • #1 4393347
    Jasiulek
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Tak jak w temacie CB Cobra 19 plus nie zmienia na żaden inny kanał oprócz 9. Póki co poprawione zimne luty ale nic nie wniosło. Jak kolega mówił od którego te CB mam od tak siebie przestało funkcjonować w sprawie wyboru kanałów. Jakieś propozycję od czego zacząć sprawdzanie i ewentualne naprawy :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4393573
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Witam.

Jeżeli luty poprawione i przełączniki UP i DWN sprawne to tak jak napisał SP5IT. IC201 do wymiany.

Możesz jeszcze dokonać pomiaru napięcia UP i DWN na syntezie IC201.
    Na nóżce 21 i 22 jest realizowana funkcja przestrajania kanałów.

Voltomierzem sprawdź jakie są na tych nóżkach napięcia (około 0V do 2V). Przy naciśnięciu przełącznika kanałów DWN, na nóżce 21 powinien zwiększyć się poziom napięcia o około 1V do 2V. Analogicznie klawisz UP nóżka 22 układu IC201.
    Jeżeli napięcia się zmieniają to wymiana scalaka. Jeżeli NIE zmieniają się to winą mogą być same przełączniki lub doprowadzenia od nich.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 4399925
    Jasiulek
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    sprawdzałem przełączniki, różnica po naciśnięciu wynosi 5V więc scalak jak mówicie
  • #5 5302448
    archonn
    Poziom 11  
    Witam,
    U mnie jest podobny problem, tj po odpaleniu radia "wisi" na 9 kanale i milczy. Co ciekawe, po odczekaniu ok 5-10 minut w tym stanie (włączone) radio zaczyna działać prawidłowo i działa dowolnie długo. Następnego dina sytuacja analogiczna.
REKLAMA