logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 1100 - problem z drukowaniem po instalacji sterowników przez LPT1

Michał~88 26 Mar 2007 15:33 3310 9
  • #1 3720858
    Michał~88
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam problem odnośnie tej drukarki.
    Poczytałem wszystkie posty z elektrody i nic nie odpowiada mojemu problemowi.
    Więc tak.
    Gdy podłączyłem ją do komputera to nie znalazł dla niej sterowników lecz musiałem je sobie ściągnąć.
    I tu pojawia się pytanie czy sciągnołem dobre
    Pytam ponieważ gdy drukuję tekst pobiera kartkę i wydrukuje linijkę jakiś literek i później biała kartka.
    Próbowałem drukować zdjęcia lecz też to nic nie daje. Jakieś literki i nic.
    Mam ją podłączoną przez port LPT1 i nie wiem czy mam wszystko dobrze zrobione.
    Czy trzeba coś w Biose ustawić. Proszę o jakiekolwiek informacje co mam dalej robić.
  • #3 3720900
    LWO
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Nie napisałeś jaki masz system, W2K, XP powinny same wykryć drukarke i powinna ona prawidłowo działać bez żadnych dodatkowych ustawień. Na pytanie czy zainstalowałeś właściwy sterownik też ciężko będize odpowiedzieć bo po pierwsze nie wiemy jaki masz system, po drugie nie wiemy jaki sterownik zainstalowałeś. Zakładam że do 1100. Jeśli chcesz to zrobie obraz oryginalnej płyty do 1100 i gdzieś ci wrzucę.
  • #4 3720904
    Michał~88
    Poziom 14  
    Był bym wdzięczny za obraz oryginalnej płyty.
  • #5 3721216
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 924
    Na płycie nie będzie nic więcej niż w podanym wcześniej linku

Czy drukarka drukuje Self Test :?:
  • #7 3721293
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 924
    najprawdopodobniej padł formater ( częsta usterka ) i sterowniki nic tu nie pomogą
  • #8 3721311
    Michał~88
    Poziom 14  
    Czy jest możliwość wymiany tego w domu??
    I ile to kosztuje oraz gdzie można kupić.
  • #9 3723144
    LWO
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Dokładnie tak jak napisał Marek, jeśli nie drukuje strony testowej to zdecydowanie formater, nieduża płytka przykręcona od spodu drukarki, do niej podłączany jest kabel do komputera. Czasem takie bebechy i to nawet sprawne mozna niedrogo dostać na allegro.
  • #10 4091275
    bartek96
    Poziom 13  
    Apropos sterowników do HP1100, to spodkałem się z taki m problemem, że po zainstalowaniu tych ściągniętych ze strony HP drukarka miała problemy z drukowaniem dużych dokumentów (powyżej 1M). Faktycznie, i w XP, i w 2000 są sterowniki do tej drukarki, ale oprogramowanie serwowane przez HP daje kilka możeliwości: drukowanie 2 stron na kartce, drukowanie obustronne... winda tego nie oferuje:( Pytanko więc z mojej strony: czy ktoś już to tej drukarki instalował stery od HP? A jeśli tak, to jakie i jak to działało?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy drukarki HP LaserJet 1100 podłączonej przez port LPT1, która po instalacji sterowników pobranych ze strony HP drukuje nieprawidłowo – pojawia się tylko fragment tekstu lub losowe znaki, a następnie pusta kartka. Użytkownik nie jest pewien, czy zainstalował właściwe sterowniki oraz czy wymagane są ustawienia w BIOS-ie, na co odpowiedziano, że BIOS nie wymaga zmian. Zalecane jest użycie sterowników dostępnych na oficjalnej stronie HP. Wskazano, że systemy Windows 2000 i XP powinny automatycznie wykrywać drukarkę i działać bez dodatkowych konfiguracji. Problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzenia formatera – niewielkiej płytki elektronicznej pod spodem drukarki, która jest częstą usterką w tym modelu. Formater można wymienić, a części często dostępne są na rynku wtórnym, np. na aukcjach internetowych. Dodatkowo, użytkownicy zgłaszali problemy z drukowaniem dużych dokumentów powyżej 1 MB przy użyciu sterowników HP, które oferują dodatkowe funkcje jak druk dwustronny czy drukowanie wielu stron na jednej kartce, niedostępne w standardowych sterownikach Windows.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA