logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVRDragon - Błąd odczytu sygnatury 0xff 0xff 0xff, co robić?

Kvasir 26 Mar 2007 18:55 1673 5
REKLAMA
  • #1 3721515
    Kvasir
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.... mialem kilka meg poblokowanych, pozatym programator cos nie chodzil z moim laptopem... zainwestowalem w AVRDragon'a .... przywiozlem, podlaczylem do kompa, wszystko ladnie, diodki pomrygaly niby ze dziala, (wczesniej przylutowalem podstawki 40 i 28 dip, zwarc nie ma zadnych, zimnych lutow tez nie) wkladam pierwszego pacjenta.... wyrzuca info ze cos z napieciami jest nie tak , w helpie pisze zeby polaczyc gniazdo napiecia z 2 nozka isp .... ok zrobione, a tu cisza.... to samo , wyskakuje blad i nie mozna nic zrobic, ani wgrac, odczyt niby dziala ale nie zagladalem do hexa, pewnie same ff... sygnatura chipu 0xff 0xff 0xff .. tak samo z mega16 i mega8..... dobra, wlozylem swiezo kupiona atmege8..... uruchamiam i super id zczytal dal sie zaprogramowac, dziala..... probowalem cos porobic z innymi kontrolerkami dalej nic, wkladam ta nowa mege ii..... dokladnie to samo co z tamtymi, sygnatura 0xff 0xff 0xff .... nie mam pojecia co z tym zrobic :( :( :( Uszkodzony programator ? uzywam Avr Studio najnowszego....

Pozdrawiam
    Krzysiek....
  • REKLAMA
  • #2 3721810
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    Witam,

na pewno go jakoś uruchomisz tylko nie denerwuj się i rób wszystko wg instrukcji krok po kroku - a najlepiej opisz dokładniej co i jak robisz jakie napięcia podajesz itp .... piszesz, że przylutowałeś jakies podstawki - to co sam go składałeś czy jak?

koszt gotowego AVRDragona to ok 220zł brutto - przyznam, że to makabryczny pomysł, żeby odrazu od takiego programatora zaczynać - nie lepiej było zrobić sobie albo kupić prostego programatorka STK200 (koszt jeśli się kupi działającego gotowca to jedyne 15zł!!!) .... i programujesz i to w układzie też wszystkie procki AVR...

.... ale ok opisz dokładniej jak podłączasz te swoje procki do programatora - jakie napięcie podłączasz i skąd je bierzesz itp - poza tym jaką wersję AVRStudio masz? i czy zainstalowałeś najnowszego ServicePack'a (teraz to chyba jest servicepack 4)

pozdrówka
  • REKLAMA
  • #3 3722248
    krzemowy
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Nawiązując do kwestii procków z zablokowanym programowaniem via SPI itp. - w mojej króciutkiej karierze z AVR zdarzyło się to dwa razy(AT90S2313 oraz ATmega32) i za każdym razem udało się je odblokować przy pomocy elementarnie prostego układu do programowania równoległego i sekwencji sygnałów wg informacji z PDFa generowanej przez odpowiednie ręczne zwieranie kabelków :)
  • REKLAMA
  • #4 3722355
    smelektroda
    Poziom 13  
    Witam
    A przy programowaniu tych atmeg tzn przy pierwszym programownaiu danego mikrokontrolera zmieniasz ustawienia w fuse bitach?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3722618
    Kvasir
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    AvrDragon domyslnie jest bez podstawek na uklady, jak popatrzysz na zdjecie to sa tylko pozlacane dziurki , na plytce programatora jest gniazdo VCC , w helpie jest napisane ze nalezy polaczyc jeden z 3 pinow VCC do vcc jtaga albo isp. wkladam atmegi, pin1 do 1 , wszystko jak byc powinno.... raz zadzialala nowa i juz umarla.... w zadnej sie nie da zmienic fusebitow ani lockbitow. Nie wiem co jest grane... avr studio najnowsze, pobrane ze strony, sp4 . Co do programatorow za 15 zloty... taaaa.... tylko ze ja nie mam portu lpt ani seriala , tylko usb (laptop) , a pozatym programator isp na usb mam , ale interesowal mnie tez jtag i debugwire, oraz programowanie rownolegle... pokombinuje jeszcze cos... a jak nie to sie do atmela zwroce....

Dodano po 35 [minuty]:

OK... juz chyba wiem o co chodzi.... avrdragon po kupieniu jest zlozony ale tylko do pracy przez ISP/JTAG/DEBUGWIRE ..... aby wyciagnac z niego pelnie mozliwosci nalezy przylutowac 2 podstawki (w sumie nie da sie tego zrobic z racji tego ze dip28 jest pomiedzy pinami dip40, a dip40 ma poprzeczne dystanse uniemozliwiajace wlozenie mniejszego ale..... przylutowalem dip28 , wycialem dystanse z 40 i dostalem 2 listwy zenskie, umiescilem po obu stronach i wyglada fajnie :) ) dalej , nalezy zaopatrzyc sie w kabelki i konektorki zenskie i przy programowaniu rownoleglym polaczyc piy VCC,JTAG,ISP,HV_PROG ze zlaczem EXTANDED, dopiero wtedy bedzie mozna korzystac z PP (jutro kupuje kabelki, zrobie to i dam znac (podstawka ZIF jest w avrdragonie najlepszym zakupem.....) info zaczerpnalem z angielskiej wersji instrukcji pod adresem: http://www.usbmicro.com/apps/dragon.pdf na stronie 17 zaczyna sie opis PP i sposobow laczenia poszgolnych ukladow... :D
  • #6 3729786
    danio_ac
    Poziom 11  
    Ja też tak miałem. Zmieniłem wersje AVR studio na najnowszą i problem znikł.
REKLAMA