logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suzuki Swift GL - radio Sony 4x50W wyłącza się przy głośnym odtwarzaniu

komandor64 26 Mar 2007 19:51 1644 6
REKLAMA
  • #1 3721772
    komandor64
    Poziom 25  
    Ocena: 80
    Mam mały problem z Suzuki Swift GL. Otóż po zamontowaniu odtwarzacza CD Sony o mocy 4x50W pod głośniki: przód-2x35W i tył:2x80W radio przy podgłaśnianiu samo się wyłącza i włącza. Wygląda to tak jakby mu brakło mocy(?). Jak się ustawi siłę dźwięku na 5 to wszystko gra dobrze. Problemy zaczynają się przy ruszaniu i jeździe. Radio cały czas łapie takie zwisy: cały czas się wyłącza i włącza. Wreszcie po chwili zaczęło śmierdziec paloną izolacją w kabinie. Nie wiem za bardzo o co biega. Wszystko jest podłączone OKI. Mógłby ktos pomóc w moim problemie. Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 3722859
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Jak już poczułeś to napewno masz uszkodzenie, prawdopodobnie w radiu przez uszkodzoną instalację głośnikową ale bez pomiarów i obejrzenia sprzętu to tylko gdybanie. Gdyby to podłączał fachowiec to wiedziałby co sprawdzić nim podłączy nieznane radio do nieznanej instalacji, szczególnie czy nie ma przypadkiem masy na głośnikach która może właśnie tak uszkodzić radio.

SławeK
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3725731
    robson@
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    W kostce tego Suzuki niema Masy .Mase łaczy sie dodatkowym przewodem .Spotkałem sie z tym ze ktoś mase podłaczał na kabel ILL.Wtedy przyrzad pokazuje mase która zamyka sie przez włókno żarówki.Albo bardzo prawdopodobne tak jak napisał kolega SławeK błedy w głosnikach.Mysle ze powinineś zmienic fachowca.
  • REKLAMA
  • #5 3725856
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    Jakby masa była poprzez ILL, to po włączeniu świateł radio by gasło albo by jakieś bezpieczniki szły...
    Ja stawiam na przywierającą gdzieś od drgań instalację głośnikową lub uszkodzenie głośnika, który przywiera przycierającą cewką o korpus przy głośniejszym graniu lub wali licą po metalu.
  • #7 3727855
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    "Doszłeś" bo miałeś blisko?
    Poza tym pokaż mi radio samochodowe które jest przystosowane NOMINALNIE do głośników 8 omowych. Bo z tego co wiem, to standardem w autach jest 4 omy i WSZYSTKIE radia są do takiej impedancji przystosowane.

Podsumowanie tematu

✨ W Suzuki Swift GL pojawił się problem z radiem Sony 4x50W, które samoistnie się wyłącza i włącza przy głośnym odtwarzaniu, szczególnie podczas jazdy. Radio działa poprawnie przy niskim poziomie głośności (do 5), natomiast przy wyższych następują zwisy i wyłączanie. Dodatkowo pojawił się zapach palonej izolacji w kabinie. Przyczyną może być uszkodzenie instalacji głośnikowej lub niewłaściwe dopasowanie impedancji głośników do radia. W instalacji Suzuki masa nie jest obecna w kostce radia i wymaga osobnego przewodu. Możliwe jest zwarcie masy na głośnikach lub uszkodzenie głośników, np. przywieranie cewki do korpusu przy wysokiej głośności. Autor odkrył, że instalacja głośników ma impedancję 4 omy, a radio jest przystosowane do 8 omów, co może powodować problemy, jednak standardowo radia samochodowe są projektowane pod 4 omy. Zaleca się sprawdzenie instalacji głośnikowej, poprawne podłączenie masy oraz ewentualną wymianę fachowca instalującego sprzęt.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA