logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tv Orion Color 552A - STR wymieniony, nadal błyski i puknięcia w dźwięku

tomyldz 27 Mar 2007 22:40 1295 6
REKLAMA
  • #1 3725740
    tomyldz
    Poziom 2  
    Witam Wszystkich.Jestem poczatkujacym elektronikiem i mam taki problem z moim tv:Jakis 4 miesiace temu naprawiany byl ten Tv u kolegi i byl wymieniany min STR.Telewizor znow siadl i nie mialem juz mozliwosci zawiezienia go do kolegi wiec podjolem sie sam go naprawic.Wymienilem wiekszosc elektrolitow w przetwornicy ale tv nie chcial dalej dzialac wiec wymienilem jeszcze STRa i wtedy ruszyl.Moje pytanie brzmi czemu tak szybko sie wyeksploatowal...????czy cos jest jeszcze nie tak...?Tv mial takie objawy ze sam sie wylaczai i wlaczal.teraz dziala ale nie jest jeszcze wszystko ok poniewaz sa takie pukniecia w dziwieku i jednoczeslie widoczne na ekranie blyski.Co jeszcze jest nie tak z nim?Przed wymiana elektrolitow i sSTRa tez byly takie pukniecia i blyski wiec mysle ze znow dlugo nie podziala....Porosze o pomoc i wyrozumialosc.Pozdrawiam Tomek.Model to ORION Color 552A.

Poprawiono tytuł. (am)
  • REKLAMA
  • #2 3725862
    A.J.Electronics
    Poziom 18  
    Ocena: 43
    Witam.
    Upewnij się czy układ STR dobrze jest chłodzony, tzn. dobrze przylega do radiatora. Najlepiej posmarować pastą silikonową. Po drugie czy był kupiony w dobrym sklepie, bo trafiają się układy złej jakości.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 3725972
    Eljot
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam !
    Jaki tam był? metalowy STR 451 czy nowszy STR 50103 .
    Za 451 lepiej zakładać 451 bo po przeróbce na 50103 chodzą do 2 lat jak się dobry trafi.
  • #4 3726241
    bemo1
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Kondensatory w aplikacji STR-a do wymiany.
  • REKLAMA
  • #5 3727947
    indianer
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Przejrzyj też płytę pod kątem zimnych lutów w zasilaczu i w odchylaniu. A napięcie wyjściowe z zasilacza jest w normie? Dioda zabezpieczająca w B+ może robić też takie figle.
  • #6 3728195
    tomek,8732
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Miałem podobny przypadek z STR tylko w sony wymieniłem 2 szt i tez długo nie pochodziły dopiero nabyłem wylutowany ale oryginalny i tv cieka juz 3 latka.Jest teraz bardzo duzo malowanek.
  • REKLAMA
  • #7 3732004
    tomyldz
    Poziom 2  
    Dziekuje za wszystkie rady.Znalazlem 2 zimne luty i poprawilem.Str byl kupiony w "dobrym sklepie"Owe objawy narazie sie nie powtarzaja wiec mam nadzieje ze bedzie chodzil.Pozdrawiam.:D

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Orion Color 552A pojawiły się problemy z błyskami na ekranie i puknięciami w dźwięku, które występowały przed i po wymianie układu STR oraz elektrolitów w przetwornicy. Przyczyną szybkiego zużycia STR może być niewłaściwe chłodzenie układu, np. brak dobrej przyległości do radiatora lub brak pasty silikonowej. Istotne jest także, czy układ STR pochodzi z pewnego źródła, gdyż na rynku zdarzają się podróbki niskiej jakości. Wymiana kondensatorów w aplikacji STR oraz sprawdzenie płyty pod kątem zimnych lutów, szczególnie w zasilaczu i układzie odchylania, jest zalecana. Napięcia wyjściowe z zasilacza powinny być w normie, a dioda zabezpieczająca w linii B+ może powodować zakłócenia. Wskazano, że modele STR 451 są bardziej trwałe niż nowsze STR 50103, które mogą działać do dwóch lat, jeśli są oryginalne. Po znalezieniu i poprawieniu zimnych lutów objawy ustąpiły, co sugeruje, że problem mógł leżeć w połączeniach lutowanych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA