logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić układ łagodnego startu do motorka dziecięcego 12V 7Ah?

Nowy200 30 Mar 2007 13:02 1257 1
REKLAMA
  • #1 3733781
    Nowy200
    Poziom 2  
    Witam, mam pytanie jak i z czego najprościej zrobić układ łagodnego startu (pełna moc w 2-3 s) do motorka dla dziecka (bateria 12v, 7Ah,) ? Jestem laikiem ale jeśli ktoś poda jakie elementy polutować to dam sobie radę. Chyba, że nie jest to takie proste.
    Będę wdzięczny za pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3734159
    nyquist
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    Ja bym zrobił jak niżej. Prostszego układu raczej nie da się wymyśleć..
    Uprzedzam, że to moja własna wymyślona przed chwilą konstrukcja. Myślę, że zadziała na 99%, tylko nie wiem jak do końca przebiegać będzie narastanie prędkości obrotowej, bo kondensator będzie ładować się logarytmicznie, ale silnik za to jest nieliniowy w drugą stronę (przynajmniej przy niskim napięciu zasilania), więc powinno być ok. Tranzystor np BD243, albo podobny. Kondensator np 220uF, rezystor należy dobrać do czasu narastania, nie chce mi się liczyć, ale podejrzewam, że jakieś kilkaset ohmów.
    Pozdrawiam i powodzenia:)
    Załączniki:
    • Jak zrobić układ łagodnego startu do motorka dziecięcego 12V 7Ah? motorek.GIF (2.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA