logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy antena satelitarna na balkonie za szybą zapewni dobry odbiór?

bandzior17 30 Mar 2007 17:01 31947 15
REKLAMA
  • #1 3734561
    bandzior17
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Administracja mojego osiedla nie zezwoliła mi na montaż anteny na elewacji budynku, więc wysuwam pytanie czy jest sens montować ją na balkonie (za szybą)?. Czy poprawny odbiór telewizji będzie w takiej sytuacji możliwy? Jakie straty wprowadzi ta szyba? Z góry dziękuję za wszelkie wyjaśnienia. Jarek.
  • REKLAMA
  • #2 3734586
    Mar$
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Niestety nie będzie działać
    Pozdrawiam
  • #3 3735198
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Ocena: 109
    Skoro kol. masz balkon to nie powinno być problemu, ale jeśli szyba będzie przed czaszą to nie masz szans.Pozdro
  • REKLAMA
  • #4 3735298
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    Jeżeli nie można na elewacji, to zamontuj antenę na barierce balkonu.
  • REKLAMA
  • #5 3735900
    bogi
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    Jeśli ściana nie zasłoni anteny to powinno działać przez szybę.
    U mnie Astra i HB działały z anteną na parapecie wewnątrz
    pokoju za zamkniętym oknem.
  • #6 3736001
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Rozejrzyj się po necie, są produkowane anteny dla ludzi w podobnej sytuacji - na przykład udające lampy (i świecące). Nie podam szczegółów, bo tylko widziałem gdzieś, kiedyś opis.
  • REKLAMA
  • #7 3741262
    tomarex
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Witam.
    Było na ten temat już wiele sprzecznych opinii.
    Zależy to z pewnością od składników dodawanych do szkła.
    Z ciekawości jak znajdę kawałek szyby, to pobawie się na dachu z miernikiem.

Należały by się spytać jaki jest powód braku zgody: estetyka, niszczenie elewacji czy bezpieczeństwo. W zależności od tego może dało by się to ominąć?
  • #8 3741682
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Ocena: 109
    Masz tu stronką to powinno ci rozwiązac problem
    www.jackysat.pl/podstr/galeria.htm
    Pozdro
  • #9 3742585
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    Mar$ napisał:
    Niestety nie będzie działać
    Pozdrawiam

Jak to nie będzie działać ? jak szyba jest ze szkła to będzie działać - proponuje wypróbować a nie pisać .
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #10 3742757
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 244
    Jeżeli mieszkasz LEGALNIE, nie mogą Ci zabronić (ale mogą utrudniać...)
    Polecam:
    - Art 684 K.C.
    - google: "prawo antenowe"
    - ew. PZK.org.pl
    (Zasadniczo anteny instaluje sie na dachu...)
    ---
    Szkło często już przy 2.4GHz tłumi więcej niż przeciętna ściana.
    Mokre szkło - dla mikrofal prawie jak metalowa siatka, gęsty las...
  • #11 3743502
    Mar$
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Kolego @ul1002 takie próby robiłem kilka lat wcześniej , a dzisiaj tak z czystej ciekawości miernik podłączyłem do konwertera i wkładając kawałek szyby między konwerter a czasze obserwowałem
    wskazania, druga próba tuner Ferguson _menu_poziom _sygnału siła 99% jakość 99% po włożeniu szyby , jakość sygnału 0%.
    Do próby użyłem zwykłą szybę o grubości 3 mm.

ps. proponuje wykonać podobny test i podzielić się swoimi wynikami
    Pozdrawiam
  • #12 3786545
    elakaba
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    miałem ten sam problem,
    zamontowałem antenę swoim sposobem do ramy okiennej i mam w .... administrację osiedla
  • #13 3787568
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    Jestem skłonny twierdzić, że zależy to od rodzaju szkła. Kilkanaście lat temu zainstalowałem antenę 110cm na korytarzu przed oknem wychodzącym na południe i przez kilka lat odbierałem programy z "HB". Robiłem póżniej też podobne próby u siebie w domu i też uzyskałem zadawalający odbiór mimo znacznego osłabienia sygnału. Siła sygnału też znacznie spadała podczas deszczu i zmoczonej szyby. Trzeba jednak przy montażu wziąć poprawkę na kąt "patrzenia" anteny. Antena musi być zamontowana dość nisko. Znacznie poniżej parapetu. Tak jak na rysunku.
    Załączniki:
    • Czy antena satelitarna na balkonie za szybą zapewni dobry odbiór? Sat. w domu.JPG (10.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 3795177
    sq8z
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    hmm , a ja zamiast rozwazac wyzszosc swiat wielaknocnych nad bozego narodzenia ( bez urazy please) - patrz gatunki szkla.. bo to w rezultacie doprowadzi nas do koniecznosci zainwestowania w szklo kwarcowe ( krysztal)
    zastanowilbym sie nad zastosowaniem czegos w stylu "plexi" ... i po klopocie.
    Owszem po jakims czasie taka plexa bedzie posniszczona i porysowana ale...
    albo odbior TV albo wojna na artykuly prawne z wlascicielem budynku HI
    pozdrawiam
  • #15 3796245
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    No nie! Z całą pewnością nie chodzi tutaj o szkło kwarcowe bo skąd niby miałoby się ono znależć w zwykłych oknach "pagetowskich"? Tylko może te ze zmniejszonym współczynnikiem przenikalności termicznej są w jakiś sposób metalizowane powierzchniowo? Nie wykluczam, że przez "plexi" będą fale przechodzić ale to koszt a sprawdzić można jak się to będzie sprawować przez aktualnie istniejące szkło w oknach balkonowych? Kosztować tylko będzie trochę czasu i wysiłku.

Podsumowanie tematu

✨ Montaż anteny satelitarnej za szybą balkonu może znacząco obniżyć jakość odbioru sygnału, zwłaszcza jeśli szyba znajduje się bezpośrednio przed czaszą anteny. Tłumienie sygnału zależy od rodzaju szkła – zwykłe szkło o grubości około 3 mm może powodować spadek jakości sygnału do 0%, szczególnie gdy jest mokre. Niektóre rodzaje szyb, zwłaszcza z powłokami termoizolacyjnymi lub metalizowanymi, mogą dodatkowo osłabiać sygnał. Alternatywą jest montaż anteny na barierce balkonu lub na ramie okiennej, co pozwala uniknąć przeszkód w propagacji fal. Warto rozważyć także specjalistyczne anteny kamuflowane, np. udające lampy. Próby pomiarowe z użyciem miernika sygnału potwierdzają, że przeszkoda w postaci szyby może drastycznie obniżyć jakość odbioru. W przypadku braku zgody administracji na montaż na elewacji, warto zapoznać się z przepisami prawa antenowego oraz rozważyć negocjacje dotyczące lokalizacji anteny. Niektóre dyskusje sugerują użycie alternatywnych materiałów osłonowych, takich jak plexi, które mogą mieć mniejsze tłumienie fal satelitarnych, choć wiąże się to z dodatkowymi kosztami i koniecznością testów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA