logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C3 programowanie centralnego zamka.

_nofon_ 31 Mar 2007 11:08 62223 36
Najlepsze odpowiedzi

Jak ponownie zsynchronizować pilot centralnego zamka w Citroënie C3 po odłączeniu komputera lub akumulatora?

Najpierw spróbuj ponownej synchronizacji pilota: włącz zapłon, naciśnij jeden z przycisków pilota i trzymaj go około 10 sekund, potem wyłącz zapłon — po chwili centralny powinien zacząć działać [#3736835] Ta procedura była potwierdzona jako skuteczna przez innego użytkownika, któremu centralny z pilota znów zaczął działać [#9704436] Jeśli to nie pomoże, pozostaje ponowne programowanie kluczy/pilota [#3738241]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 3736673
    _nofon_
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam

Mam pytanko czy istnieje możliwość zaprogramowania klucza do C3?
    Wyjmowany był silnik i rozłączany cały komputer i od tamtej pory nie działa centralny z pilota w kluczu, przed naprawą wszystko działało.
    Teraz tak jakby zgubił klucz pamięć, jak się naciska guzik to nie działa centralny. Czy istnieje jakaś sekfencja którą trzeba wykonać aby znowy klucz zaczął działać.
    Samochód jest z 2006 roku.

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3736835
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 418
    Włącz zapł. naciśnij jeden z przycisków pilota na ok.10s wył. zapłon ,po chwili powinny działać.
    Pozdrawiam,
  • #3 3738241
    lucik
    Poziom 17  
    Ocena: 170
    Był ostatnio ten temat z Xsarą. Ten sam problem i to samo rozwiązanie. Jak nie pomoże to co napisał kolega "zbyniuś" to pozostaje programowanie kluczy na nowo.
  • REKLAMA
  • #4 9704436
    gagarinn
    Poziom 2  
    Ocena: 21
    Dzięki za podpowiedź. Sposób działa. Centralny z kluczyka znowu sprawny :)
  • REKLAMA
  • #5 12542170
    Johnympl
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Co prawda mam c5 i ten sposób nie chce zadziałać.

Więc wkładam klucz, blokuje centralny, przekrecam klucz w stacyjce trzymając guzik zamykania wcisniety, trzymam 10-12 sekund powracam kluczykiem i puszczać guzik. Odblokowuje centralny po ok 1 minucie , czy tak jest ok czy coś złe robię . Początkowo myślałem ze to bateria w pilocie. Kupiłem nowa 1620 i nic bez zmian.
  • #6 12543182
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 17189635
    mravel
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    podepnę się - w jakich modelach citroenów elektronika centralnego (plytka) jest tozsama z ta z C3 fl (2002-2005)? Na pewno od Xsary pilot centralnego sie nie uczy.
  • #8 19323281
    Blondasek86
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Witam,czy można zaprogramować nowy pilot (zamiennik) do citroena C3 2006r,próbowałem już sposobu z zapłonem ale nic to nie dało,chyba że istnieje kategoryczna kolejność wykonywania działań,bardzo proszę o pomoc.
  • #10 19323369
    castin
    Poziom 25  
    Ocena: 163
    Blondasek86 napisał:
    Witam,czy można zaprogramować nowy pilot (zamiennik) do citroena C3 2006r,próbowałem już sposobu z zapłonem ale nic to nie dało,chyba że istnieje kategoryczna kolejność wykonywania działań,bardzo proszę o pomoc.

NIie, najpierw musisz zaprogramować IMMO, które jest zintegrowane z nadajnikiem HF. Oczywiście musisz posiadać odpowiedni pilot z prekodowanym immo i we właściwej modulacji FSK lub ASK.
    Opisane wyżej procedury inicjacji/synchronizacji dotyczą pilotów już wcześniej sparowanych z samochodem.
  • #11 19323419
    miras70
    Poziom 18  
    Ocena: 43
    Blondasek86 napisał:
    Witam,czy można zaprogramować nowy pilot (zamiennik) do citroena C3 2006r

Owszem, można ale w grupie PSA piloty dobiera się po nr VIN. Wszystko zależy od tego jakie masz BSI: Valeo, JCI czy Siemens. Najprościej zadzwonić do serwisu, po nr nadwozia (wystarczy ostatnie 8 cyfr) podadzą nr części zamiennej lub zostaje metoda "chybił, trafił". Jeżeli pilot jest odpowiednio dobrany powyższa metoda zadziała jeżeli nie potrzebny jest PIN żeby go zaprogramować.
  • #12 19323514
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3607
    miras70 napisał:
    Jeżeli pilot jest odpowiednio dobrany powyższa metoda zadziała

Nie wydaje mi się. Miałem w rodzinie dwa citroeny: C3 i C4 (oba pierwszej generacji) i konieczne było skorzystanie z Lexii i podanie PIN-u. Oczywiście klucz musiał być "dziewica" - nie może to być kluczyk który już był używany w innym aucie. No i odpowiedni rodzaj modulacji jak kolega powyżej wspomniał. Osobna sekwencja była do zaprogramowania immobilizera, osobna (następna) programowała centralny zamek. Podany sposób z naciskaniem przycisków pilota i włączaniem zapłonu skutkuje jedynie w sytuacji gdy rozkoduje się kluczyk przynależny (wcześniej zaprogramowany) do danego auta.
    Jako ciekawostkę podam fakt, że zdały egzamin kluczyki zakupione u dalekowschodnich przyjaciół. Na stronie znalazłem również opis ze zdjęciami jak rozpoznać sposób modulacji oryginalnego kluczyka. Kompletny kluczyk (bez grotu) kosztował 8 €, natomiast docięcie grotu 6 € (również na Aliexpress - wystarczy podać kod klucza lub zrobić dobre zdjęcie posiadanego grotu) Tak więc za 63 złote miałem gotowy do zaprogramowania, kompletny kluczyk. Programowanie robiłem już sam.
  • #13 19323570
    castin
    Poziom 25  
    Gerri napisał:
    Na stronie znalazłem również opis ze zdjęciami jak rozpoznać sposób modulacji oryginalnego kluczyka

Mógł byś podać linka, bo jak mam oryg. pilot, to nie ma problemu testerem odczytać rodzaj modulacji, ale gorzej jak nie ma pilota.

Dodano po 2 [minuty]:

miras70 napisał:

Nie wprowadzaj ludzi w błąd takimi stwierdzeniami, jeżeli nie masz zielonego pojęcia jak działa pilot w PSA w tym roczniku.
  • REKLAMA
  • #14 19323991
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3607
    castin napisał:
    Mógł byś podać linka, bo jak mam oryg. pilot, to nie ma problemu testerem odczytać rodzaj modulacji, ale gorzej jak nie ma pilota.

Niestety, opis odnosił się do odczytu oznaczeń z płytki kluczyka. Oferta już nie jest aktywna, ale zrobiłem zdjęcie do archiwum. W moim przypadku odczyt zaznaczonego fragmentu oznaczenia pomógł w zamówieniu.
    Citroen C3 programowanie centralnego zamka.
    Spojrzałem dzisiaj na oferty kluczyków na tym portalu i jak widzę jest więcej metod na rozróżnienie rodzaju modulacji. Większość niestety odnosi się do odczytu danych z posiadanego klucza.
  • #15 19324563
    miras70
    Poziom 18  
    castin napisał:
    miras70 napisał:

Nie wprowadzaj ludzi w błąd takimi stwierdzeniami, jeżeli nie masz zielonego pojęcia jak działa pilot w PSA w tym roczniku.

Po pierwsze to jest tylko część mojej wypowiedzi, widocznie nie doczytałeś do końca a po drugie to specjalnie dla Was usunąłem dziś wszystkie klucze z BSI w C3 (choć nie musiałem zrobiłem sobie virgin, mam też backup więc nie ma problem) i zakodowałem tylko immobilizer żeby móc odpalić auto, wziąłem nowy pilot z szuflady i uruchomiłem go wg powyższej procedury więc chyba mam jakieś pojęcie.
  • #16 19324984
    castin
    Poziom 25  
    Podaj rok tej c3 i wstaw jak mozesz zdjecie pilota.
    Dalej twierdzę, że to bzdura. Jak to scyzoryk to pewnie na pcf7941 czyli id46. Nie ma opcji na synchro niedopisanego id klycza do bsi - koniec i kropka. Jak starszy nie scyzoryk z dwoma przyciskami, to już wogóle poniosła Cię fantazja.
  • #17 19325206
    miras70
    Poziom 18  
    castin napisał:
    Dalej twierdzę, że to bzdura. Jak to scyzoryk to pewnie na pcf7941 czyli id46. Nie ma opcji na synchro niedopisanego id klycza do bsi - koniec i kropka. Jak starszy nie scyzoryk z dwoma przyciskami, to już wogóle poniosła Cię fantazja.

Skoro tak twierdzisz to szkoda dyskutować bo naprawdę mało wiesz (a wiesz tylko tyle ile na forum znajdziesz lub "wygoglujesz"). Poczytaj sobie (jeśli masz dostęp do biuletynów serwisowych) i się dokształć czy pilot centralnego zamka dopisuje się do BSI czy BSI zapisuje dane w pilocie (nie myl z immo). O czyszczeniu pilota na pewno też nie słyszałeś (dla Ciebie to fantazja). Ja kupuję piloty i klucze tylko z pewnych źródeł (nie chińskie) od znanych firm z Piaseczna i Wodzisławia lub w serwisach i nie mam problemów ani z programowaniem ani czyszczeniem.
  • #18 19325509
    castin
    Poziom 25  
    Daj link do tego pilota, którego douczyłeś do samochodu Citroen C3 2006(bez immo) samo HF procedurą wyżej podaną.
    Na temat mojej wiedzy i warsztatu nie powinieneś się wypowiadać, bo również się kompromitujesz.
    Czekam na dane tego klucza, który przyuczyłeś (samo HF bez immo).

Dodano po 41 [minuty]:

miras70 napisał:
    Ja kupuję piloty i klucze tylko z pewnych źródeł (nie chińskie) od znanych firm z Piaseczna i Wodzisławia

Fascynujące - nie chińskie - to pewnie "amerykańskie" 😂😂
    Ja naprawdę nie mogę się doczekać, jak pokażesz tego pilota, bo to będzie hit, normalnie przełom w systemie PSA.
  • #19 19325604
    miras70
    Poziom 18  
    castin napisał:
    Daj link

A co to ja pies?
    To jest forum ogólnodostępne a ja z tego żyję. Istnieje coś takiego jak etyka zawodowa i tajemnica handlowa. Jeżeli prowadzisz działalność to powinieneś zrozumieć, chyba że jesteś zwykłym "garażowcem"?
    Jeżeli chcesz posiąść tę wiedzę to przyjedź z gotówką i taką C3 do mnie i Ci udowodnię.
  • #20 19325645
    castin
    Poziom 25  
    Widzę, że jeszcze musisz się wiele nauczyć, powyższe Twoje posty tylko to udowadniają. Piszesz bzdury na temat programowania klucza w C3, a jak ktoś chce wiecej szczegółów, żeby udowodnić Ci niezaprzeczalnie, że piszesz głupoty, to unikasz tematu zasłaniając się wiedzą tajemną. Forum jest ogólnodostępne, ale nie wprowadzaj ludzi w błąd swoimi dogmatami, bo potem jakiś człowiek kupi pilot w ASO i będzie go trzy dni synchronizował, bo wyczytał na forum, że tak sie da. Kumasz?
    P.S. Ja mam wszystkie klucze czyste, dbam o nie szczoteczka i detergentami Baracudex, PCFProx i inne mniej lub bardziej agresywne środki.
    miras70 napisał:
    specjalnie dla Was usunąłem dziś wszystkie klucze z BSI w C3 (choć nie musiałem zrobiłem sobie virgin, mam też backup więc nie ma problem) i zakodowałem tylko immobilizer żeby móc odpalić auto, wziąłem nowy pilot z szuflady i uruchomiłem go wg powyższej procedury więc chyba mam jakieś pojęcie.

Ja tylko chcę, żebyś wskazał jakiego rodzaju pilot w ten sposob przyuczyłeś - chodzi mi o ten "z szuflady" - to Ci chyba nie zrujnuje rynku?
  • #21 20121006
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 308
    Dobra gryziecie się nie potrzebnie , powie mi ktoś czy zamówiony kluczyk z aliexpres (już idzie) da się zaprogramować do citroena c3 z roku 2002-go głównie chodzi mi o centralny zamek kod pin mam juz zdobyty z serwisu citroena .
  • #22 20121820
    castin
    Poziom 25  
    Jak to dwu przyciskowy , ze sztywnym grotem i trafisz na poprawne prekodowanie pod markę i model, to po zaprogramowaniu immo istnieje duża szansa, że pilot zadziała.
  • #23 20121864
    berthold61
    Poziom 28  
    castin napisał:
    Jak to dwu przyciskowy , ze sztywnym grotem i trafisz na poprawne prekodowanie pod markę i model, to po zaprogramowaniu immo istnieje duża szansa, że pilot zadziała.

Tak to jest dwuprzyciskowy na chipie id46 , pin code mam od citroena 20 zł to kosztowało , w sumie jeden kluczyk tylko mam a guziki do centralnego odpadły i chciałem przelutować a że umiejętności lutownicze mizerne więc go całkowicie uwaliłem , fajnie jak by ten kluczyk zagadał ,
  • #24 20122115
    castin
    Poziom 25  
    Jak nie zadziała, to możesz podesłać ten stary orginalny i mogę go naprawić.
  • #25 20122161
    berthold61
    Poziom 28  
    castin napisał:

Ok jak by co , narazie czekam na przesyłkę a podobno już jest w PL.
  • #26 20133447
    berthold61
    Poziom 28  
    berthold61 napisał:
    castin napisał:

Ok jak by co , narazie czekam na przesyłkę a podobno już jest w PL.

Tak jak się spodziewałem nowy chiński kluczyk kod do transpondera przyjął więc jako tako mam teraz dwa kluczyki ale kastraty bo piloty nie działają w obydwóch , widać ci Francuzy mają bardziej zryte berety niż my by do tego stopnia blokować takie bzdety . albo kluczykiem będę otwierał albo zamontuję za jakąś stówkę zwykły centralny zamek pomijając te ich durne BSI ech szkoda gadać ale w sumie 27 zł więc luz.
  • #27 20199757
    gressive
    Poziom 4  
    Ocena: 72
    Odkopuję temat. Kupiłem pilota z alli, oczywiście dobierałem pod oryginalny pilot. Zapłaciłem w ASO Citroen Łódź 80 złotych za kod? Hasło? 4 znaki w tym jedna cyfra. Pojechałem do speca i figa z makiem. Nic nie może zdziałać z żadnym z dwóch pilotów. Kod przyjęty, ale nie działa. Co ja mam teraz zrobić? Jakaś podpowiedź
  • #28 20200015
    berthold61
    Poziom 28  
    Ja sobie sam tez Chiński kluczyk kodowałem ale co z tego jak tylko immo zakodowało i mam drugi kluczyk w razie W ale głównie zależało mi na centralnym zamku a niestety nie da rady , coś tam popieprzyli ci Francuzi ,bez sensu.
  • #29 20200196
    gressive
    Poziom 4  
    Ocena: 72
    No właśnie to był mój główny cel. Zamek centralny przestał działać po upadku pilota. Wymieniłem baterię i pilot działał raz na kilka zamknięć/otwarć. Nawet był mierzony czy daje sygnał. I tak daje sygnał. Ogólnie to już sam nie wiem co myśleć a co gorsza nie wiem co robić. Znalazłem instrukcję resetowania BSI ale mam nieodparte wrażenie, że jest to dla śmiechu przez kogoś wymyślone.

To ta "instrukcja"
    1. Opuść okno kierowcy, podnieś maskę i upewnij się, że wszystkie urządzenia są wyłączone (radio, światła, wycieraczka itp. )
    2. Upewnij się, że wszystkie drzwi są zamknięte i wyjmij kluczyk ze stacyjki.
    3. Odczekaj 3 minuty,
    4. Odłącz akumulator pojazdu i odczekaj 15 sekund.
    5. Podłącz ponownie akumulator pojazdu, poczekaj kolejne 10 sekund (nie otwieraj drzwi).
    6. Włóż kluczyk do stacyjki (nie przekręcaj) i włącz światła pozycyjne przez okno kierowcy.
    7. Włącz zapłon i sprawdź funkcjonalność systemu i przytrzymaj przycisk blokady (zamknięcia pojazdu) na pilocie przez 10 sekund.
    8. Wyłącz zapłon, wyjmij kluczyk i otwórz i następnie zamknij drzwi (np. 2 razy).
    9. Zamknij z pilota i otwórz pojazd, a następnie otwórz i zamknij drzwi.
    10. Uruchom silnik (nadal przez otwarte okno) wyłącz światła i zakończ sprawdzanie systemu (sprawdź radio, wycieraczki itp.).

Nieprzestrzeganie tej procedury może spowodować nieprawidłowe działanie wielu elementów związanych.

Ciekawe czy ktoś próbował.
  • #30 20200396
    berthold61
    Poziom 28  
    Coś za bardzo to dziwnie wygląda ale po Francach spodziewać się można wszystkiego.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania i synchronizacji pilota centralnego zamka w Citroenie C3 po odłączeniu komputera/silnika oraz po wymianie lub uszkodzeniu kluczyka. Pojawiają się różne procedury inicjalizacji: włączenie zapłonu i przytrzymanie przycisku pilota przez kilka–kilkanaście sekund, a także wariant z odczekaniem aż BSI się uśpi. W przypadku nowych lub zamiennych kluczyków podkreślono, że samo „uczenie” centralnego zamka zwykle nie wystarcza — najpierw trzeba zaprogramować immobilizer (IMMO) przez Lexię/Diagbox z użyciem PIN-u, a pilot musi być odpowiednio dobrany do VIN, typu BSI i modulacji HF/FSK/ASK. Wymieniano też ograniczenia przy kluczach używanych w innych autach, konieczność „virgin”/czystego pilota oraz problemy z chińskimi zamiennikami, które często kodują tylko transponder, ale nie uruchamiają centralnego zamka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA