Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Elemis 5510T Problem z fonią i wizją

krakom 03 Paź 2003 17:32 1482 7
  • #1 03 Paź 2003 17:32
    krakom
    Poziom 11  

    Witam .
    Problem dotyczy odbioru wizji i fonii przez tuner TV .a mianowicie
    Czy to z kablówki ,czy z magnetowidu obraz jest wyświetlany z zakłóceniami mało wyraźny i skaczący , ale widoczny. Fonia natomiast wyglada tak: Słychać rozmowy ale dodatkowo przegłusza to wszystko dzwięk jakby " leciał helikopter". Na niektórych kanałach telewizyjnych obraz jest poprawny , ale dzwiek bez zmian - j/w . Takie objawy są tylko z tunera . Natomiast przez euro ( z magnetowidu), obraz jest czysty ,dzwięk idealny . Kable polączeniowe , sprawdzone na innym tv są sprawne. A więc mogę zawęźić usterkę do Tunera ( a jest to model 2500 KKC) i do układu TDA8305A . Pomieżyłem napięcia na układzie i w niektórych miejscach wartość się różni prawie dwukrotnie ( sprawdzane miernikiem). I np na piątej nodze scalaka powinno być 4,6v a jest 8,9V , jest kilka takich podobnych niezbierznych wartości , ale większość są dobre (+/- do 10 %) . I nie wiem czy zabrać sie za wymiane układu czy tunera , a może jest coś jeszcze co może powodowac taki objaw , większość elemętów na płycie sprawdzone i nie znalazłem , żadnego uszkodzonego , a więc stąd moje przypuszczenie ,ze może wina leży po stronie tunera albo TDA8305A .

    0 7
  • #2 03 Paź 2003 18:15
    pawel
    Spec od GSM

    myślę że powinieneś zacząć od wymiany glowicy w. cz., przedtem jednak sprawdż jej zasilania

    0
  • #3 03 Paź 2003 18:35
    Michał99
    Poziom 30  

    Sprawdz kondensator w ARW

    0
  • #4 03 Paź 2003 19:32
    krakom
    Poziom 11  

    zasilanie 12 volt, na pierwszej nodze powinno być (w/g schematu) 4,6v a jest 8,9v i dlatego stoje w miejscu .

    0
  • #5 03 Paź 2003 19:50
    Robi
    Poziom 24  

    Witam
    Warto również wymienić kondka C518 22uF/16V i tego o którym pisze Michał99 C508 2,2uF/25V
    Pozdrawiam

    0
  • #6 04 Paź 2003 11:48
    krakom
    Poziom 11  

    Nie nie , wcześniej sprawdziłem wszystkie elektrolity , ale dla świętego spokoju wymieniłem jak zalecaliście i na nic sie zdała ta wymiana , brak poprawy.

    0
  • #7 04 Paź 2003 19:51
    krakom
    Poziom 11  

    po wypięciu modułu teletekstu i eurozłącza obraz zrobił się szary ( taki jak po przełączeniu a AV) a dzwiek ucichł . Czyli cały sygnał przechodzi przez ten moduł może tam trzeba szukać usterki , Sprowdzę , ale mile widziane jakiekolwiek sugestie w tej sprawie .

    0
  • #8 04 Paź 2003 21:31
    krakom
    Poziom 11  

    Po sprawdzeniu okazało się ,że jest to głowica w.cz. dziekuje . Kończe temat
    Trzy posty jeden po drugim! Jeśli nikt pod Twoim postem nie napisał używasz funkcji "zmień" Przeczytaj regulamin zdzich42

    0