logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najprostszy układ cyfrowy – schemat i opis elementów do projektu (np. zegarek)

radekbu 31 Mar 2007 19:00 1202 7
REKLAMA
  • #1 3738044
    radekbu
    Poziom 12  
    Witam :) dostałem takie zadanie no i muszę zaprojektować jakiś prosty układ cyfrowy np. jakiś zegarek czy coś podobnego :/ może ma ktoś jakiś schemat tego na kompie?? jak najprostszy musi być :) i opisane elementy :) jak coś to wysyłać lub pisać na radekbu(_at_)op.pl z góry wielkie dzięki :)
  • REKLAMA
  • #2 3738068
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Witam
    Trzeba poszperać w bibliotece, polecam "Elektronikę Praktyczną", "Praktyczny Elektronik" , tam jest mnósuwo takich wynalazków.
  • REKLAMA
  • #3 3738109
    radekbu
    Poziom 12  
    no w sumie tak tylko ze trochę czasu nie mam bo na poniedziałek by mi sie to przydało :/
  • #4 3738115
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    No to nie pomogę, skanera nie posiadam!
  • #5 3738159
    lolek45
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    jest bardzo prosty uklad na pic16f84, dziala super a koszt prawie zaden, i mozesz pobawic sie przy tym w programowanie pic'a. poszukaj jest na pewno na elektrodzie.
  • REKLAMA
  • #6 3740647
    radekbu
    Poziom 12  
    potrzebuje sam schemat połaczenia wszystkich kości układu i nazwy wszystkiego a najlepiej jeszcze wejść i wyjść ale bez tego terz sie może obejść i nie mam zamiaru tego składać :) zadanie takie mam na cyfrowke no i przydalo by mi sie to baaardzo :) i na dzisiaj :)
  • REKLAMA
  • #8 3745546
    radekbu
    Poziom 12  
    tez nie tak :/ a może umie ktoś zbudować stoper na licznikach?? proste to podobno jest :P

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy zaprojektowania najprostszego układu cyfrowego, np. zegarka lub stopera, wraz ze schematem i opisem elementów. Wskazano, że warto poszukać w literaturze elektronicznej, takiej jak "Elektronika Praktyczna" czy "Praktyczny Elektronik", gdzie znajdują się liczne proste projekty. Zaproponowano również wykorzystanie mikrokontrolera PIC16F84, który jest tani i umożliwia programowanie, co może być dobrym rozwiązaniem do prostych układów cyfrowych. Autor potrzebuje schematu połączeń wszystkich układów scalonych, nazw elementów oraz, jeśli to możliwe, opisów wejść i wyjść, choć nie planuje fizycznego montażu. Wskazano także na dostępność projektów na forum elektroda.pl, jednak autor poszukuje prostszego rozwiązania, np. stopera opartego na licznikach, który jest uważany za prosty do wykonania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA