logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt prostego schematu nie umiem sobie poradzić.

monikaeuko 28 Maj 2019 13:11 438 3
  • #1 17984777
    monikaeuko
    Poziom 3  
    Koledzy czy ktoś pomoże mi z tym schematem, jest on prosty ale to mój pierwszy i nie mogę sobie z nim poradzić, muszę go zaprojektować ale nie idzie mi część z led. Mógłby ktoś go mi zaprojektować bądź może jest program który to zrobi na podstawie zdjęcia schematu?
    I jeszcze jedno pytanie jak mają być zamontowane te 3 tranzystory która nóżka do zasilania. Projekt prostego schematu nie umiem sobie poradzić.
  • #2 17984830
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2357
    Emitery tranzystorów do zasilania.
    Naprawdę wszystko masz opisane. Schemat jest prosty i przejrzysty. Może zacznij od prostszych układów, naucz się podstaw i oznaczeń elementów. Poza tym od projektowania PCB raczej są odpowiednie aplikacje, nie trzeba tego jakoś specjalnie ręcznie robić.
  • #3 17984906
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 675
    Witam !
    Do rysowania schematów ideowych i rysowania ścieżek jest np. program Eagle.
    Wersja demo ograniczona jest do ograniczenia wielkości płytki chyba 10x10cm.

Program ten przetwarza schemat ideowy na schemat PCB ( ścieżki ), ale trzeba najpierw narysować schemat, potem przekonwertować go na PCB.
    Eagle samo nie poukłada elementów na płytce, elementy trzeba samemu "wciągnąć w obszar aktywnej płytki i poukładać je tak aby połączenia pomiędzy elementami nie krzyżowały się.
    Kilka dni temu pytałeś się o Mega8 !
    Dlatego jestem pewien że powinieneś zacząć od jakiegoś prostego układu.
  • #4 17984920
    adam_es
    Poziom 30  
    Ocena: 185
    Proponuję zastosowanie darmowego programu KICAD. Najpierw należy schemat ze zdjęcia przerysować do edytora. Efektem będzie utworzenie pliku sieci połączeń (xx.net), na podstawie którego można narysować obwód drukowany. Robienie tego "na piechotę" będzie nieefektywne, łatwo popełnić błąd.
REKLAMA