Zegar NIXIE na procesorze PIC16F84 opracował Cyril Barbato. Na stronie autora można znaleźć schemat, plik ASM, oraz wzór dwustronnej płytki PCB dostosowanej do elementów SMD i wyświetlaczy IN8. Autor niestety nie zamieścił ani linijki opisu, a było by to na pewno ułatwieniem w uruchomieniu zegara.W związku z tym, że niedawno na Allegro kupiłem lampy Nixie LC513 oraz Z560M, postanowiłem zaprojektować, płytki PCB właśnie pod te wyświetlacze. W układzie zastosowałem sprawdzoną we wcześniejszych projektach przetwornicę na układzie NE555. Moja wersja zegara powstała na dwóch płytkach PCB łączonych ze sobą złączem tzw. goldpin, i skręcona śrubkami M3/20. Po uruchomieniu układu okazało się, że niestety cyfry nie wyświetlają się w odpowiedniej kolejności. Kolejność była następująca 0,1,2,3,7,5,8,4,9,6 ale na szczęście dało się to szybko poprawić w pliku ASM i po ponownej kompilacji wszystko działa prawidłowo. Zegar uruchomiłem wczoraj więc nie posiada jeszcze obudowy. Jest to bardzo oszczędna wersja zegara i myślę że zachęci kilka osób do zbudowania go. Więcej na temat zegara na mojej stronie http://bruno.netstrefa.com.pl/radio/projekt/nixieclock/
Fajne? Ranking DIY