logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Uno 1.4ie 1991 - Częste włączanie wentylatora i brak obiegu w chłodnicy

robertzzz 31 Mar 2007 19:43 2006 8
REKLAMA
  • #1 3738184
    robertzzz
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam mam problem z chłodzeniem samochodu ostatnio dość często włącza sie wentylator na chłodnicy dopatrzyłem że czasami nie mam obiegu w chłodnicy tzn. czasami woda wiruje a czasami nie czy to znaczy ze pompa siada czy maże coś innego? prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3738214
    alpha01
    Poziom 21  
    Ocena: 163
    kolego woda nie wiruje kiedy zamyka sie termostat.a w ogole do chlodzenia jest plyn a nie woda.
  • REKLAMA
  • #3 3738253
    michalekk
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    kolego to nie pompa wywal termostat i bedzie oki
  • REKLAMA
  • #4 3738272
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    Mam uno 1.0 i w samego sylwestra sie zagotował aż kontrolka sie od temp. zaświeciła, powód -zaciął sie termostat i nie puszczał płynu na chłodnice, koszt termostatu 18zł i problem sie skończył. Pozdro
  • REKLAMA
  • #5 3738289
    robertzzz
    Poziom 10  
    to znaczy ze kiedy termostat jest otwarty to wtedy płyn wiruje?
  • #6 3738327
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    Tak, a jak sie nie otworzy to płyn krąży tylko w silniku i moment nabiera temperatury, a ile ci wskaźnik temp. pokazuje bo powinno być 90C, jak więcej to tylko termostat chyba że brakuje płynu lub jest układ zapowietrzony sprawdź
  • #7 3738349
    .gonzo.
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Najczęściej przyczyną jest termostat, jednakże czasem problem tkwi w skamieniałej chłodnicy :idea:
  • #8 3738396
    bandi21
    Poziom 30  
    Ocena: 655
    Jeśli wentylator często się uruchamia to termostat jest dobry bo otwiera obieg chłodnicy,a w niej jest przecież włącznik.Problem termostatu by był wtedy gdyby silnik się przegrzewał a wentylator by się nie włączał.Ja myślę że wszystko jest OK bo fiat jak się zrobi ciepło często włącza wentylator taki jego urok.
  • #9 3739779
    robertzzz
    Poziom 10  
    dzieki wielkie koledzy. a tak nawiasem mówiąc to nie wiem jaką mam temp. silnika bo mam najuboższą wersje i mam tylko kontrolke temperatury wskaźnika niestety nie mam

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Fiat Uno 1.4ie 1991 często włącza się wentylator chłodnicy, a obieg płynu chłodzącego w chłodnicy jest nieregularny – czasami płyn wiruje, a czasami nie. Problem najczęściej wynika z działania termostatu, który zamykając się, zatrzymuje obieg płynu w chłodnicy, powodując brak cyrkulacji i przegrzewanie silnika. Woda (w rzeczywistości płyn chłodzący) nie wiruje, gdy termostat jest zamknięty i płyn krąży tylko w silniku. Jeśli termostat się zaciął i nie otwiera obiegu do chłodnicy, silnik może się przegrzewać, co skutkuje częstym włączaniem wentylatora. Wskazane jest sprawdzenie temperatury silnika (powinna wynosić około 90°C) oraz poziomu i odpowietrzenia układu chłodzenia. Wymiana termostatu jest najczęstszym i skutecznym rozwiązaniem problemu. Czasem przyczyną może być również zatkana lub skamieniała chłodnica. Wentylator w Fiacie Uno często się włącza przy normalnej pracy, co jest charakterystyczne dla tego modelu i niekoniecznie oznacza usterkę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA