logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bojler elektryczny v przepływowy podgrzewacz wody...

kamileeek 01 Kwi 2007 16:52 61635 13
REKLAMA
  • #1 3741427
    kamileeek
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam
    mam takie pytanko,co mniej prądu pobiera jesli chodzi o podgrzewanie wody? Bojler 60l czy taki podgrzewacz przepływowy? Aktualnie w domu mam bojler,a mysle nad załozeniem podgrzewacza tylko czy to akurat taniej bedzie wychodziło jesli chodzi o rachunki za prąd czy nie,mozecie mi doradzić? A takze jesli juz podgrzewacz to moze ktos jakis poleci,dodam ze musi podgrzewac wode w całym domu,tak jak bojler.

Moderowany przez skryn:

Przeniosłem z AGD.

• REKLAMA
  • #2 3741530
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    Co do rachunków to nie wiem, ale wadą podgrzewaczy przepływowych jest ograniczenie wydajności do iluś tam litrów na minutę.
    W podgrzewaczach zasobnikowych tego nie ma pod warunkiem, że mają wystarczającą pojemność.
    Wyobraź sobie sytuację gdy np. bierzesz prysznic a ktoś odkręci w tym czasie wodę w kuchni?
    Przy przepływówce masz wtedy zimną wodę na pleckach.
  • REKLAMA
  • #3 3741545
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Zauważ, że gazowe ogrzewacze wody do stosowania w łazienkach mają moc grzejną o wartości ok. 17 kW. Porównywalną moc powinien mieć ogrzewacz elektryczny pozwalający na zapewnienie takiego samego przepływu...
  • #4 3741702
    libretto4
    Specjalista AGD
    Ocena: 141
    Witam.

Ja mam w domu ogrzewacz 18kW na dwie łazienki (w jednej prysznic) i to w zupełności wystarcza. Mam jeszcze jeden o mocy 5kW w kuchni pod zlewozmywakiem i w sumie to jest rozwiązanie moim zdaniem najlepsze. Na jednym 18kW był problem z ujęciem w kuchni - zanim woda ciepła doleciała do wylewki to już nie była potrzebna i dlatego zamontowałem mały 5kW bezpośrednio.

Ciekawym rozwiązaniem są ogrzewacze z elektroniką - rozwiązanie naprawdę praktyczne
  • #5 3741820
    kamileeek
    Poziom 10  
    DonRomano napisał:

Wyobraź sobie sytuację gdy np. bierzesz prysznic a ktoś odkręci w tym czasie wodę w kuchni?
    Przy przepływówce masz wtedy zimną wodę na pleckach.

Na pewno? Bo ja myślałem, że po prostu ciśnienie spadnie, a ciepła woda będzie taka sama.

Dodano po 8 [minuty]:

libretto4 napisał:
    Witam.

Ja mam w domu ogrzewacz 18kW na dwie łazienki (w jednej prysznic) i to w zupełności wystarcza. Mam jeszcze jeden o mocy 5kW w kuchni pod zlewozmywakiem i w sumie to jest rozwiązanie moim zdaniem najlepsze. Na jednym 18kW był problem z ujęciem w kuchni - zanim woda ciepła doleciała do wylewki to już nie była potrzebna i dlatego zamontowałem mały 5kW bezpośrednio.

Ciekawym rozwiązaniem są ogrzewacze z elektroniką - rozwiązanie naprawdę praktyczne

z elektroniką tzn. cyfrowy? ja mysle własnie zakupic taki około 18kW cyfrowy,temp. ustawic na na około 40 stopni,taką w sam raz do kąpieli,tylko czy to nie bedzie przypadkiem wiekszych rachunków ze wzgledu na moc? Z jednej strony podgrzewacz tylko w momencie odkrecenia wody działa a bojler ciągle troche ta wode podgrzewa,wiec czy to sie równowazy? Na nie korzysc bojlera działa długos nagrzewania,np po kąpieli w wannie juz od razu druga osoba sie nie wykąpie i dlatego chce podgrzewacz. Moze ktos uzywa jakis cyfrowy i moze polecic.
  • REKLAMA
  • #6 3741847
    DonRomano
    Poziom 34  
    Dobrze myślałeś, ale gdy tą ciepłą akurat mieszałeś w baterii z zimną to temperatura wody wylotowej spadnie niestety.
  • #7 3741915
    kamileeek
    Poziom 10  
    DonRomano napisał:
    Dobrze myślałeś, ale gdy tą ciepłą akurat mieszałeś w baterii z zimną to temperatura wody wylotowej spadnie niestety.

masz racje gdy bede mieszał wode z zimną. Ale jesli bym sobie ustawił w podgrzewaczu temp. taka zeby nie mieszac to wtedy chyba nie bedzie róznicy?Nie znam sie ale tak mysle,po co ustawiac wysoka temp. wody a potem ja schładzac,to przeciez marnowanie kasy na prąd.
  • #8 3741942
    DonRomano
    Poziom 34  
    Różni ludzie różnie korzystają z prysznica i innych urządzeń.
    Indywidualna sprawa, ja przedstawiłem swój i nie tylko punkt widzenia.
    Generalnie większość użytkowników zdecydowanie woli podgrzewacze pojemnościowe.
  • REKLAMA
  • #9 3742202
    libretto4
    Specjalista AGD
    Ja mam obecnie zwykłe mechaniczne podgrzewacze i jestem zadowolony w 70%. Problem polega nie na wydajności a dużej bezwładności temp na początku poboru - tzn kiedy rury są zimne. Elektronika załatwia sprawę w taki sposób, że oprócz precyzyjnego ustawienia mocy względem temp wody wlotowej i wylotowej to również początkowa faza grzania jest realizowana z większą mocą. Dzięki temu szybciej mamy upragnioną ciepłą wodę.

Koszt urządzenia napewno droższy ale warto zainwestować.
    Polecam EPPV , który jest banalnie prosty w ustawieniu lub EPVE gdzie mamy więcej danych dostępnych na wyświetlaczu.

http://www.kospel.pl/index.php?s=pl/produkty/elek_przepl_podgrz_wody#epvfocus
  • #10 4063084
    Krater28
    Poziom 18  
    Ocena: 45
    Witam.
    Aby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj ponieważ jest mowa o bojlerze i przepływowym ogrzewaczu.
    Planuję kupić przepływowy ogrzewacz wody Kospela typu Opus (moc 7kW) i mam takie pytanie:
    - czy mogę podłączyć go do rury z ciepłą wodą?
    W domu mam bojler połączony z CO i często się ciepła woda znajdzie. Ogrzewasz mi jest potrzebny wtedy gdy w bojlerze już nie będzie ciepłej lub wystarczająco ciepłej wody - wtedy była by ona dogrzewana przez niego do odpowiedniej temperatury.
    Woda wpływająca do ogrzewacza miała by temp ok 50-60°C (utrzymywał by ją sterownik pieca). W przyszłości może dodatkowo były by kolektory słoneczne grzejące bojler, więc myślę że przepływowy ogrzewacz byłby idealnym dopełnieniem całej instalacji.
    Więc wracając do pytania - czy na wejściu nie ma jakichś plastików które mogły by zostać uszkodzone przy temp 60°C? lub jakaś membrana nie wytrzyma? a na koniec czy elektronika da sobie z tym radę (czy będzie wiedzieć że jak woda wpływa o temp 60°C to już nie trzeba jej podgrzewać)?
    Pozdrawiam.
  • #11 4063134
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1403
    Musisz rowniez wziac pod uwage znaczny pobor pradu przez ogrzewacz przeplywowy (np.15 kW). Jezeli instalacja nieprzystosowana to beda klopoty z zasilaniem. Bojler pobiera znacznie mniejszy prad! A oszczednosci w zuzyciu energii sa jedynie wtedy jezeli bojlera uzywa sie sporadycznie - wtedy podgrzewacz przeplywowy jest tanszy w eksploatacji.
  • #12 4063214
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Policz to sobie ile ciebie kosztuje podgrzanie np 60l wody przez dobę a ile będzie kosztować podgrzanie tych samych 60 litrów w podgrzewaczu przepływowym.

Ja w domku letnim mam w łazience 80L bojler i prysznic + umywalka, w kuchni przepływówkę 6kW. No i problemy z przepływówką, kable 3x2.5 grzeją się jak skurczysyn jak ogrzewacz chodzi powyżej 2minut, bezpiecznik 25A minimum inaczej nie wytrzymywał. Główny bezpiecznik nawet nie wiem ile jest ale bardzo mocny, bo przy włączonym komputerze, tv, paru lampach, oświetleniu tarasu było ok, ale jak się zdarzyło włączenie bojlera (2kW) i czajnika (2.2kW) to wywalało główny bezpiecznik.

Generalnie musisz sobie sprawę policzyć.
  • #13 4066573
    libretto4
    Specjalista AGD
    No zgadza się- dla przepływówki prądu trzeba naprawdę sporo. Myślę, że dobre dobranie mocy przepływówki (nawet kilku sztuk) rozwiąże problem. Trzeba wiedzieć jak m ocna jest instalacja eleketryczna w domu. Myślę, że w kuchni obowiązkowa mest moc ok 3,5 do 5,5 kW. Więcej nie ma sensu. Jak zainstalowany ogrzewacz będzie max blisko "kranu" to temp i wydajność pobieranej wody będzie zadowalajaca.
  • #14 7411862
    kowalmb
    Poziom 1  
    Witam
    w nowym mieszkaniu zamontowałem przepływówkę Siemensa 18 kw nowa instalacja 400v zabezpieczenie 16 A po dłuższej kąpieli wybija ,ale największym problemem jest panel prysznicowy na którym nie można ustawić odpowiedniej temperatury wody z powodu zmniejszenia przepływu na mieszalniku w paneli przy dopuszczaniu zimnej przepływówka się wyłącza i po chwili leci zimna kąpiel tragedia producent panelu twierdzi że takie problemy na przepływowym mogą występować , a jeśli chodzi o ekonomię to przy 18 kw a bojlerze np.80 l w eksploatacji niema dużych różnic.
    co o tym myślicie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania zużycia energii elektrycznej oraz efektywności podgrzewania wody między bojlerem pojemnościowym (np. 60 l) a elektrycznym przepływowym podgrzewaczem wody. Podgrzewacze przepływowe charakteryzują się wysokim poborem mocy (nawet do 18 kW), co wymaga odpowiednio mocnej instalacji elektrycznej i zabezpieczeń, a ich wydajność jest ograniczona przepływem wody (litry na minutę). Z kolei bojler magazynuje ciepłą wodę, co eliminuje problem spadku temperatury przy jednoczesnym korzystaniu z kilku punktów poboru, ale generuje stałe straty energii związane z utrzymaniem temperatury w zasobniku. Podgrzewacze z elektroniką cyfrową umożliwiają precyzyjne ustawienie temperatury i mocy grzania, a także szybsze nagrzewanie wstępne, co poprawia komfort użytkowania. W praktyce podgrzewacze przepływowe są bardziej ekonomiczne przy sporadycznym użyciu, natomiast bojler lepiej sprawdza się przy większym, ciągłym zapotrzebowaniu na ciepłą wodę. Problemy techniczne przepływówek obejmują spadki ciśnienia, trudności z utrzymaniem stałej temperatury przy mieszaniu z zimną wodą oraz konieczność stosowania mocnych zabezpieczeń elektrycznych. Przykładowo, użytkownik zainstalował przepływowy podgrzewacz Siemens 18 kW, który przy dłuższej kąpieli powoduje wyłączanie zabezpieczeń, a także ma problemy z regulacją temperatury na panelu prysznicowym. Wskazane jest indywidualne dopasowanie mocy urządzenia do możliwości instalacji elektrycznej i potrzeb użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA