logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprzęt UNITRA - Ale to już było i nie wróci więcej...

marian1981.02 04 Kwi 2007 17:45 15540 37
  • #1 3752180
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Witam! Prosze spojrzeć co kiedys produkowalismy,az sie łza w oku kreci :cry:
    Gdzie te czasy...,gdzie te fabryki...??Tylko wspomnienia niestety zostaja.Powspominajmy razem http://www.jaarex.republika.pl/rtv/sprzet.html
  • #2 3752341
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Co ciekawsze. Na www.youtube.com znalazłem filmy gdzie właściciel strony www przedstawia pracę tych sprzętów..
  • #3 3752363
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Zgadza sie, tez to widzialem i zastanawiam sie w jakim celu to robil?
  • #4 3752394
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3752442
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Elektrit jesli nie chcesz to sie nie zachwycaj nikt Cie nie zmusza i tez nie musisz czytac tego.A jesli jestes taki madry to mogles przyjac sie wtedy do tych fabryk i wymyslac swoje konstrukcje a nie teraz krytykowac ze to czy tamto bylo "zerzniete"...Od nas nie zżynali widzisz tylko kupowali gotowe sprzety i sie nimi zachwycali za granica.
  • #6 3752449
    kam223
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    elektrit - jesteś pewien? Popatrz sobie na jakikolwiek Czeski amplituner i np Radmora 5100/5102 ;) Zauważ że Radmory z lat 70 bez problemu działają bez żadnych remonów do dziś. Późniesze modele Diory też bez problemów sobie radzą. Pozatym takich kilka aspektów. Czy Czesi kiedykolwiek zbudowali wzmacniacz "na poziomie" Denonów i Technicsów, porównywany w zagranicznych czasopismach? Bo ja nie znam takiego. A Polacy owszem, Diora WS 704, i cały zestaw wieżowy serii 700...
  • #7 3752932
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Panowie, po co te emocje. Zajmijmy się po prostu oglądaniem i wspomina-
    niem. I ja doskonale wiem, i pamiętam, że zwykle był to sprzęt licencyjny,
    poprzez "racjonalizatorskie" poczynania producentów coraz bardziej
    partaczony. Pamiętacie, jak chodziły RM-y z oryginalnymi przełącznikami i
    potencjometrami, a jak z substytutami z "Telpodu"? A jaką opinię miał
    RM 805? "Marta g... warta":D Co prawda sprzęt był nieosiągalny, ale
    byliśmy młodsi, mieliśmy wszystkie zęby, mogliśmy trzy razy pod rząd,
    a kac mijał po godzinie. Wspominajmy...
  • #8 3752956
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3753034
    na kanapie
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A pamiętasz Elektricie polski wyrobek "Tonette"?
  • #10 3753045
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Masz racje Dybas i po co te emocje?Ogladajmy i wspominajmy jak to kiedys bylo tylko po co sie wpierd...Ci do tematu ktorzy nie maja sentymentu do tych czasow i sprzetu i wola czeska elektronike?No po co?
    Ja jestem troche mlodszy i ten sprzet pamietam z wczesnego dziecinstwa(ale doskonale pamietam) jak rodzice robili na tym imprezy(M1417S i Amator) i wszyscy sie bawili i nikt nie marzyl zeby miec tam jakies SONY,bylo fajnie i warto powspominac.
    P.S.DybasNie wiem jak Ty ale ja jeszcze moge trzy razy pod rzad :D
  • #11 3753066
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 3753208
    kam223
    Poziom 20  
    elektrit napisał:
    A tej osławoniej diorze siedzi STK, jaki można ustrzelić w byle sony...

Ale ten STK który można ustrzelić w Sony, można też ustrzelić w Pioneerze, Technicsie itd... Niestety takie są realia produkcji, że trzeba zakupić elementy od jakiegoś dobrego producenta żeby mieć dobry sprzęt. Mówisz trochę, jakbyś nie zdawał sobie sprawy że więszość firm nie produkuje własnych podzespołów, tylko składa swoje urządzenia z półprzewodników firm które tylko to produkują. Nie sztuką jest produkować wszystko samemu i próbować na siłę coś zbudować, z marnym efektem, a kożystając z ograniczonej ilości rozwiązań zbudować świetny sprzęt, co udało się właśnie Diorze. Ale nie w tym temat....

Pamiętacie Diorowskiego Zodiaka? :D był to pierwszy amplituner z "prawdziwszego zdarzenia" :P mojego ojca :) . Dość spora moc i ten w pewnym sensie urzekający metaliczny podziwęk... bajka ;) ale w tamtych czasach. Szczególnie ładnie latał na ZG-30C ;)
  • #13 3753266
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 3753338
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Niech sobie tam Pepiczki mieli swojego kaseciaka choc nie wiadomo czy to do konca ich a wogole jest brzydki jak noc i 100 razy zamiast niego wole jakis z UNITRY chodzby nawet "KAPRALA"
  • #16 3753449
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    72 rok calkiem dobry zestaw hi-fi http://www.oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=87
    Jeszcze sporo by sie znalazlo urzadzen unitry.
    Ten cd to tak chyba nie do konca czeski bo tam cos o Philipsie pisze.
  • #17 3753489
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 3753517
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Wiesz co ale te urzadzenia wygladaja kosmicznie,postawic to w domu na polce to czyste straszydlo.Niema jak Polskie wzornictwo

• #20 3753548
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Noooo to jeszcze jako tako wyglada ale tamto poprzednie to masakra!
  • #21 3753784
    kam223
    Poziom 20  
    Ale to jest temat o Unitrze a nie o Tesli! Jeżeli jest jakaś potrzeba porównywania tych sprzętów to zawsze można założyć temat "Tesla VS Unitra" i po kłopocie. A ten temat brzmi "Sprzet UNITRA-Ale to juz bylo i nie wroci wiecej...!!!!" więc proszę Was, mówmy tu o Unitrze a nie o Tesli...
  • #22 3754984
    kam223
    Poziom 20  
    Wiecie co? Diora sprzęty robiła, jakie robiła, ale mam duży szacunek do tej firmy i jej konstruktorów. "Zelektronizowali" naszych dziadków, ojców i po części my też zachaczyliśmy o Diorę :)

Diora Midi-Line... może i eq chodzi jakby chciał, a nie mogł, może i deck nie ma soft touch-a, może i tuner jest analogowy, bez pogramatora, ale dla mnie ten sprzęt ma duszę, i nawet SSL 500 i żaden inny sprzęt nie zastąpi mi tego.
  • #23 3759716
    toonsil
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam! Jak zwykle przeglądałem aukcję na allegro ze sprzętem unitry i znalazłem taką o to wieże http://www.allegro.pl/item183254633_unitra_wsh_205.html
    Wieża pospolita, ale gdy zobaczyłem gramofon, kopara mi opadła. O ile się nie mylę to w poprzednim, niestety zamkniętym temacie "Zaginione konstrukcje Unitry..." była mowa o gramofonie do tego zestawu, którego podobno nie było, ale jednak jest! Sprzedający pisze, iż to jest gramofon Fryderyk na eksport. Raczej nie jest to często spotykany okaz.
    Pozdrawiam
  • #24 3759811
    KamilSlanek
    Poziom 13  
    Witam
    toonsil --> Gramofon to jakaś przeróbka zwykły Fryderyk z przerobionym frontem. Na allegro jest bardzo dużo sprzętu po "Modyfikacjach Młodych Elaktroników" i wyglądaj jak wyglądają
    Pozdrawiam kamil
  • #25 3760831
    DarekBytom
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    Ten link do czeskiego CD http://www.oldradio.cz/gramofon/mc900.htm , to nic innego jak Philips CD 104 , miałem taki CD w latach 90 podpiętego do Diory serii 35X. Dokładnie wyglądał tak jak ten na zdjęciu tylko ,że miał panel w kolorze grafitowym . Zresztą wszystkie CD produkowane w latach 80~90 były oparte na technologi Philipsa . A teraz ciekawostka Diora serii 400 i wspomniana 35X była sprzedawana czechom właśnie jako Nikola Tesla. Wiem o wpadł mi w ręce WS 354A właśnie z logiem Tesli na przednim panelu . I jeszcze jeden sprzęt RM 820 Condor zaprojektowany prze polskich konstruktorów klepany w wszystkich krajach demoludów (Tesla ,RFT) .także nie mówcie o czeskiej czy NRD'dowskiej elektronice , o tak naprawdę to tesla produkowała głównie podzespoły elektroniczne , natomiast sprzęt ył produkowany i konstruowany w większości w polsce.
  • #26 3760948
    toonsil
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Było to już w poprzednim temacie o zaginionych konstrukcjach unitry, to nie jest diora.
    Pozdrawiam
  • #27 3767829
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    kam223 napisał:
    ...Diora Midi-Line...

Miałem taki sam zestawik w tych samych barwach co Twój (gramofon, tuner cyfr., wzmacniacz, 2-tape deck, CD), i wg. mnie był to jeden z lepszych midi-zestawów. Ostał mi sie jeno gramofon z kompletu; reszta juz wymieniona.
  • #28 3767932
    KamilSlanek
    Poziom 13  
    Witam
    Diora Mini - Piękna sprawa - chciałbym się dowiedzieć ile było modeli z koloru grafitowego
    ja mam tyle co na foto - nie wiem ile mi brakuje
    pozdrawiam Kamil
  • #29 3768301
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Zbiór fajny, ale.... po co Ci tyle takich samych egzemplarzy? Przecież to już nie kolekcja tylko zwykła zbieranina :? . Chwali się że ratujesz sprzęt, ale wygląda to... no jak dla mnie nieciekawie; taki komis zuzytego sprzętu :?
    Czy nie lepiej mieć po jednym komplecie z każdej produkcji (nawet kolorystycznie), każdy sprawny, w każdej chwili można go włączyć i nacieszyć ucho i oko jak działa, niż żeby to stało w słupach bezuzyteczne? Wg. mnie, to zdjęcie przedstawia dość smutny widok sprzętu Unitry :(
  • #30 3768761
    KamilSlanek
    Poziom 13  
    Trabi --> Przepraszam ale każdy sprzet jest sprawny z mojej kolkcji a jeśli chodzi o "zbieraninę" to sprzet nie jest poukładany bo narazie robię regały z sprzętem. A Trabi Widać że znasz się na sprzęcie Audio jak H... gdzie widzisz taki sam egzęplarz??
    Pozdrawiam KamilSlanek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nostalgii i oceny sprzętu elektronicznego produkowanego przez polską firmę UNITRA, ze szczególnym uwzględnieniem marek Diora i Radmor. Uczestnicy wspominają dawne czasy produkcji sprzętu audio, podkreślając zarówno sentyment do jakości i trwałości urządzeń, jak i krytykę dotyczącą licencyjnego charakteru konstrukcji oraz kopiowania rozwiązań zachodnich firm (Thomson, Grundig). Poruszono kwestie techniczne, takie jak stosowanie popularnych układów scalonych STK, które były powszechne także w sprzęcie zagranicznym (Sony, Pioneer, Technics). Wspomniano o modelach amplitunerów i wież stereo, które mimo ograniczeń technicznych miały swój urok i były cenione za solidność. Dyskusja obejmuje także porównania z czeską elektroniką (Tesla, RFT) oraz wpływ transformacji gospodarczej i zalewu taniej chińszczyzny na upadek polskiej produkcji. Wspomniano o problemach z prywatyzacją i zarządzaniem w latach 90., które przyczyniły się do likwidacji zakładów takich jak Diora i ZRK. Wątek kolekcjonerstwa sprzętu UNITRA pojawia się w kontekście zachowania sprawności i kompletności zestawów, a także różnic między modelami. Linki do archiwalnych stron i zdjęć sprzętu podkreślają wartość historyczną i estetykę polskiego wzornictwa.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA