logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Natężenie dźwięku - dB a dBA

J_ros 04 Kwi 2007 18:00 45470 10
REKLAMA
  • #1 3752232
    J_ros
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Witam
    Otóż interesuje mnie jak się ma dB do dBA.
    Z informacji, które udało mi się znaleźć wynikało, że dBA określa ilość dB odpowiadającą wrażeniom słuchacza. Jednak kiedy kupiłem wentylator który miał pracować przy 21 dBA zostałem niemile zaskoczony ogromną różnicą między innym, niemal nie słyszalnym wentylatorem 21 dB.
    Jak się mają w rzeczywistości dB do dBA?
  • REKLAMA
  • #2 3752928
    andrew751
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Hej, decybel jest decybelem, zle popatrzyłes, bo powinno byc : dB(A) to znaczy w skali akustycznej, ale nie zawsze to dodaja. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3754936
    J_ros
    Poziom 20  
    Czyli dB a dBA/dB(A) to dokładnie to samo jeśli chodzi o natężenie dźwięku?
  • #4 3765992
    J_ros
    Poziom 20  
    Otóż Kupiłem wentylator który ma 19dBA i jest głośniejszy od GlacialTech'a, o którym już wcześniej pisałem. Znalazłem od niego pudełko i okazało się, że ma 20dBA...
    trochę to dziwna sprawa...

Przy poszukiwaniu odpowiedzi trafiłem na pewną stronę (http://www.digit-life.com/articles2/glacialtech-socketa/glacialtech-socketa-coolers-shootout-nov2k3.html) zrućcie uwagę na table na samym dole.
    Po pierwsze jest tam pewne objaśnienie "A-weighted sound level" - nie znam za dobrze angielski więc jestem ciekaw jak wy to interpretujecie
    Po drugie GlacialTech Silent Breeze 462 II - który posiadam i który ma mieć 20dBA ma tutaj 30dbA. (Wentylator ten jest niemal nie słyszalny za dnia, w mieście)
  • #5 3766859
    Petros
    Poziom 20  
    Ocena: 355
    dBA jest to maira natężenia dźwięku jako średnia ważona z mierzona w określonym czasie z jakiś tłem akustycznym, czyli jest rodzajem głośności względnej

w linku który podałeś:
    "The background noise is 19 dBA"

mam nadzieje że pomogłem
    pozdrawiam
  • #6 3767000
    J_ros
    Poziom 20  
    Cytat:
    dBA jest to maira natężenia dźwięku jako średnia ważona z mierzona w określonym czasie z jakiś tłem akustycznym, czyli jest rodzajem głośności względnej
    Czy każdy oblicza tą wartość według określonych parametrów - np. czasu trwania pomiaru, tych samych wag czy są one dowolne?
    Już nie będę pytał o wagi ale jak by ktoś znał jakiś opublikowany artykuł to chętnie bym poczytał (niestety trudno coś znaleźć wpisując dBA bo jest to równoważne ze słowem dba)

Cytat:
    w linku który podałeś:
    "The background noise is 19 dBA"
    Widziałem to jednak nie ma pojęcia jak z 20dBA i 19dBA wychodzi 30dBA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3767192
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    "A-weighted sound level" oznacza pomiar poziomu dźwięku skorygowany wg krzywej A.

Krzywa ta odwzorowuje zmiany czułości ucha na sygnały o różnych częstotliwościach (ucho jest najczulsze w zakresie 1-4kHz, poza tym zakresem czułość ucha spada).

Oczywiście krzywa ta odpowiada uśrednionej charakterystyce słyszenia i nie uwzględnia zjawiska dynamicznej zmiany charakterystyki częstotliwościowej ucha.

A co do wentylatora, to problem może być w tym, że tak na prawdę nie wiadomo w jakich warunkach mierzono poziom hałasu powodowany przez wentylator i wyniki mogą być nieporównywalne. Poza tym, 1 dB różnicy jest dość ciężko usłyszeć :) Jeżeli słyszysz różnicę to tam musi być dużo więcej niż 1 dB różnicy w poziomach.
  • #8 3767601
    J_ros
    Poziom 20  
    Czyli nie ma innej drogi na określanie głośności pracy wentylatora jak recenzja wiarygodnego źródła?

To by sie zgadzało z tym co obserwuje na swoich wentylatorkach (19,20,21[dBA]). Ten co ma 19 dBA jest nieporównywalnie głośniejszy od tego co ma 20dBA, a ten co ma 21 jest trochę głośniejszy od tego co ma 19dBA...
  • REKLAMA
  • #9 3767675
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    A tam nie ma przypadkiem minusów przy tych liczbach ? Wtedy to by miało sens, że -19 dBA hałasuje głośniej niż -21 dBA
  • #10 3768718
    J_ros
    Poziom 20  
    Nie widzę żadnych minusów

Te wentylatory to:
    21dBA - Silent Cat 90mm
    20dBA - cooler - GlacialTech Igloo Silent Breeze 462 II
    19dBA - cooler - Spire WhisperRock 5

Czyli mój wniosek z poprzedniego posta nie jest prawdziwy?
  • #11 3784664
    J_ros
    Poziom 20  
    Mam jeszcze wentylator DO8T-12PM S - 21dB także cichszy od Spire WhisperRock 5, ale głośniejszy od GlacialTech Igloo Silent Breeze 462 II...

To ciekawa sprawa - jeśli ktoś wie jak to jest to będę wdzięczny za odpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ dB (decibel) to jednostka pomiaru natężenia dźwięku, natomiast dBA (lub dB(A)) oznacza poziom dźwięku ważony krzywą A, która uwzględnia czułość ludzkiego ucha na różne częstotliwości, szczególnie w zakresie 1-4 kHz. Pomiar dBA jest uśrednioną wartością ważoną, często stosowaną do oceny głośności w sposób zbliżony do percepcji słuchowej człowieka. Różnice w deklarowanych wartościach dBA wentylatorów mogą wynikać z różnych warunków pomiaru, tła akustycznego, czasu trwania pomiaru oraz metodologii stosowanej przez producentów. W praktyce 1 dB różnicy jest trudny do usłyszenia, a większe różnice w subiektywnym odbiorze hałasu mogą wynikać z innych parametrów dźwięku, takich jak charakterystyka częstotliwościowa czy dynamika. W związku z tym, porównywanie wentylatorów wyłącznie na podstawie podanych wartości dBA może być mylące, a bardziej wiarygodne są recenzje i testy w rzeczywistych warunkach użytkowania. Przykłady wentylatorów omawianych w dyskusji to Silent Cat 90mm (21 dBA), GlacialTech Igloo Silent Breeze 462 II (20 dBA deklarowane, 30 dBA według testu), Spire WhisperRock 5 (19 dBA) oraz DO8T-12PM S (21 dB).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA