logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes C-Klasse C 203 2.4 2000 - Wentylator na full, mapa ECU lub sterownik?

SANDRA 05 Kwi 2007 16:23 2963 7
REKLAMA
  • #1 3755814
    SANDRA
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Witam kolegów.

Potrzebuję mapy do flasha ECU 2,4 beznzyna 2000 rok.
    Numery sterownika:
    A 030 545 58 32
    0 261 206 968

Motyw jest taki, że po odpaleniu auta wentylator zasuwa na full. Auto było w 4 warsztatach, w tym w niemieckich. Brak błędów w sterowniku. Mam 2 możliwości, albo leży mapa we flashu, albo leży sterownik. Chyba, że ktoś ma inną podpowiedż i spotkał się już z takim problemem.

Pozdrawiam

Jarek
  • REKLAMA
  • #2 3756084
    jajasiu
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Podstawowe pytanie:jakie są wskazania czujnika temperatury silnika w tym momencie?
  • REKLAMA
  • #3 3756140
    SANDRA
    Poziom 21  
    Wszystko jest w normie. Diagnoza nie wykazuje żadnych błędów. Diagnozuję to Star Diagnosis, a nie jakimś uniwersalem. Co najdziwniejsze - Star pokazuje wysterowanie wentylatora = 0%, a przecież praca wentylatora zaczyna się od 10% - 90%. To jest właśnie najdziwniejsze.
  • REKLAMA
  • #4 3785597
    markus-23
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    czy wiesz ze miedzy ecu a wentylatorem jest jeszcze jedno urzadzenie ktore sobie reguluje predkosc wentylatorow zalecam dokladnie sie przyjzec jak zbudowany jest uklad i bedziesz znal odp.pozdrawiam i zycze sukcesow

Dodano po 17 [minuty]:

jesli nie poradzisz sobie to zapraszam na mysliborska 21 sluze pomoca jesli chodzi o MB to wielka przyjemnosc naprawiac takie auta bo tak sie zlozylo ze ta marka jest mi najlepiej znana od niej zaczalem jesli chodzi o elektryke to u S.Kurzawskiego bylem pierwszy ktory bawil sie pradem w mercu .pozdrawiam serdecznie... kontakt ze mna 880 737 940
  • #5 3786434
    SANDRA
    Poziom 21  
    Witam markus-23

Dzięki za podpowiedż, ale już dawno wykluczyliśmy ten moduł. Podstawialiśmy drugi i nadal to samo. By mieć pewność, podstawialiśmy tenże podejrzany, do drugiego auta i tam pracował bezbłędnie. Jestem już w posiadaniu mapy do flasha tyle, że auto na razie wróciło do Niemiec. Czekamy na powtórne odwiedziny, by popracować nad nim. Podejrzewamy jeszcze możliwość uszkodzenia SAM, bo on zarządza tym i owym, a m. in. czujnikiem ciśnienia klimy. Po jego wykluczeniu tegoż zostanie już chyba tylko ECU. O efektach napiszę. Dzięki za zinteresowanie.

Pozdrawiam

Jarek
  • REKLAMA
  • #6 3786871
    cardiag
    Poziom 30  
    Ocena: 564
    no a bezpiecznik od wentylatorów? Gdy zwalony to taki jest objaw..
  • #7 3789048
    SANDRA
    Poziom 21  
    Witaj cardiag

Dzięki za podpowiedż. Szczerze przyznam, że nie spodziwałbym się takiego efektu przy uszkodzonym bezpieczniku. Mówią, że najtrudniejsze usterki są wbrew pozorom proste i w tym przypadku możesz mieć rację. Akurat o bezpieczniku nie pomyśleliśmy. Jak tylko autko przyjedzie sprawdzę Twoją sugestię :) He he, człowiek całe życie się uczy. Dzięki wielgaśne, pozdrawiam i udanego weekendu wszytskim życzę.

Jarek
  • #8 3800332
    markus-23
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    jak sobie nie poradzisz to mam takie autko stoi jeszcze u mnie i bedzie chyba troszke stalo chyba ze klient sie trafi pozdro markus

Dodano po 23 [minuty]:

mam pytanko jeszcze bo jesli chodzi o merca to niektorzy roznie identyfikuja dane modele bo ja mowie o 2.6 benz c 240 w 203 bo taki model mam

Podsumowanie tematu

✨ Mercedes C-Klasse C 203 2.4 z 2000 roku ma problem z wentylatorem chłodzenia, który działa na pełnej mocy zaraz po uruchomieniu silnika. Sterownik ECU o numerach A 030 545 58 32 i 0 261 206 968 nie wykazuje błędów, a diagnostyka Star Diagnosis wskazuje 0% wysterowania wentylatora, mimo że wentylator powinien pracować w zakresie 10-90%. Wykluczono uszkodzenie modułu pośredniczącego między ECU a wentylatorem poprzez podstawienie innego modułu, który działa poprawnie w innym aucie. Podejrzewa się uszkodzenie modułu SAM, który zarządza m.in. czujnikiem ciśnienia klimatyzacji, lub samego ECU. Zasugerowano również sprawdzenie bezpiecznika wentylatorów, który może powodować taki objaw. Dyskusja podkreśla konieczność dokładnej analizy układu sterowania wentylatorem oraz wykorzystanie specjalistycznej diagnostyki Mercedes-Benz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA