logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przepływomierz GOLF 4 TDI BRAK MOCY Rozwiązanie Problemu ?!

frodo21 05 Kwi 2007 16:43 43162 10
REKLAMA
  • #1 3755892
    frodo21
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Mam GOLF 4 TDI PD 101KM auto powyżej 3000 obrotów traci moc.
    Po podłączeniu pod komputer wyszło ze masa powietrza nie osiąga maksymalnej wymaganej wartości czyli jakieś 800 przy gazie na maxa. Do 3000 obr/min wartość masy powietrza jest dobra czyli jakieś 500.

I to by się zgadzało (do 3000 ciągnie normalnie a powyżej muł)

Zrobiłem eksperyment.

Zmniejszyłem wlot powietrza przed przepływomierzem na takiej kratce która jest przed nim. Zakleiłem 1/3 z jednej strony i 1/3 z drugiej strony taśmą samoprzylepną. (tak aby taśma nie zasłaniała przepływomierza)

I CO SIE OKAZAŁO. AUTO DOSTAŁO TAKIEGO KOPA ZE MASAKRA !!!.
    CIĄGNIE W PEŁNYM ZAKRESIE OBROTÓW.A POWYŻEJ 3000 TO JEST RAKIETA. I W OGÓLE AUTO JEST ZNACZNIE MOCNIEJSZE.

Pytanie czy to na pewno wina przepływomierza ?
    Zwężając wlot powietrza sprawiłem iż szybciej przechodzi przez przepływomierz.

Spróbujcie jak jest u was.
    Proszę o komentarze !!!
  • REKLAMA
  • #2 3756161
    fioletowy
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Wygląda na to że znalazłeś sposób na częściowo uwalony - rozkalibrowany przepływomierz, szybszy przepływ powietrza bardziej "schładza" element pomiarowy przepływomierza i daje odczyt o dużej ilości powietrza.
  • REKLAMA
  • #3 3780617
    frodo21
    Poziom 2  
    Jeszcze raz proszę o komentarze. !!!

Czy ktoś z was próbował zrobić tak jak ja ?
  • REKLAMA
  • #4 3781094
    tarzan107
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    Poczekaj.
    Zejdę na dół i sprawdzę.
    Zakleiłem, i zrobił się słaby jak oranżada, i tak kopcił na czarno.
    Odkleiłem i OK.
    110KM.
  • REKLAMA
  • #5 3791853
    frodo21
    Poziom 2  
    Witam ponownie.

Udało mi się zdobyć nowy przepływomierz (pożyczyłem od znajomego z hurtowni) i co się okazało po zamontowaniu nie było żadnej różnicy.
    Dalej powyżej 3000obr/min traci moc i nie rozpędza się więcej niż 160km/h.
    Jedynie co udało się zdiagnozować to tak jak wcześniej że jest za mała masa powietrza powyżej 3000 obr/min 500 zamiast 850.
    Doładowanie w porządku takie jakie powinno być według wzoru.

Diagnostyka na komputerze nie wykazała żadnych więcej błędów.
    (czasem czujnik temperatury cieczy chłodzącej szwankuje)

Co to może w takim razie być ?
    Może ktoś ma jakieś pomysły ?

Proszę rady
  • #6 3792181
    .gonzo.
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Ale się rozumie że jak miałeś zamienioną przepływkę to i błędy wykasowane?
  • #7 3792370
    frodo21
    Poziom 2  
    Mój stary przepływomierz nie zgłaszał żadnych błędów na komputerze.

Tak wiec oprócz czujnika temperatury cieczy chłodzącej wszystko ok żadnych błędów.
  • #8 7807720
    hasan77
    Poziom 11  
    [tex]mam ten sam problem co ty kolego czasem zgłaszał mi się czujnik temperatury że ma zwarcie, poruszałem ostatnio wtyczką i się uspokoiło, vag już nie pokazuje błędu. Ale mam to samo że przy obrotach powyżej 3,5-4 tysięcy muli go, jedzie tak jak by go coś chwilami przytrzymywało, (bez trybu awaryjnego) odpuszczam mu troszkę i znów daje w pędzel, to chwilami nabierze werwy. Zauważyłem że dzieje się to na w pełni rozgrzanym silniku i szczególnie odczuwalne jest na 4 i 5 biegu, jak silnik nie jest w pełni rozgrzany to idzie ok. Dodam że filtr paliwa wymieniłem bo myślałem że to jego wina. Wcześniej włączał mi się tryb awaryjny ale po wymianie wszystkich wężyków podciśnieniowych (wewnętrznie sparciały) jest ok. ale z tym brakiem mocy to nie wiem jak sobie poradzić. Proszę o jakieś możliwe przypuszczenia.
  • #9 7807780
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3606
    Niestety, nie wolno mi z racji zajmowanego stanowiska obrażać użytkowników tego forum, ale po przeczytaniu tych wypowiedzi po prostu nie mogę się powstrzymać: zaklejcie sobie dziurkę taśmą klejącą, najlepiej całą klawiaturę, żeby przestać pisać takie bzdury
  • #10 7808313
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    Gratuluję stanowiska , trzymaj nerwy na wodzy , musisz dawać przykład.

Czy pokusiłeś się sprawdzić szczelność układu za przepływomierzem?
  • #11 7808431
    kamil II
    Poziom 18  
    Ocena: 58
    I tu właśnie panowie widać różnice, ludzie którzy profesjonalnie/zarobkowo zajmują się naprawą i ludzie którzy próbują tanio rozwiązać problem moim zdaniem nie da się tego połączyć i bedzie konflikt aż wszyscy najlepsi się wykruszą i zgliszcza po tym forum zostaną nawet nie bedzie miał kto odpowiedzieć na głupie posty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Volkswagen Golf 4 TDI PD 101 KM występuje problem z utratą mocy powyżej 3000 obr./min, co wiąże się z niewłaściwym odczytem masy powietrza przez przepływomierz (wartość nie przekracza około 800 przy pełnym gazie, podczas gdy do 3000 obr./min jest prawidłowa, około 500). Eksperyment polegający na częściowym zwężeniu wlotu powietrza przed przepływomierzem poprawił osiągi silnika, co sugeruje, że szybszy przepływ powietrza lepiej chłodzi element pomiarowy i daje wyższy odczyt masy powietrza. Wymiana przepływomierza na nowy nie rozwiązała problemu, a diagnostyka komputerowa nie wykazała błędów poza sporadycznymi problemami z czujnikiem temperatury cieczy chłodzącej. Inne możliwe przyczyny to nieszczelności układu dolotowego lub problemy z podciśnieniem. Użytkownicy zgłaszają podobne objawy, zwłaszcza przy rozgrzanym silniku i na wyższych biegach, mimo wymiany filtrów paliwa i wężyków podciśnieniowych. Dyskusja podkreśla różnice między amatorskimi próbami napraw a profesjonalną diagnostyką.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA