logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

W jaki sposób podłączyć licznik trójfazowy przekładnikowy?

kjn6000 05 Kwi 2007 18:05 7092 5
REKLAMA
  • #1 3756120
    kjn6000
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Mam licznik Pafal B52a 3x100v czy można go jakoś podłączyć bez przekładników?

Czy taki licznik jak nie ma w komplecie przekładników to jest bezużyteczny?
  • REKLAMA
  • #2 3756304
    kankan
    Poziom 12  
    Witam!

Musisz mieć przekładniki napięciowe z napięcia na którym pracuje mierzona sieć na 100V AC. Jakikolwiek inny sposób podłaczenia jest niezgodny z przepisami i niebezpieczny dla licznika i obsługi.
    Jest jeszcze możliwość, że chcesz mierzyć napięcie niższe niż 100V. Wtedy można podpiąć bezpośrednio. O ile pamiętam to wzrosną błędy pomiaru.

Pozdrowienia!
  • REKLAMA
  • #3 3756673
    kjn6000
    Poziom 14  
    Chciałbym podłączyć ten licznik do latarni którą mam na podwórku, latarnia jest moja, zakład energetyczny nic do niej nie ma, jak i osoby trzecie.
    Jestem ciekaw ile energii zużyje latarnia i koniecznie chcę podłączyć ten licznik.
    Czyli rozumiem że bez boczników mogę go podłączyć?
  • REKLAMA
  • #4 3756854
    karol123
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    No widze że zostały tu pomylone nieco zformułowania tego co chcesz miezyć myśle że chodzi tu o pomiar mocy która pobiera latarnia a nie jak napisałes napiencia wyraziłes swój problem w jednostkach z którymi liczniki w układzie półpośrednim niemają nic wspólnego. Na dobrą sprawe żeby zmierzyć pobór mocy tej lampy wystarczy zwykły licznik jednofazowy. Nierozumiem po co układ półpośredni z przekładnikami do pomiaru mocy rzendu 250-500W Takie układy stosuje się do rozliczeń dużych odbiorców energi elektrycznej takich jak np: zakłady .
  • REKLAMA
  • #5 3756886
    wola
    Poziom 26  
    Ocena: 184
    kjn6000 napisał:
    Chciałbym podłączyć ten licznik do latarni którą mam na podwórku, latarnia jest moja, zakład energetyczny nic do niej nie ma, jak i osoby trzecie.
    Jestem ciekaw ile energii zużyje latarnia i koniecznie chcę podłączyć ten licznik.
    Czyli rozumiem że bez boczników mogę go podłączyć?

Witam. Bez przekładników nie mozna go podłączyc w sieci 3x230/400V
    Pisząc"boczników" miałeś na mysli przekładniki !?
  • #6 3759153
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Jest to licznik do pomiaru pośredniego i NIE MOŻESZ go podłączyć do sieci 230/400 V. Gdybyś miał licznik do pomiaru półpośredniego to mógłbyś.
REKLAMA