logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson DX 3850 - brak czerwonego koloru po wymianie tuszu, jak wyczyścić głowicę?

06 Kwi 2007 08:31 8080 6
REKLAMA
  • #1 3758020
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3758692
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Potrzebujesz:
    - płyn do udrażniania kartridży, ja używam żółtego f-my Vision Tech ( na Allegro za 10,-/0.5l )
    - strzykawka lub wężyk ,
    - spodek i jako wyściółka, płatek kosmetyczny ( może być złożony papier toaletowy :-) ) ,
    - nalej na ten płatek płynu - tylko nie tyle by głowica pływała,
    - wyjmij tusze, wyjmij głowicę, połóż ją na tym spodku z płatkiem i płynem, poczekaj kilkanaście minut,
    - na głowicy, od strony kartridży są 4 słupeczki - przez znajdujące się w nich mikroskopijne dziurki tusz ścieka do głowicy ( też mają być drożne)
    - przyłóż strzykawkę do czarnego czpionka od czerwonego tuszu i DELIKATNIE spróbuj przeciągnąc do niej ciut płynu, strzykawkę trzeba trzymać dość szczelnie ( możesz to zrobić używając wężyka i ssać ustami )
    - potem DELIKATNIE spróbuj strzykawką przedmuchać głowicę,
    - i tak w te i spowrotem, aż osiągniesz sukces - pojawi się płyn w strzykawce,
    - potem połóż głowicę na nowym i suchym waciku i strzykawką lub wężykiem DELIKATNIE wydmuchaj z KAZDY kolor - w głowicy nie powinien pozostać płyn,
    - w czasie przedmuchiwania głowicy będziesz widział na waciku czy i jak drożne są poszczególne kolory.

Należy pamiętać, aby przedmuchiwać z umiarem i nie na chama - dysze są mikroskopijnej wielkości i dmuchając lub zazysając zbyt energicznie uszkodzi się głowicę.

Włożenie mokrej i nie przedmuchanej głowicy do drukarki skutkuje PRZEPALENIEM bezpiecznika SMD na płytce sterującej.

W opisany, chałupniczy sposób, naprawiłem ostatnio 4 sztuki CX3650 i działają pięknie. W każdej zaschnięta była głowica bądź poszczególne kolory były niedrożne.

W ŻADNYM WYPADKU NIE WOLNO STOSOWAĆ WODY DO GŁOWIC EPSONA !!!
    NIE OSZCZĘDZAĆ NA PŁYNACH! Płyn to 10,- a głowica 300,-...

- Bardzo ważne jest również sprawdzenie drożności mechanizmu odsysającego tusze, głównie wężyki oraz miejsce gdzie głowica styka się ze stacją serwisową . Popatrz czy w czasie procesu czyszczenia płynie wężykiem tusz do pampersa. Jak nie to NALEŻY drukarkę rozebrać , zdemontować cały mechanizm ssący i go przemyć. Inaczej znowu będziesz miał niedrożną głowicę i obryzgane wnętrze drukarki.

Jeśli nawet od razu nie będzie idealnych wydruków to po odpowietrzeniu się głowicy i ścieknięciu bardzo powoli, nawet 24h , tuszu drukarka będzie drukowała jak nowa.

Wkładanie i wyjmowanie tuszy powoduje powstawanie bąbelków powietrza, które zakłócają jakość wydruków, stąd czekanie 24h...

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #3 3939428
    anigmatic
    Poziom 2  
    Mam to samo z żółtym i zamierzam zrobic tak, jak opisałeś wladek83.
    Mam tylko jeszcze jedno pytanie:
    Co to znaczy, że używasz żółtego płynu? Znalazłem na allegro ten płyn, ale tam jest do wyboru zewnętrzny i wewnętrzny. Który mam wziąc?
  • REKLAMA
  • #4 3943207
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Jeśli chodzi o płyn udrażniający Vision Tech, to jego są rzeczywiście dwa rodzaje - żółty i niebieski (ten drugi jest chyba wewnętrzny). A wracając do czyszczenia głowic w Epsonach, to najgorzej jest, gdy tusz zaschnie nie w samej głowicy, ale w kanalikach do niej prowadzących z poszczególnych pojemników - wtedy jest potrzebny płyn o wyjątkowych właściwościach rozpuszczających (ponieważ ma działać na małej powierzchni i stopniowo "penetrować" zator), a jednocześnie obojętny dla samej głowicy. Ktoś już pisał, że bardzo dobrze sprawdza się tu amoniak. Może jakieś inne sugestie?
  • #5 3943238
    anigmatic
    Poziom 2  
    Pytałem gościa z allegro. Żółty - zewnętrzny, niebieski - wewnętrzny. Zaproponował niebieski, bo różni się podobno tylko tym, że ma silniejsze właściwości czyszczące, od żółtego. Kupiłem - czekam na przesyłkę - wypróbuję sposób wladka83 i dam znac o efektach.
  • #6 3947157
    meg_gda
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    dobry sposób na udrożnienie to
    przesunąć główkę na środek
    nasączyć mocno taki okrągły wacik higieniczny płynem do udrażniania Zewnętrznym
    podłorzyć pod główke i odwrócić drukarke do góry nogami
    operacje powtórzyć a następnie zrobić to samo nie odwracajac drukarki
    wtedy tusz powinien spływać kanalikami i będzie widac czy już się głowica udrozniła
    pozdr
  • REKLAMA
  • #7 3949698
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Tak, dobry sposób gdy głowica lekko zaschła... Jak są zabite kanaliki pomiędzy głowicą a kartridżami lub zapchany jest wężyk układu odsysania, to możesz kłaść tam całego babskiego pampersa i nic nie pomoże :| .

Pzdr.

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Epson DX 3850 po wymianie tuszu nie drukuje koloru czerwonego, mimo prawidłowego poziomu tuszu i braku błędów. Problem może wynikać z zaschnięcia tuszu w głowicy lub zatkania kanalików doprowadzających tusz. Zalecane jest użycie specjalistycznego płynu do udrażniania kartridży, np. żółtego lub niebieskiego płynu Vision Tech dostępnego na Allegro, który różni się siłą działania i przeznaczeniem (zewnętrzny i wewnętrzny). Czyszczenie polega na wyjęciu głowicy, nasączeniu jej płatkiem kosmetycznym z płynem, delikatnym przepłukaniu i przedmuchaniu strzykawką lub wężykiem, co pomaga usunąć zaschnięty tusz z mikroskopijnych kanalików. W przypadku silnego zatkania kanałów lub wężyka odsysania, standardowe metody mogą być nieskuteczne. Dodatkowo, można przesunąć głowicę na środek, nasączyć wacik płynem i umieścić go pod głowicą, odwracając drukarkę, aby ułatwić spływanie tuszu i oczyszczenie drożności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA