logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szum w słuchawkach i głośnikach na zintegrowanej karcie MSI KT4AV - co robić?

Dogu 06 Kwi 2007 12:06 1182 7
REKLAMA
  • #1 3758736
    Dogu
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam
    Jak w temacie wczoraj podłączyłem jak zwykle słuchwaki do mojego kompa żeby posłuchać muzy a tu straszny szum w słuchawkach nawet jak ścisze na maksa:/ na głośnikach tęż szumi co może być tego przyczyną

Używam karty zinegrowanej z płytą główną MSI KT4AV

Czy to już koniec mojej karty dzwiękowej czy da się jeszcze coś z tym zrobić??

Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3758815
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Nie masz nigdzie zwarcia?
  • REKLAMA
  • #3 3758829
    Dogu
    Poziom 17  
    niewiem niesprawdzałem :/
    a ewentualnie gdzie szukać tego zwarcia??
  • #4 3758858
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Jeśli masz na przykład do wieży kabel własnej konstrukcji (tak jak ja miałem zwarcie na takim kablu) to na nim, na kablu do głośników.
  • REKLAMA
  • #5 3758902
    Dogu
    Poziom 17  
    ja podłączam tylko kabel przedłużający jack'a (kupiony w sklepie) i podłącam słuchawki, albo bezpośrednio podłączam głośniki komputerowe,
    szumi w obu opcjach:/

Dodano po 4 [minuty]:

A może być to że niedawno podłączałem wzmacniacz do kompa??
  • #6 3758933
    Xplode
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    To jest właśnie efekt kart integrowanych -_- .Nic nie poradzisz sam mam ten sam problem i chyba jedynym wyjściem jest kupno nowej karty muzycznej.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3759112
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Przede wszystkim wyłącz w mikserze karty wejście mikrofonowe, liniowe i analogowe CD (o ile masz np. Win XP, gdzie standardowo dźwięk z CD przesyłany jest cyfrowo). Zmniejszanie głośności w mikserze karty nie zmniejsza szumów - wręcz przeciwnie - będziesz wyraźniej je słyszał :). Jeśli podłączasz kartę do wzmacniacza, to ustaw suwak głośności na ok. 40-60%. Jeśli korzystasz z słuchawek, to dobrze by było gdyby miały potencjometr do regulacji głośności - wtedy suwak w mikserze na maksimum i regulujesz głośność potencjometrem.

Swoją drogą - zwarcie w kablu nie generuje szumów, więc ten wariant odpada :D. Tym bardziej, że sytuacja ma miejsce na 2 różnych kablach.
  • #8 3759483
    Dogu
    Poziom 17  
    Dzieki za rade:)
    wyłączyłem wzmocnianie sygnału z mikrofonu i szumy znikneły:)

Pozdrawiam Dogu:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z szumem w słuchawkach i głośnikach podłączonych do zintegrowanej karty dźwiękowej na płycie głównej MSI KT4AV. Szum występował niezależnie od używanego kabla (przedłużacz jack lub bezpośrednie podłączenie głośników). W dyskusji zasugerowano sprawdzenie ewentualnego zwarcia w kablach, jednak wykluczono tę przyczynę, gdyż szum pojawiał się na różnych przewodach. Wskazano, że problem jest typowy dla zintegrowanych kart dźwiękowych i często wymaga zakupu dedykowanej karty muzycznej. Ostatecznie rozwiązaniem okazało się wyłączenie w mikserze systemowym wzmocnienia sygnału mikrofonowego, co skutecznie wyeliminowało szumy. Dodatkowo zalecano odpowiednie ustawienie suwaków głośności w mikserze oraz korzystanie z potencjometru w słuchawkach, jeśli jest dostępny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA