logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kalkulator MC34063 jest wiarygodny dla przetwornicy 5V na 12V 0.4A?

Cooki13 06 Kwi 2007 13:34 5928 15
REKLAMA
  • #1 3759105
    Cooki13
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Witam musze wykonać przetwornice podwyższającą napiecie z 5V na 12 i wydajności prądowej 0.4A...Znalazłem w sieci kalkulator do układu MC34063(wyniki podaje poniżej) i teraz pytanie czy można zaufać temu kalkulatorowi?I czy ktoś ma jakieś sugestie odnośnie wartości elementów?
    Czy kalkulator MC34063 jest wiarygodny dla przetwornicy 5V na 12V 0.4A?
  • REKLAMA
  • #2 3759543
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 113
    program pisał ktos kto sie na tym zna wiec czego miałby byc zły?? musisz wpisac swoje dane i zrobic układ w rzeczywistosci i wtedy zobaczysz jak przetwornica pracuje i czy oczekiwane parametry spełnia!!
  • #3 3759685
    Cooki13
    Poziom 21  
    Piszesz z doświadczenia czy tylko tak ci sie wydaje?? czytałem o tym kalkulatorze na forum i opinie są takie że przekłamuje....
  • REKLAMA
  • #4 3759806
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 113
    wiec nie pozostaje Ci nic innego jak wykonac ten projekt.
  • #5 3761210
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Ojej, czytałeś opinie tu na forum o tym, że kalkulatorowi ufać nie można i zakładasz wątek pytając czy temu kalkulatorowi można ufać... :/

Pisał RoMan nieraz, jak należy dobierać wartości elementów. O ile dobrze pamiętam, chodziło o korekcję wartości Ct na podstawie wykresu z PDFa.

Zrób tak jak napisał danielkk - skorzystaj z kalkulatora, zbuduj i sprawdź, czy uzyskałeś oczekiwane parametry... No i podziel się spostrzeżeniami tu na forum. :)

PS Układ MC34063 pracuje wedle danych do 100kHz, niestety... :(
  • REKLAMA
  • #6 3763105
    Cooki13
    Poziom 21  
    No niestety ale ten układ może na wyjściu (w szczycie) dać 1,5A i tyle wystarczy do około 280mA a jest to troche za mało i chce dać do nóżki nr 1 tranzystor ale pytanie jaki dać?
  • #7 3763490
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    A próbowałeś założyć mniejsze zmiany prądu dławika i zwiększyć wartość indukcyjności?
  • #8 3764150
    Cooki13
    Poziom 21  
    Nie ma co cudować trzeba dać tranzystor jest to przetwornica Step-Up a układ może max dać 1500mA
  • REKLAMA
  • #9 3766331
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    Od biedy MC by wystarczył, ja bym zrobił próbe i przekonał sie. L=100uH, C=500pF. Rsc=0.18
    W nocie jest informacja jak uzyskac małe napiecie nasycenia tranzystora.

Jak nie wystarczy to dołożyć N-MOS z bramką sterowaną przy 5V np irl540. Nie chce mi sie teraz przeglądac katalogu.
    Ale może być problem z przełączaniem mosfeta przez MC i wtedy nalezałoby dołozyć albo driver, TC42* albo jakiś dodatkowy układ na tranzystorach.

Ktos tutaj juz robił jakis czas temu, wiec przeszukanie fora powinno zaowocowac.
  • #10 3800614
    amd3200
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Robie wlasnie przetworniczke 12V na 16V do laptka na mc34063 x 4 i kazdy kanal po 0.6A.., sprawnosc ok 88-90% na kanal.., hula, ze szok...., koszt.. 10-15zl. Cewki nawijalem na rdzeniach palcowych z zasilaczy AT ATX.. ok 1.5 cm dlugosci - 1.5 warstwy drutem 0.4mm. 100pF, i rsc 0.05 ohm. Scalak cieply, to fakt.., ale wszystko chodzi... Pobór pradu, to ok 1A na kanal.. Czyli 12Vx1A=12W to wejscie.., wyjscie: 16Vx0.67A=10.7W- sprawnosc.., to ok 89%.
    Pozdrowienia na wszystkich forowiczów../?/...:)
  • #13 3807664
    pawciu1
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam mam problem z podobnym układem co ten z linka. problem polega na tym ze nie mogę go uruchomić na napięciu zasilania 3,8V, ale działa z większymi zastosowałem klucz na irfz44 z pobieraniem napięcia ze strony z podwyższonym napięciem przez diodę i oczywiście ze strony "pierwotnej" również przez diodę. układ działa na Uwej > 6V, ale bardzo słabo tzn: bez obciążenia Uwyj >20(i szarpie) przy 300mA jest ok ale przy 400mA napięcie wyjściowe spada dość znacząco. Rsc to 0,1 Ohm Ct 390pF a cewka to ok 40 zwojów na rdzeniu palcowym z filtra zasilacza ATX. ie rozumiem dlaczego taksie dzieje ponieważ jak juz ruszy na tych 6V to nic sie nie grzeje a prąd większy nie chce płynąć.

czy ktoś jest wstanie pomóc mi w rozwiązaniu problemu?? czy można zastosować mosfeta z kanałem P i czy on sie wyłączy na 4V na bramce?? oraz jak podnieść wydajność do 1,5A. nie rozumiem tez dlaczego po odłączeniu większego napięcia zasilającego przetwornica się zatrzymuje. powinna chyba dać rade ta bramkę przez chwile wysterować przetworzonym prądem a sam układ pracuje tzn. generator w tym układzie.

z góry dziękuje za odpowiedz.
  • #14 3807842
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Poziom twojego opisu problemu miej więcej zgadza się z jakością wykonanej przez Ciebie przetwornicy. Nie koniecznie rdzenie dławików z zasilacza ATX nadają się do przetwornic, kondensator Ct zwiększ do 1nF i Rsc zmniejsz do 0,05Ω. Jak chcesz aby przetwornica startowała z 3,8V to musisz zastosować odpowiedniego mosfeta. Przetwornica ta była zaprojektowana do napięcia wyjściowego 12V, powinna też działać do 15V, ale niestety 20V i więcej to już za dużo dla niej.
  • #15 3808132
    pawciu1
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    z tym mosfetem to sie domyślam ze trzeba innego dlatego chciałem z kanałem p zrobić. przetwornica nie ma pracować na 20V tylko tyle się pojawia z niewiadomych dla mnie przyczyn. ja osobiście myślę, że to dlatego że bez obciążenia(ale napięcie spada mniej więcej liniowo z Iwyj). twoja wspaniała odpowiedz nie rozwiązuje problemu bo z Rsc i Ct to sam juz próbowałem i za bardzo to nic nie daje. MC reaguje poprawną zmianą częstotliwości na zmianę obciążenia. na razie IRFZ zastąpiłem bd139 tak na próbę i wszystko mniej więcej działa dobrze od tych 3,8V ale dalej nie działa stabilizacja napięcia. więc moje pytanie brzmi czego to może być przyczyna.
  • #16 3808404
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Ten scalak jest tu na forum bardzo dobrze opisany. Przeczytaj posty jakie znajdziesz to zrozumiesz co źle robisz.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wiarygodności kalkulatora do układu MC34063 przy projektowaniu przetwornicy podwyższającej napięcie z 5V na 12V o prądzie 0,4A. Użytkownicy wskazują, że kalkulator może nie być w pełni precyzyjny i zalecają wykonanie prototypu oraz testy praktyczne. MC34063 ma ograniczenie prądowe do około 1,5A szczytowo, co w praktyce pozwala na około 280mA ciągłego prądu, dlatego przy większych obciążeniach sugerowane jest zastosowanie dodatkowego tranzystora, np. N-MOSFET IRL540, sterowanego przez układ lub z dodatkowym driverem (np. TC42*). Wartości elementów takich jak indukcyjność (np. 100µH), kondensator timingowy (Ct) i rezystor pomiaru prądu (Rsc) wymagają korekty, często na podstawie wykresów z dokumentacji. Cewki nawijane na rdzeniach palcowych z zasilaczy ATX są popularne, ale nie zawsze optymalne. Problemy z uruchomieniem i stabilizacją napięcia przy niskim napięciu zasilania (np. 3,8V) mogą wynikać z niewłaściwego doboru MOSFET-ów i parametrów elementów. Przetwornica MC34063 jest efektywna do napięć wyjściowych do około 15V, a przy wyższych napięciach mogą pojawić się problemy. Zaleca się testowanie i dzielenie się wynikami na forum, aby lepiej dobrać elementy i poprawić stabilność układu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA