logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór radia: CD czy MP3 do 700 zł? Pioneer czy Panasonic?

Schumi1341 05 Paź 2003 16:55 1965 11
REKLAMA
  • #1 349720
    Schumi1341
    Poziom 11  
    Chce kupic jakies radyjko i tu mam pytanie kupic jakies wmiare dobre z CD czy raczej jakeis z mp3. Radie chce kupic na gieldzie. Widzialem ostatnio jakiego pionerka z mp3 za 450 ale nie pamietam jaki to model. Lepsze modele z mp3 to ok 1000zl ja jestem wstanie skombinowac do 700zl.
    Doradzcie co byscie wybrali. Chce zeby radyjko fajnie wygladalo, podobaja mi sie niebieskie od panasonic`a , a tan w/w pionerek byl kolorowy
  • REKLAMA
  • #2 349809
    MARTIINO
    Poziom 20  
    Ocena: 94
    Polecam Pioneer na Mp3 bez znaczenia model naprawde świetne radyjka a te brzmienie dzwięku nic lepszego w tej cenie nie kupisz.
  • REKLAMA
  • #3 349834
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 180
    kumpel nie dawno kupił blaupukta Los Angeles MP71
    fajnie gra i dał za nie 620zł
  • #4 350529
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Gdzie tak tanio kupił tego Blaupunkta bo w sklepie kosztuje coś około 3000. Ciekawe jak legalny?
  • #5 350553
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 180
    no tyle kosztuje ten blanpukt jest napewno legalny bo dostał do tego książeczke a propo kupił od mojego kumpla co chandluje radiami policja go już nie raz go sprawdzała nic nie znależli, a radyjko ma jescze karte kodowane ale nie ma sciąganego panela i dorabiałem mu kieszeń w samachodzie taki jaki opel zeby radyjko wdiął ze soba bo boi się że mu gwizdną :D
  • REKLAMA
  • #6 350593
    sieger
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    MARTIINO napisał:
    Polecam Pioneer na Mp3 bez znaczenia model naprawde świetne radyjka a te brzmienie dzwięku nic lepszego w tej cenie nie kupisz.

To świetne brzmienie wynika z jakości końcówek mocy czy z efektów cyfrowych? Nie miałem okazji słyszeć tej marki.
  • REKLAMA
  • #7 350614
    djlj24
    Spec od car audio
    sieger napisał:

To świetne brzmienie wynika z jakości końcówek mocy czy z efektów cyfrowych? Nie miałem okazji słyszeć tej marki.

Napisał co wiedział. Już mi się niedobrze robi jak czytam "radio firmy xxx ma najlepsze końcówki mocy i nie może się z nim równać radio firm yyy i zzz". Jakby tacy fachowcy do radia takiego popatrzyli i popatrzyli do innych mogli by się trochę ździwić.
  • #8 350936
    sieger
    Poziom 24  
    Ale coś lepszego niż TDA20x0 tam się montuje? Jak byś określił klase końcówek w tych lepszych radiach znanych firm? W mojej mikrowieży philipsa za 900PLN jest STK 4xxx i bardzo fajne głośniki, a moc wg danych 75W na kanał (w PMPO podają 1200, więc te 75 raczej bardziej fizycznej mocy niż reklamowej)
  • #9 351296
    djlj24
    Spec od car audio
    Z trafem 40W :-). Ludzie nie na mocy polega brzmienie. Na 1,5W mozna narobić tyle hałasu, że aż głowa pęknie :-). A na 50W można czasem ledwo pograć. Proponuję posłuchać czegoś z dużą dynamiką (klasyka, Pink Floyd) wtedy wyjdzie co sprzęcicho potrafi. Bo na sieczkarni z "love parade" to niewiele można wywnioskować. Ale to nie jest tematem tego postu.
    A tanie MP3? Od 500 zł możesz kupić coś nowego (co prawda badziewie). Za tą cenę kupisz co najwyżej podprowadzone komuś radio (pamiętaj, że moga i Tobie je podprowadzić). Najtaniej MP3 można w promocji kupić Sony (ok. 700 zł ale nie polecam) lub Pioneer (nowe ok. 900 zł już nawet gra). Powyżej jest Kenwood ale tego nie polecam na dół pasma.
  • #10 351335
    sieger
    Poziom 24  
    To 40W to niby w mojej wieży? Wydaje mi się, że jest większej mocy, sądząc po gabarytach i wadze. Tu są oznaczenia:

3104 218 30721
    75j024HDLP
    TAM M 9721

tylko żeby nikt nie wnioskował tak, jak z rakietami w Iraku.

Końcówka mocy to STK 4182 II
    niestety nie znalazłem do neij dokumentacji.
  • #11 351349
    djlj24
    Spec od car audio
    STK ładnie będzie grał. Podobnie jak TA w starych radiach. Są układy które brzmią nieźle inne znowu grają gorzej.
  • #12 351434
    MARTIINO
    Poziom 20  
    Ocena: 94
    djlj24 napisał:
    sieger napisał:

Napisał co wiedział. Już mi się niedobrze robi jak czytam "radio firmy xxx ma najlepsze końcówki mocy i nie może się z nim równać radio firm yyy i zzz". Jakby tacy fachowcy do radia takiego popatrzyli i popatrzyli do innych mogli by się trochę ździwić.

Nie promuje żadnej firmy tylko napisałem że w tej cenie bardzo dobry byłby Pioneer,co nie znaczy że nie ma lepszego sprzętu!!!
    Wiem coś na temat odsłuchu radii samochodowych, gdyż pracuje w firmie która zajmuje sie profesjonalnym nagłaśnianie samochodów i nie jedno radyjko już słyszałem w akcji.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru radia samochodowego do 700 zł, z rozważeniem modeli z odtwarzaczem CD lub MP3 oraz marek Pioneer i Panasonic. Wskazano, że w tej cenie dobre radyjka MP3 oferuje Pioneer, charakteryzujące się wysoką jakością dźwięku. Pojawiła się także propozycja Blaupunkta Los Angeles MP71, dostępnego na rynku wtórnym za około 620 zł, choć pojawiły się wątpliwości co do legalności zakupu. Poruszono kwestie jakości końcówek mocy w radiu, wymieniając popularne układy takie jak TDA20x0, STK 4182 II oraz STK 4xxx, które wpływają na brzmienie i moc wyjściową. Zwrócono uwagę, że moc nominalna nie zawsze przekłada się na jakość dźwięku, a ważna jest dynamika odtwarzanej muzyki. W segmencie tanich radii MP3 wymieniono modele Sony i Pioneer, z rekomendacją unikania Sony ze względu na jakość. Panasonic jest ceniony za estetykę, zwłaszcza modele z niebieskim podświetleniem. Podsumowując, w budżecie do 700 zł najlepszym wyborem są radia Pioneer MP3, choć można rozważyć używane modele Blaupunkt, a wybór między CD a MP3 zależy od preferencji użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA