logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć farbę okrętową z układów elektronicznych?

eredeti 06 Kwi 2007 21:10 3357 8
REKLAMA
  • #1 3760715
    eredeti
    Poziom 11  
    Witam
    Jakim środkiem usunąc farbę okrętową z układów elektronicznych?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3760724
    adamowicz
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    Witam
    Terpin, może aceton.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3789303
    eredeti
    Poziom 11  
    Witam
    Mam taki mały dylemat
    Jakim środkiem usunąć farbę do konserwacji (np. statków, mostów) z powierzchni płytki drukowanej z elementami (tylko) SMD?
    Nie próbowałem żadnych środków.
    Doradźcie

Moderowany przez oldboy:

Scalono dwa tematy, regulamin

• REKLAMA
  • #4 3789706
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    http://www.przemaluj.pl/253_381.htm

Ja tego wiele razy używałem - nie w elektronice, ale w czasie różnych prac malarskich. "Bierze" praktycznie każdy lakier i farby olejne. Powinno dać radę.
  • #5 3789756
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    woytekp napisał:
    http://www.przemaluj.pl/253_381.htm
    Ja tego wiele razy używałem - nie w elektronice, ale w czasie różnych prac malarskich. "Bierze" praktycznie każdy lakier i farby olejne. Powinno dać radę.

Przy okazji zmyje Ci maskę elektroizolacyjną. To chyba zbyt agresywny środek. Wydaje mi się że jedynym sposobem jest delikatne wydrapanie farby okrętowej na przykład cienkim, ostrym skalpelem.
    Pozdrawiam.
  • #6 3790599
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    jeżeli jest lakier przezroczysty to jest problem bo te płytki ktore pracują w otoczeniu aerozolu morskiego (wilgoć i sól) malowano a następnie utwardzano w piecu (dwuskładnikowy) ( tak stosowaliśmy z elektroniką do radarów morskich),przy naprawie wycinane były elementy i do kosza
  • REKLAMA
  • #7 3791512
    eredeti
    Poziom 11  
    Cytat:
    Wydaje mi się że jedynym sposobem jest delikatne wydrapanie farby okrętowej na przykład cienkim, ostrym skalpelem

Nie jest to możliwe ze względu na SMD. Bardziej skłaniał się nad środkiem chemicznym, który rozpuści farbę w "kąpieli".
  • #8 3793004
    adamowicz
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    Witam.
    Jeżeli to farba a nie żywica lub farba piecowa to terpin powinien rozpuścić i zmyć. Popróbuj również acetonem na skrawku płytki drukowanej. Jak nie rozpuści to może "zważy" farbę, a to juz tylko krok do usunięcia powłoki.
    Pozdrawiam.
  • #9 3807783
    eredeti
    Poziom 11  
    Witam
    Terpin . Zrobiłem "kąpiel", płytka pozostała w całości i jest sprawna.
    Dziękuje i Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod usuwania farby okrętowej z płytek drukowanych z elementami SMD. Zalecane środki chemiczne to terpin oraz aceton, które mogą rozpuścić farbę bez uszkodzenia układów elektronicznych. W przypadku farb dwuskładnikowych utwardzanych w piecu, usunięcie jest trudniejsze, a naprawa często polega na wymianie elementów. Niektóre środki chemiczne mogą być zbyt agresywne i uszkodzić maskę elektroizolacyjną, dlatego alternatywnie sugerowano delikatne mechaniczne usuwanie farby, np. skalpelem. Metoda kąpieli w terpienie została potwierdzona jako skuteczna i bezpieczna dla płytek z SMD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA