logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ściemniacz oświetlenia 12V DC – czy lepiej zrobić samemu czy kupić gotowy?

Raku 07 Kwi 2007 13:40 8132 14
REKLAMA
  • #1 3762622
    Raku
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    mam pytanie czy jest realne zrobić lub nabyć ściemniacz oświetlenia 12V DC?
  • REKLAMA
  • #3 3762868
    Raku
    Poziom 10  
    dobrze by było aby wytrzymał około 180W
  • REKLAMA
  • #5 3763579
    madart
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    Wspol_nik gdybyś nie zauważył ten projekt jest do napięcia przemiennego AC a autorowi chodzi o DC.
  • #6 3766489
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    A to DC12 to skad masz? Zwykle traf halogenowe dają AC. No i czy to 12V jest stabilne?

Jest realne, są dwie metody, prostsza poprzez sterowanie impulsowe tranystorów, jednak z powodu ze wyjście na żarówki będzie impulsowe wiec cała siec przewodów będzie mniejszym lub większym źródłem zakłóceń,
    Albo poprzez zrobienie przetwornicy.

Nie wiem jakie zakłócenia są w tym pierwszym przypadku, nie mam praktycznych testów tutaj. Ponieważ prad i tak płynie przez pare przewdów może nie będzie to zbardzo zakłócające. Ale na pewno jest to tańsze rozwiązanie. Moze ktoś wie jak to jest w praktyce?

Przetwornica na 180W to ok 16 A. To dość sporawo. Ja moge cos takiego zrobić, ogólnie to step-down, może nawet dwufazowy zeby sie nie zamartwiać duzymi przełaczanymi prądami. Ale wtedy będziemy sie zamartwiać konstrukcją w przypadku braku odpowiednich kości.
  • #7 3767081
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Może coś takiego podejdzie jak w załączniku.

--
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • Ściemniacz oświetlenia 12V DC – czy lepiej zrobić samemu czy kupić gotowy? sciemniacz_pwm.JPG (24.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 3769174
    Raku
    Poziom 10  
    witam . ten układ ma być zastosowany w samochodzie
    pozdrawiam
  • #10 3771198
    Raku
    Poziom 10  
    do reflektorów w samochodzie,nie do kabiny
  • REKLAMA
  • #11 3771962
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    To juz nie ma znaczenia gdzie te zarówki będą. Jeżeli ma to pracowac ciągle to tak jak pisałem. Jeżeli tylko raz na jakiś czas i krótkotrwale, można uproscić sprawe i dać kilka transytorów, na radiator, z kontrolą radiatora przed przegrzaniem. I podarowac sobie wszelkie przetwornice i PWM-y.
    Wszystko zależy jakie mamy wymagania od urządzenia.
  • #12 4739636
    staff
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    podłączam się do postu.

chcę zrobic oświetlenie w pokoju. Do tego mam zasilacz awaryjny UPS APC 420VA i akumulator 12V 42Ah Panasonic żelowy. Zadaniem ups-a bedzie ładowanie akumulatora z sieci elektrycznej. Problem polega na tym że kupiłem również ściemniacz oświetlenia który nie działa z akumulatorem. Czy są na rynku takie ściemniacze na prąd stały.
  • #13 4740389
    cyberdar
    Poziom 31  
    Witam

W jednym z ostatnich numerów EP zaprezentowany był układzik, który rozjaśniał żarówki do maksimum i w zależności od natężenia oświetlenia albo "zostawia" je rozświetlone na pełną moc albo ściemnia do 70%. Jeśli chodzi o coś takiego to problem rozwiązany. Jeśli to ma być ręczna regulacja to układ na NE555 nadaje się do tego bardzo dobrze. Sam używam tego rozwiązania od 3-4 lat i spisuje się bardzo dobrze. Do tranzystora potrzebny będzie jednak radiator. Przy tej mocy będzie się dość grzał.

--
    pozdrawiam
  • #14 4769927
    staff
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    a da mi ktoś namiary gdzie można kupic sciemniacz 12V pradu stałego?
    moze jakies linki. Sciemniacze w sklepach sa na 230Vprądu przemiennego do współpracy bezposrednio z żarówką lub transformatorem.
  • #15 4770040
    cyberdar
    Poziom 31  
    Witam

Schemat takiego regulatora przedstawiłem w jednym ze swoich wcześniejszych postów. Układ jest sprawdzony i napewno działa. Problemy czasami potrafi sprawić NE555. Jeśli układ jest w wersji CMOS to raczej działać nie będzie. Trzeba trafić na wersję analogową. Innych problemów z tym układem nie miałem. Wykonałem już 4 egzemplarze tego układu na swoje potrzeby. Jeśli sam nie potrafisz wykonać płytki drukowanej to poproś znajomego żeby Ci wykonał płytkę drukowaną.

--
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości wykonania lub zakupu ściemniacza oświetlenia na napięcie 12V DC, z zastosowaniem w samochodzie do reflektorów. Podkreślono, że popularne projekty ściemniaczy często dotyczą napięcia przemiennego (AC), a ściemnianie prądu stałego (DC) wymaga innych rozwiązań, np. sterowania impulsowego tranzystorów lub przetwornicy impulsowej (step-down). Wskazano, że ściemniacz na 180W (około 16A) wymaga odpowiednio dobranego tyrystora lub tranzystora z radiatorami i kontrolą termiczną. Proponowano układy oparte na popularnym timerze NE555, który umożliwia ręczną regulację jasności, jednak wymaga wersji analogowej (nie CMOS) i radiatora dla tranzystora. Zwrócono uwagę na potencjalne zakłócenia elektromagnetyczne przy sterowaniu impulsowym oraz na różnice w stabilności napięcia 12V DC. Podano linki do schematów i forów z projektami ściemniaczy samochodowych i do kabiny. Wspomniano także o problemie ściemniaczy niekompatybilnych z zasilaniem z akumulatora UPS. Ogólnie, ściemniacze 12V DC są dostępne, ale często wymagają samodzielnej budowy lub modyfikacji gotowych układów przeznaczonych na AC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA