A to DC12 to skad masz? Zwykle traf halogenowe dają AC. No i czy to 12V jest stabilne?
Jest realne, są dwie metody, prostsza poprzez sterowanie impulsowe tranystorów, jednak z powodu ze wyjście na żarówki będzie impulsowe wiec cała siec przewodów będzie mniejszym lub większym źródłem zakłóceń,
Albo poprzez zrobienie przetwornicy.
Nie wiem jakie zakłócenia są w tym pierwszym przypadku, nie mam praktycznych testów tutaj. Ponieważ prad i tak płynie przez pare przewdów może nie będzie to zbardzo zakłócające. Ale na pewno jest to tańsze rozwiązanie. Moze ktoś wie jak to jest w praktyce?
Przetwornica na 180W to ok 16 A. To dość sporawo. Ja moge cos takiego zrobić, ogólnie to step-down, może nawet dwufazowy zeby sie nie zamartwiać duzymi przełaczanymi prądami. Ale wtedy będziemy sie zamartwiać konstrukcją w przypadku braku odpowiednich kości.
To juz nie ma znaczenia gdzie te zarówki będą. Jeżeli ma to pracowac ciągle to tak jak pisałem. Jeżeli tylko raz na jakiś czas i krótkotrwale, można uproscić sprawe i dać kilka transytorów, na radiator, z kontrolą radiatora przed przegrzaniem. I podarowac sobie wszelkie przetwornice i PWM-y.
Wszystko zależy jakie mamy wymagania od urządzenia.
chcę zrobic oświetlenie w pokoju. Do tego mam zasilacz awaryjny UPS APC 420VA i akumulator 12V 42Ah Panasonic żelowy. Zadaniem ups-a bedzie ładowanie akumulatora z sieci elektrycznej. Problem polega na tym że kupiłem również ściemniacz oświetlenia który nie działa z akumulatorem. Czy są na rynku takie ściemniacze na prąd stały.
W jednym z ostatnich numerów EP zaprezentowany był układzik, który rozjaśniał żarówki do maksimum i w zależności od natężenia oświetlenia albo "zostawia" je rozświetlone na pełną moc albo ściemnia do 70%. Jeśli chodzi o coś takiego to problem rozwiązany. Jeśli to ma być ręczna regulacja to układ na NE555 nadaje się do tego bardzo dobrze. Sam używam tego rozwiązania od 3-4 lat i spisuje się bardzo dobrze. Do tranzystora potrzebny będzie jednak radiator. Przy tej mocy będzie się dość grzał.
a da mi ktoś namiary gdzie można kupic sciemniacz 12V pradu stałego?
moze jakies linki. Sciemniacze w sklepach sa na 230Vprądu przemiennego do współpracy bezposrednio z żarówką lub transformatorem.
Schemat takiego regulatora przedstawiłem w jednym ze swoich wcześniejszych postów. Układ jest sprawdzony i napewno działa. Problemy czasami potrafi sprawić NE555. Jeśli układ jest w wersji CMOS to raczej działać nie będzie. Trzeba trafić na wersję analogową. Innych problemów z tym układem nie miałem. Wykonałem już 4 egzemplarze tego układu na swoje potrzeby. Jeśli sam nie potrafisz wykonać płytki drukowanej to poproś znajomego żeby Ci wykonał płytkę drukowaną.
Dyskusja dotyczy możliwości wykonania lub zakupu ściemniacza oświetlenia na napięcie 12V DC, z zastosowaniem w samochodzie do reflektorów. Podkreślono, że popularne projekty ściemniaczy często dotyczą napięcia przemiennego (AC), a ściemnianie prądu stałego (DC) wymaga innych rozwiązań, np. sterowania impulsowego tranzystorów lub przetwornicy impulsowej (step-down). Wskazano, że ściemniacz na 180W (około 16A) wymaga odpowiednio dobranego tyrystora lub tranzystora z radiatorami i kontrolą termiczną. Proponowano układy oparte na popularnym timerze NE555, który umożliwia ręczną regulację jasności, jednak wymaga wersji analogowej (nie CMOS) i radiatora dla tranzystora. Zwrócono uwagę na potencjalne zakłócenia elektromagnetyczne przy sterowaniu impulsowym oraz na różnice w stabilności napięcia 12V DC. Podano linki do schematów i forów z projektami ściemniaczy samochodowych i do kabiny. Wspomniano także o problemie ściemniaczy niekompatybilnych z zasilaniem z akumulatora UPS. Ogólnie, ściemniacze 12V DC są dostępne, ale często wymagają samodzielnej budowy lub modyfikacji gotowych układów przeznaczonych na AC. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.