logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UNIDEN PRO 510 XL - Nagły spadek zasięgu po wyłączeniu i włączeniu radia CB

ToMaLLa 08 Kwi 2007 02:21 11186 7
REKLAMA
  • #1 3765141
    ToMaLLa
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam...
    do dzisiaj bylem szczesliwym posiadaczem Unidena por510.
    Jak codzien jechalem samochodem i rozmawialem poprzez moje CB...
    Zatrzymalem sie przy sklepie, wylaczylem radio i silnik. Zrobilem zakupy, wrocilem do auta, wlaczylem CB i kurcze niespodzianka!!!
    Slyszeli mnie tylko ci ktorzy byli w promieniu ok 1km, a ja slyszalem na maks 2km...
    Co do cholerki sie stalo!?
    Antena 145 Midland.
    Auto Toyota Yaris benzynka
    Nigdy nie mialem problemow z tym... antena zestrojona poprawnie... bylem w serwisie niedawno... wtedy jeszcze radio dzialalo...
    Co mam zrobic teraz? Radio powinno byc na gwarancji, ale mam tylko plombe na obudowie... paragon wsiakl... HELP HELP!
  • REKLAMA
  • #2 3765148
    pol032
    Poziom 24  
    Ocena: 153
    Witam
    sprawdz antenę czy wtyk jest dobrze przykręcony do radia i czy nie ma zwarcia czy nie został uszkodzony kabel antenowy, w serwisie mozna zmierzyc przyrzadem SWR na tym radiu czy jest poprawny.W najgorszym wypadku poszła końcówka mocy która obcina moc wychodzącą z radia i odbiór
  • REKLAMA
  • #3 3765657
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    Jeśli kabel antenowy przechodzi pod jakimiś elementami mogącymi go zgnieść (klapa tylnia, dźwi, pod siedzeniami) to mogło nastapić jego uszkodzenie.
    Marek
  • REKLAMA
  • #4 3765999
    macgyver4
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    wiam
    proponuje zaczac od anteny sprawdzic uchyt,stopke i cewke jesli posiada takową,potem kabel i wtyczke antenową .....
  • #5 3785563
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.

A ja proponuję pojechać ponownie do serwisu. Tam NAPEWNO powiedzą co sie stało. W/g opisu najprawdopobniej "strzeliła" cewka w antenie. To "normalny" objaw tych anten.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 3786780
    Lazer
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    pol032 napisał:
    ... w najgorszym wypadku poszła końcówka mocy która obcina moc wychodzącą z radia i odbiór ...

Końcówka mocy nie obcina odbioru. Pooglądaj schematy dowolnego radia i się przekonasz. Możesz wyjąć tranzystor mocy lub dodatkowo driver czyli tranzystor sterujący końcówką i dalej będzie odsłuch.
    Ja stawiam na antenę i kabel. Większe prawdopodobieństwo to wtyczka antenowa przy radiu. Urobiony kabel i nie łaczy.

W niektórych radiach np. Alan 48+ (10x40CH +FM) pada dość często dioda łacząca tor modulacji z nośną i odsłuch jest nośna jest a modulacji brak. Czasem też nośna znika a w zasadzie jest ale moc 0W i jest tylko odsłuch. Mam takie radio ale nie chce mi się grzebać w nim. Radio ma z 10 lat i pamięta czasy ognisk dla CB-stów :) a w samochodzie działa stara COBRA 19+ rocznik 94 :D

Pozdrowienia dla White Eagle Group :) (WE376)
  • #7 3796715
    AndrzSa
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    A ja jednak stawiam na końcówke mocy. Miałem podobny przypadek. Rozmawiałem .. wyłączyłem radyjko na chwile.. I kicha.
    A jak masz z szumami (u mnie rozkrecony squelch na maxa, czułaość maksymalna) szumy były słabo słyszalne, ciche.
    Moj koszt naprawy (wymiana końcówki TDA 1905) to było trzy złote.
    Radyjko co prawda inne (johnny) ale objawy podobne.
    Pzdr
  • #8 3796855
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Z powodu braku zainteresowania autora temat zamykam. Gdybać możemy jeszcze na kilka stron...
    W razie potrzeby temat otworzę.
    Gwoli ścisłości TDA1905 to wzmacniacz m.cz. nie mylić z końcówką mocy w.cz.
    Michał

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiadający radio CB Uniden PRO 510 XL zgłasza nagły spadek zasięgu po wyłączeniu i ponownym włączeniu urządzenia. Antena Midland 145 jest poprawnie zestrojona, a kabel antenowy i wtyk nie były wcześniej problematyczne. Wskazówki z dyskusji sugerują sprawdzenie poprawności połączenia wtyku antenowego, stanu kabla oraz ewentualnych uszkodzeń mechanicznych kabla, które mogą wystąpić pod elementami samochodu. Możliwe jest również uszkodzenie cewki anteny, co jest typowym problemem dla tego typu anten. Część odpowiedzi wskazuje na potencjalną awarię końcówki mocy radia, która może ograniczać moc nadawczą i odbiór, choć niektórzy podkreślają, że końcówka mocy nie powinna wpływać na odbiór. Wskazano także na możliwość uszkodzenia elementów toru modulacji, co może skutkować brakiem modulacji mimo obecności nośnej. Zalecane jest ponowne oddanie radia do serwisu w celu diagnostyki i ewentualnej naprawy, zwłaszcza wymiany końcówki mocy lub cewki anteny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA