Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

problem z prawidłowym działaniem cb uniden 510

14 Kwi 2008 21:21 3541 25
  • Poziom 21  
    Witam.
    Mam taki o to problem z tym radiem. adio po podłączeniu 3 różnych anten działa ok ale do czasu, dokładnie wygląda to tak cb działało super aż pewnego dnia zaczęło jakoś dziwnie odbierać zasięg sie zmniejszył. Miałem pod ręką drugą antenę zamatowałem z dwa dni było super aż pewnego dnia włączam radio a tu jakieś szelesty pytam sie jak mnie słychać, słyszę odpowiedz jakoś trzeszczy. Pod ręką była trzecia antena i taki sam efekt było z jeden dzień ok a później ten sam problem. Mam już dość nie wiem czym to może być spowodowane. Antena zamocowana na stałe, dodam też że jak jadę to często zbiera jakieś zakłócenia sq muszę skręcać dość mocno. Teraz sq też musi być prawie na pół skręcone żeby nie szeleściło.

    Poprawiłem. Po kropce na końcu zdania wstawiaj spację. Będzie się nam łatwiej czytać. /c2h5oh/
  • Poziom 14  
    Witam. Jak dasz rade pomierz końcówkę mocy czy sie nie przegrzewa. To może być przyczyną , ale nie koniecznie.
  • Poziom 27  
    Witam. Spawdz połączenie anteny gniazdo- płyta radia, czy luty nie puściły i ten opornik. Sprawdz mase anteny na gniezdzie.
  • Poziom 21  
    Czytałem różne posty na elektrodzie i znalazłem coś takiego ,że może być uszkodzony kondensator zamieszczam fotkę z tym kondensatorem . Wylutowałem go i efekt taki odbiór jakiś lepszy ale co do nadawania to cienko , ogólnie poprawiłem luty bo było widać że jakoś lipnie polutowane .Powróćmy do tego kondensatora od czego on dokładnie jest i co mogę z nim zrobić. Dodam że na co dzień nie zajmuję się cb radiami , dopiero nabieram wiedzy w tym temacie .Z góry dziękuję za Pomoc
    link do foto
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4383833#4383833
  • Poziom 27  
    Witam. Masz takie użądzenie jak SWR-reflektometr z pomiarem mocy? Wiele by wyjaśniło. A czy ten uniden posiada filtr ANL na panelu- jak tak to sprawdz ten wyłącznik.
  • Poziom 21  
    Mam takie urządzonko ale obecnie pożyczone . Właściciel cb gadał mi że na włączonym radiu odłączał antenę , nie spaliła sie przypadkiem końcówka ?
  • Poziom 14  
    może i końcówka .troche sie naczytalem na temat cb , nie wypina sie anteny ani sie jej nie wpina do właczonego cb , potem sa tego takie skutki , tak jak gruszki ,poczytaj parametry tej końcówki i pomierz ją, to ci wszystko wyjasni może być uszkodzona ,
    dane końcowki i jej przejscia znajdziesz na necie napewno , a jezeli nie jest droga to zaryzykuj wymiane
  • Poziom 21  
    Witam jeszcze raz , jutro się wybieram do sklepu z elektroniką mam takie pytanko jakie częsci kupić do tego radia ? wiem że la4446 ,tranzystor 2078 tranzystor 2sc 2314 .Mam pytanko odnośnie scalaka sm5124 co to dokładnie jest? .Pytania mogą sie wydawać trochę głupie ale na co dzień nie naprawiam cb .Proszę o pomoc w tej sprawie.
  • Pomocny post
    Poziom 14  
    witam ja stawiał bym ze to mogą być zimne luty,te kondensatory smd kture pokazane były w wypowiedziach na elektrodzie powiem ci ze naprawiłem dużo tych modeli presidenta i czasem mocno dały popalic a co do kupna elementów to tylko 2sc2078 wymieniac to konc.mocy poza tym mozna przełączac anteny bez problemu na włączonym radiu pod warunkiem ze sie nie ma nacisniętej nosnej czyli nadawania a ten scalak co pytasz to synteza częstotliwosci z nim bezposrednio połączony jest przełącznik kanałow i ten kwarc ktury decyduje o stabilnosci całego radia czyli rx,tx ważne jest również to czy tobie pogarsza sie nadawanie czy odbior czy oba naraz bo tylko wtedy dojdziesz do uszkodzenia.pozdrawiam.


    Zgodnie z punktem 15 regulaminu, proszę poprawić post.
    Użyj przycisku problem z prawidłowym działaniem cb uniden 510 przed wysłaniem postu.
    /c2h5oh/
  • Poziom 21  
    Kolego darek kanik , i odbiór nie jest za ciekawy a jak ja nadaje to ci co mnie usłyszą to mówią że mnie słychać ale że charczy . Luty poprawiłem prawie że w całym radiu , nadal bez efektu.
  • Poziom 27  
    Witam. Może to banalne pytanie , ale czy radio pracuje w "0"-ach? Bo może w "5"-ach i dlatego inni twierdzą że charczy, a odbiór tak samo... Pozdrawiam.
  • Poziom 21  
    Radio pracuje w '0' na 100% . Popsuło się ono tak nagle. Dziś będę w sklepie z elektroniką kupię części i zobaczymy jaki będzie tego skutek.
  • Poziom 21  
    arturbajerski napisał:
    Radio pracuje w '0' na 100% . Popsuło się ono tak nagle. Dziś będę w sklepie z elektroniką kupię części i zobaczymy jaki będzie tego skutek.

    Końcówka wstawiona , efekt taki pytam sie jak mnie słychać mówią że dobrze i że nie charczy ale tak dokładnie przetestuje w trasie . Jeszcze takie pytanko czy przy nadawaniu powinny sie palić wszystkie cztery diody?
    bo palą mi sie tylko trzy?
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    Nieświecenie wszystkich diód może oznaczać niepełną moc wyjściową radia.
    Ale osobiście nie poprawiałbym tego bo i tak korespondent lokalnie nie usłyszy różnicy między 4 a 3 watami.
    Zwróć uwage na co innego - w tych radiach jest dosyć czuły mikrofon wiec staraj się go trzymać przynajmniej kilka - kilkanaście cm od ust.

    Pozdrawiam!
    Marek

    P.S. ... wcale nie jest aż tak łatwo "upalić" końcówke mocy w takim 4-o watowym radiu nadając bez podłaczonej anteny - sprawdzone doświadczalnie!
  • Poziom 21  
    Kolego "mkos1" jeszcze sie zapytam co jeszcze może być nie tak z tym radiem, te diody zanim radio się popsuło paliły mi się wszystkie .Widziałem gdzieś i czytałem że kolega miał podobny problem i że pomogła wymiana jakiegoś kondensatora .Na foto widać że jeden kondensator jest zaraz przy wejściu anteny a drugi w innym miejscu załączam fotkę o co dokładnie chodzi . Jakie wartości mają te kondensatory? ten oznaczony żółtą strzałką i czerwoną .
    Również pozdrawiam.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4383833#4383833
  • Poziom 27  
    Witam. To że wszystkie diody nie świecą to nie wpływa na nadawanie. Zależy to od zasilania, odbitej czasami, a właśnie teraz może być dobra. Pewnie jest regulacja w radiu na PR-ku by to podciągnąć.
  • Poziom 14  
    Witam wszystkich kolega pisze ze w radyjku sie świeciły wszystkie diody wcześniej wiec chyba pomijamy tą opcje.Ja bym sprawdził może jeszcze vco wiecie sami jakie zawsze problemy są z tego powodu pozdr.Darek
  • Poziom 29  
    Teretycznie możnaby spróbować podregulować moc wyjściową filtrem za tranzystorem mocy aby uzyskać max ale .... nie polecam takiego czegoś.
    Uwierz mi, że lepiej tak pozostawić niż mieć rozstrojone radio, które "sieje" na boki.
    A jeśli ładnie się przełacza RX <=> TX na całym paśmie to tez lepiej bez potrzeby nie ruszać VCO :)
    Pozdrawiam!
  • Poziom 21  
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi , dziś sprawdzę dokładnie radio wieczorem dam znać jak jest dokładnie.
    Już sprawdziłem radio , efekt taki ja słyszę ok nawet z 10 km ale jestem słyszalny max do 1 może 2km . Co jeszcze mogę zrobić ?
  • Poziom 14  
    Witaj Artur mam jeszcze pytanie czy ty wymieniałeś końcówke mocy?bo teraz na rynku sa chińskie 2sc 2078 ja bardzo duzo takich egzemplaży spotkałem i z nich wychodziło tylko około 0,5-1W wiec dlatego sie pytam poza tym zmierz sobie napiecie na kolektorze końcówki mocy i drivera powinno miec miedzy 12-13V przy nadawaniu a jak cos powiesz do mikrofonu to powinno siegac około 20V to jest właśnie modulacja am a potem bedziemy sprawdzac dalej.pozdr.darek.


    Zgodnie z punktem 15 regulaminu, proszę, przed napisaniem kolejnego postu, poprawić wszystkie poprzednie.
    Użyj przycisku problem z prawidłowym działaniem cb uniden 510 przed wysłaniem postu.
    Następnym razem będzie "OSTRZEŻENIE".
    Nie usuwać wpisu moderatora. /c2h5oh/
  • Poziom 12  
    witam
    miałem ostatnio taki przypadek z radiem
    odbiór Ok nadawanie lipa na pomiarze 05w
    wymieniona końcówka brak efektu
    wymieniony driver brak efektu
    przylutowana cała płyta brak efektu
    sprawdzone filtry w torze TX brak
    usterka:
    uszkodzone gniazdo antenowe
    rada
    zapnij na wyjście żarówkę 12V od 2 do 5W i zobacz czy świeci po naciśnięciu TX i czy moduluje
  • Poziom 21  
    Napięcie zmierzone na 2sc 2078 . Na kolektorze jest 11v natomiast gdy wduszam przycisk w gruszce raz mam max 18 volt, a raz spada niżej tak różnie sie waha . Tak to wygląda . Diody tak jak pisałem nie palą sie wszystkie , natomiast gdy wkładam starą zapalają sie wszystkie lecz z odbiorem i nadawaniem lipa.
  • Poziom 14  
    Witam sam już nie wiem,ale wydaje mi się,że ta nowa końcówka jest chińska i słabsza a ta stara jest lekko przebita i przez nią wszystko słabnie ale m dużą moc ponad 4w bo tyle z tych presidentów wychodziło i zdarzało sie nam że końcówki dostawały przebicia ale nie wiem na 100% że to to,najlepiej podmienić jakąś używaną od kogoś z radia lub z demontażu i się przekonasz działaj dalej-powodzenia.
  • Poziom 21  
    Dziś jeszcze trochę powalczę z tą końcówka , widać że to nie jest oryginał obecnie oryginału nie posiadam ale mam kilka różnych nie oryginalnych . Może się trafi coś normalnego , i nareszcie by sie przydało żeby to radio odpaliło normalnie . Ma sens założyć nowe wejście do anteny tak jak kolega wyżej sugerował ?
  • Poziom 21  
    arturbajerski napisał:
    Dziś jeszcze trochę powalczę z tą końcówka , widać że to nie jest oryginał obecnie oryginału nie posiadam ale mam kilka różnych nie oryginalnych . Może się trafi coś normalnego , i nareszcie by sie przydało żeby to radio odpaliło normalnie . Ma sens założyć nowe wejście do anteny tak jak kolega wyżej sugerował ?

    Problem rozwiązany wymiana końcówki na oryginalną , radio smiga jak nowe.