logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć prostownik przed zwarciem przy 25-30A?

kili^^ 05 Paź 2003 23:01 8569 8
  • #1 350251
    kili^^
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    chcę przerobić prostownik do ładowania akumulatorów tak aby zabezpieczyć go przed zwarciem zacisków (odwrotnym podłączeniem biegunów). mam pytania:
    - czy to co narysowałem po dobraniu odp. elementów ma prawo zadziałać
    - ewentualnie jakich wartości powinienem użyć
    zabezpieczenie powinno zadziałać przy około 25-30A prądu (wartość szczytowa).

he... a może po prostu chcę zrobić coś z niczego (czyli z głowy) i wystarczy kupić tak działający bezpiecznik za parę złotych...? w każdym razie wdzięczny będe za jakiekolwiek wskazówki.

dołączam schemat
    pozdr.

cos z tym załącznikiem niehalo...
    Załączniki:
    • Jak zabezpieczyć prostownik przed zwarciem przy 25-30A? bezpiecznik.jpg (188.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 351028
    tadzioor
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Powinno zadziałać. Musisz tylko uważać, bo jak dasz kondensatory filtrujące za tym układem, to przy przeciążeniu może się zrobić z przekaźnika generator :). Wratość elementów dał bym takie: R2 około 22k - 47k, R1 około 0,022ohm - zależy od T1. Pozostałe zależnie od typu przekaźnika i napięcia za mostkiem
  • #3 351307
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Chyba bedziesz miał problem z rezystorem R1.W wyliczeń wynika,że dla prądu 30A i przy napięciu 0,7V wartość ta wyniesie ok.23 mOhm.Będziesz musiał dobrze kombinować, jak i z czego "wymodzić" taką rezystancję.Chyba jedynie dosyć "gruby" w przekroju manganin, ale dosyć kłopotliwy w zdobyciu.
  • #4 351391
    Mały_elektryk
    Poziom 12  
    Trzeba niezwierać klem i zaznaczyć gdzie plus i minus i patrzeć żeby niepomylić ich z symbolami na akumlatorze podrawiam
  • #5 351454
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    :arrow: Mały_elektryk

Cytat:
    Trzeba niezwierać klem i zaznaczyć gdzie plus i minus i patrzeć żeby niepomylić ich z symbolami na akumlatorze

Kolego, za taką odpowiedź należałoby wykorzystać niebieską kartkę;ale po przeczytaniu Twoich wszystkich postów doszedłem do wniosku,że sama uwaga na forum powinna ciebie trochę zdyscyplinować.
  • #6 351693
    kili^^
    Poziom 16  
    :))))
    no ja wiem, że najlepiej byłoby niezwierać i oznaczyć gdzie plus, gdzie minus, hehe... grunt to poczucie humoru...

dzieki wszystkim za informacje
    pozdr.
  • #7 1890731
    krzys_j
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    można również zastosowac przekaźnik z diodą (załaczenie ładowania po poprawnym podłączeniu przewodów, prąd ladowania będzie płynąc przez styki przekaźnika ale to nie problem gdyż jest on zwykle poniżej 10A)
  • #8 1890826
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 743
    Przekażnik może okazać się trochę za wolny...
    Ale po co wyważasz otwarte drzwi ? Masz tu gotowy układ :D
  • #9 1890911
    krzys_j
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    przekaźnik jest wystarczająco szybki gdyż zasilanie przekaźnika trzeba wziąc z ładowanego akumulatora co w połączeniu z diodą uniemożliwia załączenie ładowania przy odwrotnym podłączeniu

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zabezpieczenia prostownika do ładowania akumulatorów przed zwarciem zacisków oraz odwrotnym podłączeniem biegunów przy prądzie szczytowym 25-30A. Proponowany układ z przekaźnikiem i rezystorem pomiarowym (R1 około 0,022 Ω, R2 22k-47k) może działać, jednak dobór rezystora o bardzo niskiej wartości (około 23 mΩ) jest trudny i wymaga zastosowania grubego drutu manganinowego. Należy uważać na kondensatory filtrujące za układem, które mogą powodować niepożądane załączanie przekaźnika. Alternatywnie sugerowano użycie przekaźnika z diodą, który załącza ładowanie tylko przy poprawnym podłączeniu akumulatora, co zapobiega przepływowi prądu przy odwrotnym podłączeniu. Przekaźnik zasilany z akumulatora i zabezpieczony diodą jest wystarczająco szybki do tego zastosowania. Wskazano również, że prostym rozwiązaniem może być zakup gotowego bezpiecznika zabezpieczającego przed zwarciem. Dodatkowo podkreślono znaczenie prawidłowego oznaczenia biegunów i unikania zwarć zacisków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA