logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wentylatory w Skoda Octavia 2 2004 1.9TDI BJB działają na wyłączonym silniku

grudzien9 08 Kwi 2007 20:05 1920 7
REKLAMA
  • #1 3767109
    grudzien9
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam Szanownych Kolegów.
    Mam taki problem z octavia 2 2004r 1.9TDI BJB .Kilka razy zdarzyło mi się że przychodze do auta a tu rozładowany akumulator na maksa. Dlaczego ? Poniewaz oba wentylatory pracowały dopóki go niewyczerpały(oba pracowały na 2 biegu). Dodam że niedzieje sie to zawsze i nie jest uzaleznione od temperatury zewnętrznej i że gdy przekrecilem tylko kluczyk (tak ze kontrolki sie zapaliły) wentylatory stawaly. Wentylatory były wymienione na nowe i dalej to samo. Niby kiedys skasowałem jakiś bład w ASO od sterowania wentylatorami i niby problemu niebyło przez 3 tyg, ale nie wiem czy to poprostu zbieg okoliczności. Bo jak juz wspomnialem problem ten(zalanczanie wentylatorów na wyłaczonym silniku) pojawia sie niereguralnie. wiem że to troche zagatwane:)
    Czy którys z Kolegów ma jakiś pomysł co to może być?
    Z góry dzieki i Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3767306
    rad_tor
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    a gdzie jest wlacznik od nich? czy sa one wlaczane na podstawie temperatury plynu w glowicy, czy jest to dodatkowa czujka odpowiedzialna tylko za wentylatory - to moze ona nawala ja mialem podobny problem w cc900 wlaczal sie ale czasem nie chcial sie wylaczyc.
  • REKLAMA
  • #3 3767616
    sebag71
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam.
    Spotkałem się z takim przypadkiem samoczynnym włączaniem
    wentylatorów w aucie z dodatkowym urządzeniem antynapadowym.
    Oprócz włączania wentylatorów następuje w tym czasie wyłączenie zapłonu.
    Może masz czasem takie urządzenie dodatkowe,które po włączeniu-
    -zapaleniu silnika musisz przycisnąć przycisk (ukryty przycisk ) ??
    Może te urządzenie coś szwankuje i włącza te wentylatory w
    nieodpowiednim czasie??

Do czasu usunięcia usterki lepiej na noc wyłączaj złączki
    elektryczne przy wentylatorach.

Pozdrawiam.
  • #4 3767947
    lucik
    Poziom 17  
    Ocena: 170
    Ja spotkałem się z takim przypadkiem. Kleiły się styki jednego z przekaźników. Było to w którymś z samochodów PSA.
  • REKLAMA
  • #5 4345450
    grudzien9
    Poziom 10  
    Chciałbym odświeżyć temt. Może któś ma jakąś ciekawa myśl. dodam że nema rzadnych błędów na vagu.
    POZdrawiam
  • #6 4345743
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1441
    W Skodzie jest specjalny moduł ktory steruje pracą wentylatorow czy ta awaria występuje jeżeli wcześniej używałeś klimatyzacji?
  • REKLAMA
  • #7 4345850
    grudzien9
    Poziom 10  
    Nie ta awaria występuje sporadycznie nawet bez uzywania klimy. Sterownik wentylatorów w tym modelu znajduje sie w jednym z wentylatorów, które juz były wymieniane. Czy to możliwe żeby te "nowe" (używki) tez były wadliwe?
    Dodam że klima nie dział wzorcowo, załancza się dopiero po pewnym czasie. Ale podobno(mechanior stwierdził) że ślizga sie sprzęgło na sprężarce.
    POZDRAWIAM!
  • #8 4351807
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1441
    Wg schematu od tego modułu idą dwa przewody do sterownika silnika oraz jest jakiś czujnik temperatury powietrza zewnętrznego do niego są podłączone dwa przewody niebiesko-czerwony oraz zielono-czarny znajdź ten czujnik i odłącz wtyczkę.Można przerobić zasilanie wentylatorow tak aby miały plus po włączeniu stacyjki przez duże przekaźniki.Jeżeli ślizga się sprzęgło od klimy to się spali trzeba zmniejszyć szczelinę pomiędzy kołem a elektromagnesem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Skodzie Octavia 2 z 2004 roku, silnik 1.9 TDI BJB, występuje problem z samoczynnym włączaniem się obu wentylatorów chłodnicy na drugim biegu przy wyłączonym silniku, co prowadzi do rozładowania akumulatora. Wentylatory zostały wymienione na nowe, jednak problem pojawia się sporadycznie i niezależnie od temperatury zewnętrznej. Wskazano, że sterowanie wentylatorami odbywa się przez specjalny moduł umieszczony w jednym z wentylatorów. Możliwe przyczyny to uszkodzenie czujnika temperatury, zacinające się styki przekaźnika, wadliwe działanie modułu sterującego lub ingerencja dodatkowego urządzenia antynapadowego, które może włączać wentylatory i wyłączać zapłon. Zalecane jest sprawdzenie czujnika temperatury powietrza zewnętrznego, przekaźników oraz ewentualne odłączenie złączek wentylatorów na noc. Dodatkowo, problem może być powiązany z niesprawnym sprzęgłem elektromagnetycznym sprężarki klimatyzacji, które ślizga się i powoduje opóźnione załączanie klimatyzacji. Można rozważyć modyfikację zasilania wentylatorów poprzez duże przekaźniki, aby wentylatory działały tylko po włączeniu stacyjki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA