logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja napięcia na liniach 12V, 5V, 3.3V w zasilaczu ATX

robin102 08 Kwi 2007 20:34 3783 15
REKLAMA
  • #1 3767207
    robin102
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
    Zazwyczaj coś czytałem , coś podglądałem, a dziś potrzebuję o coś zapytać.
    Mianowicie:
    W zasilaczach impulsowych komputerowych zazwyczaj są peerki czy inne miniaturowe potencjometry .
    Wydaje się, że służą one do regulacji wartości napieć na linniach 12, 5 i 3,3 v . Często są trzy szt czasem dwie .
    Zazwyczaj nie są opisane.
    Interesuje mnie jaki jest zakres regulacji takimi potencjometrami.
    Czy powiedzmy w granicach bezpiecznych 11-13 volt, aby można było to robić na działającym kompie .
    Czy zakres regulacji jest bardzo duży . Od 5-15 V .
    Ma ktoś z szanownych forumowiczów jakieś doświadczenie w temacie regulacji tych napięć ?
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 3767261
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3827
    Problem jest na tyle złożony że wręcz niewykonywalny i na dodatek niebezpieczny szanowny kolego!
    Poczytaj tylko na temat przeróbek zasilacza na linii +12V , aby przerobić go na ładowarkę akumulatorową, a Ty jeszcze chcesz go podłączać do PC i na dodatek zmieniać napięcie na pracującym PC-cie....
  • REKLAMA
  • #3 3767459
    robin102
    Poziom 15  
    Spox - ręka wprawna i nie takie rzeczy dawalo sie regulować bez zdejmowania np tylnej scianki odbiornika TV bo był zapląbowany (wzmacniacze wizyjne ect).
    Z tym też sobie poradzę bo peerki na wyciągniecie dłuższego specjalnego śrubokręcika przez dziurke w obudowie zasilacza.. Nawet zasiłki z obudowy nie trzeba wyjmować . Kwestia tylko jak fizyczny ruch ślizgacza potencjometru przłoży sie na zmianę napięcia.
    Krótko mówiąc w jakim zakresie sie to reguluje bo że się reguluje to pewne jak 2x2=4 na linni produkcyjnej na stanowiskach końcowych też ludziki regulują. W moim chyba w poniedziałek to robili bo ledwo 11 volt wiec poniżej normy ATX. Chicałbym to podciagnąć do 12 jak być powinno.
    (aaaa multimetr mam sprawny i dobrze wskazuje )

ps.
    ewentualnie dla bezpieczenstwa mógłbym go na stół wyciągnąć i zasymulować jakieś obciążenie co by wystartował , ale nie wiem jak to zrobić.
  • #4 3767510
    lysy1980
    Poziom 34  
    Ocena: 324
    Zeby wystartowac zasilacz bez obciaznia zazwyczaj wystarczy polaczyc kabel zielony z dowolnym czarnym we wtyczce ATX. Oczywiscie wszytskie wtyczki najlepiej poodpinaj od uzadzen zanim zacznisz cos krecic.
    Pozdrawiam.
  • #5 3767526
    robin102
    Poziom 15  
    No dobra coraz bliżej. A może by trochę na start obciążyć linie 12 V i 5V hmmmm tylko czym na szybkiego.:D:D:D
  • #6 3767579
    Welektro
    Poziom 12  
    Najprościej,żarówkami
  • REKLAMA
  • #7 3767684
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3768692
    robin102
    Poziom 15  
    Przy normalnej pracy komputera , obciążenie PC-ta standartową praca konwersją plików. Na tym moim starym Fortronie jest dokładnie 11,15 V sporo za mało . Chociaż komp się nie wyłacza. Poniżej normy ATX (11,6 być minimum powinno)

ps.
    obciążenie żarówkami w sumie chyba dobry pmysł.
  • #10 3770526
    robin102
    Poziom 15  
    Rozbebeszyłem jednak na stole poczciwego Fortrona i nie bardzo dało się poregulować napiecia tymi dwoma trymerkami które znalazłem. Do czego służą ? Jak dociągnąć napięcie do równych 12 V ?
  • #11 3771283
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Co to za fortron? Niedawno regulowałem dwunastki w FSP400-60PFN, FSP300-BT i FSP235-60GT i przebiegło bez problemów. Jeśli jest przy nich przypis VRx to napewno są od regulacji napięć.
  • REKLAMA
  • #12 3771529
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1661
    Jeśli na pewno jest tak jak piszesz to podejrzewam kondensator na linii 12 V. Jak dotychczas nie przyznałeś się o jaki zasilacz chodzi (nazwa, typ).
    A poza tym nic nie wiemy jak zachowują się pozostałe napięcia.
  • #13 3773729
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Cytat:
    Jeśli jest przy nich przypis VRx to napewno są od regulacji napięć.

Czy aby napewno?
    Variable Resistor
  • #14 3774900
    /|\Atari
    Poziom 27  
    z reguły przy PRkach widze opisy dotyczące funkcji czyli np. Voltage Regulation. Nie będe się spierał ponieważ zasiałeś niepewność:P
  • #15 3775462
    robin102
    Poziom 15  
    Hmmmm
    Na moich dwóch zasilaczach opisu trymerków nie ma ? :cry:
  • #16 3775570
    /|\Atari
    Poziom 27  
    A może podaj jakiś model? Najlepiej zdjęcia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy regulacji napięć na liniach 12V, 5V i 3,3V w komputerowych zasilaczach impulsowych ATX za pomocą wbudowanych potencjometrów (peerki, trymerki). Użytkownik pyta o zakres regulacji tych napięć oraz możliwość ich bezpiecznej zmiany podczas pracy komputera. Wskazano, że regulacja napięć w zasilaczach ATX jest możliwa, ale zakres jest ograniczony i wymaga ostrożności, gdyż zbyt duże odchylenia mogą być niebezpieczne dla podzespołów. Zalecane jest wykonywanie regulacji przy odłączonych urządzeniach i symulowanie obciążenia (np. żarówkami) dla stabilizacji pracy zasilacza. Podano sposób uruchomienia zasilacza bez obciążenia poprzez zwarcie zielonego przewodu z czarnym w wtyczce ATX. Wspomniano, że na liniach 12V napięcie powinno wynosić minimum 11,6V według norm ATX, a w praktyce mierzono około 11,15V podczas pracy. Dyskusja zawierała także pytania o konkretne modele zasilaczy i ich oznaczenia potencjometrów (np. VRx), które zwykle odpowiadają za regulację napięć. Wspomniano modele FSP400-60PFN, FSP300-BT i FSP235-60GT jako przykłady zasilaczy, w których regulacja przebiegała bez problemów. Poruszono także kwestię braku opisów przy potencjometrach w niektórych zasilaczach oraz możliwy wpływ kondensatorów na stabilność napięcia 12V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA