logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 8210 wyłącza się po 1 minucie podczas połączeń - co może być przyczyną?

amd3200 09 Kwi 2007 02:44 1284 7
REKLAMA
  • #1 3768122
    amd3200
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Szlak mie trafia, jak słyszę "domorosłych" "magików" w dodatku..., mających na wszystko odpowiedź.., niestety na zadany temat.., milczą, jak zaklęci.. Chodzi o nokię 8210 i samowyłączanie się telefonu podczas nawiązania połączenia..., Po 1 min, 50 sek.., sama sią wyłacza. Po włączeniu, wbiciu kodu PIN.., bateria widziana jak "nówka".., i tak tel może leżeć sobie i kilka dni.. takich połączeń 20-to.., 30-to sek mogę wykonać bardzo dużo..., czyli nie w baterii tkwi problem, a raczej w jej odczytaniu przez elektronikę kom??./DATA/.. Szukałem na forach info na ten temat..., i już mówię.., można sobie odpuścić.., nawet oficjałka Nokia.pl mi nie odpowiedziała.. Jest zasada.., kup i używaj.., i oby szybko się zepsuło.., bo czekają nowsze modele.., oczywiście za "Twoją" [/youtube]

Dodano po 12 [minuty]:

a, żeby dołożyć.., to Kopernik nie był kobietą.... To klikam, by uzmysłowić niektórym, że warto Trochę wiedzieć..., nawet i to.., KTO TO JEST KOPERNIK....
    to zart oczywiście..., ale jak patrzę..., ręce opadają...
    Prawa Georga Ohma nie znają, ale za to rap dobrze "wchodzi".... Pozdrowienia dla normalnych..., bez cudzysłowia..:)
  • REKLAMA
  • #2 3768270
    gutek44
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    wymien pa powinno pomoc
  • REKLAMA
  • #3 3768359
    Michal_gsm_gsm
    Poziom 11  
    zgadzam sie z poprzednikiem , wymień PA , podgrzej kwarc ja tak miałem w sl45i :(:pozdro):):):)::)
  • REKLAMA
  • #4 3768401
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3768556
    Nosek1
    Poziom 28  
    Ocena: 11
    W 8210 nie ma uema.Kiedys mialem podobny przypadek z 3310 i tez moglem dzwonic po 30s i sie wylaczala a bateria trzymala 4dni nawymienialem sie PA z 4 razy i wiesz co sie okazalo??Ze jednak bateria byla padnieta.Wiec radze ci zebys podmienil baterie bo to nie kosztuje nic pracy i dopiero podmienil Pa.POzdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3770856
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    już kolejny raz zwracam uwagę na to by zamiast coś wymieniać w ciemno..np PA wpierw zrobić pomiary pobieranego prądu.Jeśli już to Nosek1 ma rację że zaczynamy od acu ,jego styków z telefonem i płytą..
    dalej jak to ok to dopiero możemy przelutować Cobbę, CConta i Hagar (uwaga na ew klej).Istniała usterka, że mimo dobrej PA i reszty telefon potrafił czasami się wyłaczyć nijako sam z siebie..i pomagała też wymiana VCO..
  • #7 3772233
    andastar
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Skoro bierzesz się za naprawę, zakładam, że posiadasz podstawowe narzędzia i potrafisz zrobić z nich użytek. Odpal więc Winteslę, i wejdź w PA power. Program odczyta ci nastawy mocy nadajnika dla wszystkich poziomów. Jeżeli ktoś wcześniej zrobił full factory defaults, moc nadajnika jest ustawiona na max, i telefon będzie wywalał baterię, należy moc zmniejszyć i polecić calculate dla wszystkich poziomów.
  • #8 3822072
    Maciek279
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    andastar o ile trzeba zmniejszyć moc nadajnika?? bo mam nokie 8210 i właśnie jak ją dostałem była martwa a po postawieniu taki problem jest jak nie dzwonie to tydzień wytrzyma ale jak zacznę dzwonić to po chwili się wyłączy. bateria jest nowa i pa tez zmieniane. a jak zmniejszę moc nadajnika to nie będzie miał problemów z logowaniem się do sieci??

Podsumowanie tematu

✨ Problem samoczynnego wyłączania się telefonu Nokia 8210 po około minucie trwania połączenia jest omawiany w kontekście możliwych usterek sprzętowych. Wskazuje się na konieczność wymiany modułu PA (Power Amplifier) jako pierwszego kroku naprawczego, co często rozwiązuje problem. Zaleca się również podgrzanie kwarcu oraz sprawdzenie styków i połączeń modułu ACU. W przypadku braku efektu wymiany PA, sugerowana jest wymiana VCO lub innych elementów elektronicznych odpowiedzialnych za stabilność pracy telefonu. Pomiar poboru prądu przed wymianą komponentów jest wskazany, aby uniknąć niepotrzebnych napraw. W jednym z przypadków problemem okazała się uszkodzona bateria, mimo że wydawała się nowa. Dodatkowo, poruszono kwestię ustawień mocy nadajnika w oprogramowaniu serwisowym Wintesla, gdzie zbyt wysoka moc może powodować szybkie rozładowanie baterii i wyłączanie się telefonu. Zmniejszenie mocy nadajnika może pomóc, jednak pojawia się pytanie o wpływ takiej zmiany na stabilność logowania do sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA