logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP – znikające 2,5GB na partycji C: 10GB, różnica w wolnym miejscu

orion 09 Kwi 2007 10:13 3393 16
REKLAMA
  • #1 3768426
    orion
    Poziom 23  
    Ocena: 136
    Witam od pewnego czasu wyświetla mi się komunikat że mało miejsca na dysku c: . dysk podzielony jest na partycje i partycja c ma pojemność 10GB.Jak wyświetlę właściwości dysku c to wolnego miejsca po czyszczeniu mam 1GB .Natomiast jak policzę zajęte miejsce poszczególnych katalogów na c to mi wychodzi że zajętego miejsca mam 6,5GB a wolnego powinno być 3,5GB .wchodząc do systemu trybem awaryjnym i logując się na konto admina we właściwościach dysku c mam wolnego miejsca właśnie 3,5GB. Czy może mi ktoś wyjaśnić co się dzieje z tymi 2,5GB jeśli system uruchamia się normalnie czy jest to spowodowane jakąś aplikacją czy może błędem systemu .ostatnio córka grała w sims2 i po wyłączenie komputera już drugi raz się nie włączył ,restartował się w momencie kiedy pokazywało się menu animowane win XP i musiałem reinstalować system wybierając opcję napraw system z płyty instalacyjnej . Nie wiem czy ten problem z wolnym miejscem powstał przed czy po uszkodzeniu systemu .
    Z góry dzięki za odpowiedź
    Pozdrawiam Darek
  • REKLAMA
  • #2 3768493
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    Cytat:
    Czy może mi ktoś wyjaśnić co się dzieje z tymi 2,5GB

może wystarczy wyłączyć przywracanie systemu
    wykasować zawartość katalogów TEMP
  • #3 3768497
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3769544
    orion
    Poziom 23  
    dzięki za odpowiedzi przywracanie systemu zabiera jakieś 900MB . A jak sprawdzić ile system potrzebije na pliki wymiany ?
  • #5 3769565
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Zależy ila masz pamięci RAM,ale ogólnie można przyjąć RAM X 1.5. I najlepiej ustawić "na sztywno".Sprawdź czy masz włączoną hibernację,też można wyłączyć,chyba że korzystasz z tego dobrodziejstwa.
  • #6 3769780
    Adrianot
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jak masz ok 1 gb ramu i ponad to możesz całkiem wyłączyć plik wymiany.
    Wchodzisz we właściwości systemu a dalej jak na obrazku.
    Windows XP – znikające 2,5GB na partycji C: 10GB, różnica w wolnym miejscu
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być.
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych ...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #7 3769827
    promyk79
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    zamiast wyszczuplać windows proponuje powiększyć partycję c: bez usówania systemu w łatwy sposób potrafi zrobić to partition magic 8
    testowałem tą funkcję kilkakrotnie nigdy mnie nie zawiodła.

Dodano po 2 [minuty]:

a jeśli już wyszczuplać to tutaj masz wyczerpujące info:
    http://www.hal.trzepak.net/faq/winxp/faqxp.html
  • #8 3769863
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Adrianot- wyłączenie pliku wymiany to zły pomysł.Niektóre programy wcale się nie uruchomią bez swapfile.
  • REKLAMA
  • #9 3770178
    Adrianot
    Poziom 13  
    Ja mam u siebie wyłączoną już ponad rok i nie zauważyłem naszczęście efektów ubocznych. Niestesty nie zauważyłem również żeby system szybciej działał ( bo przecież do pamięci RAM jest szybszy dostęp niż do dysku ). Może to dla tego że nie używam żadnych wyrafinowanych programów, ale poplarne gierki mam :)

PS Mógłbyś napisać jakie programy nie chodzą bez pliku wymiany?
  • #10 3770751
    orion
    Poziom 23  
    Postanowiłem zwiękrzyć partycję C . Mam 512MB ramu a ile powinno być ustawione pamięci wirtualnej ? aby system działał optymalnie. I jeszcze jenko pytanie odnośnie Sims2 (bo problemy zaczęły się po zainstalowaniu tej Gry) Przy karcie radeon 9200, pamięci 512 ramu,i procesorze pentium4 2,4Ghz gra wieszała się po kilku min grania i trzeba było restartować komputer . po kilku razach system padł całkiem co prawda dało się go naprawić ale potem go przeinstalowałem . Na nic się to nie zdało dalej się wieszał wymieniłem więc grafikę na radeon 9550 i jakoś tam działa wieszając się o wiele mniej ale jednak się wiesza może ktoś wie co z tym zrobić? aby ta gra działała prawidłowo bo mało tego że wydałem 160zł ,córka żyć nie daje pytaniem Tato czemu???? to jeszcze i komputer pada w najmniej spodziewanym momencie
  • #11 3771401
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    orion napisał:
    Postanowiłem zwiękrzyć partycję C.

Nie widzę sensu tej zmiany, grę możesz spokojnie zainstalować na innej partycji. Co prawda w katalogu Document and Settings pojawi ci się folder gry zajmujący kilkaset MB ale miejsca powinno wystarczyć.
    Co wy instalujecie na partycji systemowej 10 Gb, że brakuje wam miejsca !?
    Poza sterownikami, aktualizacjami, kilkoma systemowymi programami nie powinno tam być nic innego !
    orion napisał:
    Mam 512MB ramu a ile powinno być ustawione pamięci wirtualnej ? aby system działał optymalnie.

Ja bym ustawił stały plik wymiany (min=max) o rozmiarze w granicach 512 Mb - 1GB w zależności od potrzeb.
    Szczegóły znajdziesz np. w Optymalizacja pliku pamięci wirtualnej
    orion napisał:
    I jeszcze jenko pytanie odnośnie Sims2 (bo problemy zaczęły się po zainstalowaniu tej Gry) Przy karcie radeon 9200, pamięci 512 ramu,i procesorze pentium4 2,4Ghz gra wieszała się po kilku min grania i trzeba było restartować komputer

Używałem tej gry (właściwie dziecko) na komputerze z Athlonem 1500 XP, 512 MB Ramu, GeForce 2 MX 440 i nigdy nie było problemów z wieszaniem, restartami itp. Owszem gra chodziła "mułowato", szczególnie długo się uruchamiała ale cóż taki sprzęt.
    Na Twoim komputerze gra powinna śmigać bezproblemowo ...

Jeżeli tak nie jest to przyjrzałbym się dokładniej zasilaczowi (podaj moc, markę i model) oraz przeczytaj
    RESTARTY, ZAWIESZANIE I INNE PROBLEMY Z KOMPUTEREM,
    sprawdź swój komputer i napisz czy u Ciebie nie ma jakichś z opisanych tam problemów.
  • #12 3771470
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3771682
    Adrianot
    Poziom 13  
    Miałem podobny problem z grami ale po tym jak dołożyłem sobie 512 mb ramu. Miałem wtedy 512 + 256 tyle, że chyba były inaczej taktowane czy coś. Na samych 512 mb gry lepiej działały niż na 768 mb. Teraz mam dwie kości po 512 mb i jest git. Może to wogóle nie to jest przyczyną takiej pracy twojego kompa, ale napisać nie zaszkodzi :) a może mi się uda pomóc. :) Pozdro
  • #14 3774630
    orion
    Poziom 23  
    Odpowiadam na zadane przez kolegów pytania :
    -zasilacz firmy FEEL ESP300ATXSP4 300W
    -na c mam 3 katalogi -Windows=1,3GB,Dokument and seting = 1,6GB, program files= 3,5GB w tym sims2 to 2,7GB(nie myślałem że aż tyle). Na kompie mam trzy konta więc i to zajmuje trochę miejsca
    _pamięci dokładałem i na 1 GB nic się nie zmieniło
    pamięci też przekładałem z innego kompa -bez zmian .
    Podejrzewam że problemem może być Płyta główna gdyż jakiś rok temu ta którą kupiłem z procem padła i dorwałem z demobilu jakiś wynalazek(P4X266-8233-6A6LWFG9C-00) . A wracając do Sims 2 to córka już ostatnio gra tylko na moim kącie bo na innych gra wiesza się już na planszy startowej albo przy wczytywaniu rodzinY.
    Doradźcie jeszcze jaką grafikę kupić bo ta na której jadę teraz jest pożyczona
  • #15 3774950
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Co z odpowiedziami na resztę pytań (problemów) zawartych we wskazanym przeze mnie linku (i powtórzonych przez Nirvanowiec) ?
    Głównie chodzi o napięcia zasilacza i kondensatory ...
    Ten zasilacz FEEL-a nie ma zbyt wysokich notowań, proponowałbym podmienić zasilacz na lepszy (nie koniecznie z najwyższej półki) i sprawdzić czy coś się poprawi. Z tańszych polecam Modecom MC-350ATX 2.0 PFC, Chieftec (GPS-350EB-101A) 350W itp.
  • REKLAMA
  • #16 3775170
    Marcin_1972
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Jako praktyk proponuję sprawdzić/podmienić zasilacz.
    Te zasilacze FEEL 300W z wentylatorem 80mm często "puchną".
    Po wymontowaniu zasilacza zaglądnąć należy (można bez otwierania zasilacza) przez dziurki umieszczone na obudowie zasilacza na ściance od wewnątrz komputera. Z boku są widoczne kondensatory. w głębi jest jeden wyższy i pewnie jest już wypukły. Objawia się to właśnie resetowaniem się samoistnym komputera. Spotkałem się z tym kilkakrotnie. Problem pojawia się po około roku używania tego typu zasilacza.
  • #17 3788868
    orion
    Poziom 23  
    Podstawiłem zasilacz na nowy 350W i dalej gra się zawiesza .Podejrzewam że coś nie tak jest z płytą główną .Wziąłem od znajomego z serwisu dwie płyty jedna to albatron AX845PEV PRO800 a druga to FASTFAME 8IFK .Nie znam się absolutnie na parametrach płyt więc może ktoś z kolegów wyjaśni mi która z nich jest lepsza i od której zacząć zabawę . Dodam jeszcze że memtest i mhdd bez żadnych błędów poza tym i pamięć i dysk podstawiany.(ostatnio słyszałem bajkę albo i nie że gry i windows robiony jest pod czipset intela)czy to prawda ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niewyjaśnioną utratą około 2,5 GB wolnego miejsca na partycji C: o pojemności 10 GB w systemie Windows XP. Po analizie zajętości katalogów i sprawdzeniu w trybie awaryjnym różnica w wolnym miejscu wynosiła 3,5 GB, natomiast w normalnym trybie tylko 1 GB. Wskazano, że przyczyną mogą być pliki wymiany (swap), funkcja przywracania systemu zajmująca około 900 MB oraz pliki tymczasowe. Zalecano wyłączenie przywracania systemu, czyszczenie katalogów TEMP oraz ustawienie stałego rozmiaru pliku wymiany, optymalnie 1,5 razy większego niż pamięć RAM (512 MB – 1 GB). Dyskutowano także o wyłączeniu hibernacji i konsekwencjach wyłączenia pliku wymiany dla działania niektórych programów.

Użytkownik posiada 512 MB RAM, procesor Pentium 4 2,4 GHz, kartę graficzną Radeon 9200, którą wymienił na Radeon 9550 z poprawą stabilności, ale nadal występują zawieszenia podczas gry Sims 2. Problem z grą i systemem pojawił się po instalacji Sims 2, a system wymagał reinstalacji po awariach. Sugerowano sprawdzenie i ewentualną wymianę zasilacza FEEL ESP300ATXSP4 300W, który ma złą opinię i może powodować niestabilność z powodu uszkodzonych kondensatorów. Po wymianie zasilacza problem z zawieszaniem się gry nie ustąpił, więc podejrzewana jest płyta główna. Użytkownik dysponuje dwiema płytami głównymi: Albatron AX845PEV PRO800 oraz FASTFAME 8IFK, prosi o poradę, która jest lepsza. Wskazano również na konieczność sprawdzenia temperatur, pamięci RAM (memtest), dysku (mhdd) oraz napięć zasilacza. Poruszono temat kompatybilności gier i systemu z chipsetami Intela.

Zalecenia obejmują powiększenie partycji systemowej za pomocą Partition Magic bez utraty danych, ustawienie stałego pliku wymiany, wyłączenie przywracania systemu i hibernacji, diagnostykę sprzętową (pamięć, dysk, zasilacz, płyta główna) oraz rozważenie wymiany karty graficznej i zasilacza na modele o lepszej reputacji. Problem z wolnym miejscem wynika głównie z plików systemowych, pliku wymiany i przywracania systemu, a problemy ze stabilnością komputera mogą mieć podłoże sprzętowe, zwłaszcza w zasilaczu i płycie głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA