logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić sprawność płyty głównej VIA Apollo Pro Plus? Brak sygnałów BIOS

06 Paź 2003 11:59 1313 18
REKLAMA
  • #1 350652
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 350759
    migol
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    powinieneś już teraz być pewny, ale jak nie, to zdobądź komplet części (RAM, GRAFĘ i PROCKA) innych niż te, które masz i spróbuj (może któraś z części nie jest kompatybilna z płytą, zdarza się i tak). A jak ni, no cóż...
  • #3 351794
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 352020
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    cisza w głośniczku sugeruje padniętą płytę lub procek lub złe połączenie między prockiem a płytą (raz tak miałem-niedokładnie stykały nóżki)
    przy błędzie pamięci piszczało by i przy grafice popiszczał by trochę.

No chyba że źle wpiołeś głośniczek
  • #5 352948
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 353047
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6521
    Płyty na tym chipsecie miały tragiczną wydajność i w związku z tym można je często kupić za grosze. Sam sprzedałem 4miesięczną BVC-3A za 100zł (wtedy to był jeden z nowszych modeli Procomp'a) i byłem szczęśliwy, że w ogóle ktoś ją kupił. Moim zdaniem Twoja płyta jest padnięta i nie warto bawić się w dochodzenie co jej jest. Jak płyta nie "widzi" RAMu to też może milczeć. Nie piszesz też czy startuje zasilacz/wiatrak na procu. Być może uszkodzony jest tylko zasilacz na płycie.
  • REKLAMA
  • #7 353115
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 353145
    tzok
    Po zwarciu styków w zasilaczu, czy na płycie? Jeśli płyta sama nie startuje zasilacza po zwarciu pinów pwr-on (tych do których podpina się przycisk Power) to uszkodzenie płyty jest raczej poważne. Chociaż widziałem podobnie zachowujące się płyty gdy... nie miały podłączonego coolera CPU.
  • REKLAMA
  • #9 353279
    migol
    Poziom 18  
    HenrykO napisał:
    A jaka jest różnica pomiędzy celeronem 300 a 333 (oczywiście poza zegarem).

Różnica jest w mnożniku. Niektóre płyty mogą nie obsługiwać C333, upgade BIOSa często rozwiązuje ten problem
  • #10 353481
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 353502
    tzok
    Ten Celek jest na przejściówce? Jeśli tak to spróbuj innej one często padały. Napięcie i FSB jest dobierane automatycznie (lub na przejściówce) a mnożnik zablokowany, więc ustawienie zworek mnożnika na płycie nie powinno mieć żadnego wpływu na pracę CPU a zworek od FSB/Vcore zazwyczaj na low-endowych płytach nie było.
  • #12 353508
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 356753
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #14 356759
    flapo213
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Płyta z penością pracowała wcześniej z innymi elementami składowymi. Proponuję zresetować biosa (zewrzeć jakąś zworkę bądź wyjąć baterię). Jeżeli wtedy nie ruszy to coś jest padnięte (mam nadzieje że elementy składowe są ok), proponuję również sprawdzić grafikę. Pozdrawiam
  • #15 356818
    migol
    Poziom 18  
    HenrykO napisał:
    Co powiecie na zmianę mnożnika z 4.5 na 5. Czy to jest istotne dla startu płyty?

Tak, bo zmienie częstotliwość pracy procesora (to się nazywa overclocking)
  • #16 356841
    tzok
    To raczej nic nie zmieni, chyba że Twój celeron ma odblokowany mnożnik.
  • #17 356849
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    migol - zmiana mnoznika nic nie daje bo ten jest zablokowany. I to nie jest overclocking ;)

(dobra, dobra, wiem ze sa engeering samples - ale pomijam to, bo tego prawie sie nie spotyka)
  • #18 356851
    migol
    Poziom 18  
    Platon napisał:
    migol - zmiana mnoznika nic nie daje bo ten jest zablokowany. I to nie jest overclocking ;)

(dobra, dobra, wiem ze sa engeering samples - ale pomijam to, bo tego prawie sie nie spotyka)

Heh, takie się zdarzają! Mój kumpel miał jednego C400 z odblokowanym. A poza tym TO JEST overclocking jak zmienia się mnożnik na wyższy.
  • #19 858556
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej VIA Apollo Pro Plus, która po podłączeniu komponentów (procesor Celeron 333 MHz, karta graficzna I710 8MB, 128 MB RAM, dyski HDD, FDD, CD) nie daje sygnałów BIOS ani dźwięków z głośniczka systemowego. Testowane elementy działają poprawnie na innej płycie AZZA PII. Brak sygnałów bipera wskazuje na możliwe uszkodzenie płyty, procesora lub BIOS-u, a także na potencjalne problemy z kompatybilnością lub złym stykiem procesora. Zalecane jest sprawdzenie poprawności podłączenia głośniczka, reset BIOS-u przez zworkę lub wyjęcie baterii, a także testowanie płyty z innymi komponentami (RAM, grafika, procesor). Zasilacz i wentylator procesora działają poprawnie. W dyskusji podkreślono, że zmiana mnożnika procesora (overclocking) raczej nie wpływa na start płyty, gdyż mnożnik jest zablokowany. Ostatecznie problem okazał się związany z procesorem Celeron 333 MHz, gdyż po podłączeniu Celerona 400 MHz płyta działała poprawnie, co sugeruje uszkodzenie lub niekompatybilność procesora 333 MHz z tą płytą.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA