logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Enkoder - szukam schematu z układem kształtującym sygnał.

kubek107 09 Kwi 2007 18:28 3275 14
REKLAMA
  • #1 3770015
    kubek107
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam! Poszukuję schematu enkodera wraz z układem logicznym kształtującym sygnał. Prosiłabym o nie pisanie postów w stylu "wpisz w googlach" lub "wpisz w wyszukiwaniu". Szukałem i tu i tu. Nic konkretnego nie ma. Chciałbym aby mój temat był tematem w którym każdy potrzebujący znajdzie schemat z dokładnym objaśnieniem. Bo w każdym temacie na elektrodzie dotyczącym enkoderów jest wszystkiego po trochu, kilku specjalistów się wymądrza a na koniec jest napisane "to poszukaj sobie w szukaj na elektrodzie". Proszę o profesjonalne podejście do problemu. Chodzi o wyczerpanie tematu a nie o napisanie jak najwięcej postów. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 3770620
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    Witam.
    Jutro będę w pracy i zobaczę czy został jakiś zużyty encoder.
    Piszę zużyty ponieważ zużywają się w nich łożyska, i rdza z łożysk zakleja drobniutkie przestrzenie na tarczy. Ponieważ szklana tarcza przyklejona jest do wału enkodera, to wymiana łożyska kończy się jej uszkodzeniem.
    Taka tarczka podzielona jest na 1800 części (gdy spoglądasz pod światło to wygląda jakby ktoś ponacinał ją super ostrą żyletką).

Jeżeli znajdę taki uszkodzony enkoder wraz z instrukcją to mogę wysłać na wskazany przez Ciebie adres, oczywiście za darmo tylko musisz pokryć koszta wysyłki (myślę że do 10 PLN).

Acha jeszcze to : enkoder generuje przynajmniej sygnał na dwóch wyjściach przesunięte w fazie, służy to do odróżniania kierunku obrotów.

Jeżeli jesteś zainteresowany to odpisz.
    Pozdrawiam
  • #3 3772017
    kubek107
    Poziom 13  
    Witam! Dziękuję za zainteresowanie. Oczywiście przydałby mi się taki enkoder. Ale w szczególności chodziło mi o to jak najprostszym sposobem w domowym zaciszu zrobić enkoder z niedrogich części. Żeby laik znający się choć odrobinę na elektronice wchodząc na ten temat przeglądając schemat oraz opis mógł zrobić samodzielnie taki enkoder. Bo przyznam że widziałem sporo pytań: "jak zrobić enkoder aby można go podłączyć do mikroprocesora np. Atmega16"? I powiem że nigdzie nie widziałem konkretnej odpowiedzi czyli schematu i opisu.
  • REKLAMA
  • #4 3774730
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Szczerze ?? W domowym zaciszu za dobrego enkodera nie zrobisz. Jedynie co mozesz zrobic to tarcze przezroczysta podzielic na kilkadziesiat czesci (bo na setki lub 1800 nie ma szans) Zamontowac transoptor, albo szczelinowy albo zrobic wlasny z diody Ir i fototranzystora. Sygnal z transoptora podawac na CD4093 (NAND ze Shmidtem) i na uC

Odczyt bedzie uksztaltowany a dokladnosc i rozdzielczosc taka jak dokladnosc wykonania.
  • REKLAMA
  • #5 3776860
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    tak jak wspomniał fantasta w domowych warunkach nie wiele zdziałasz , samą zasadę budowy zobaczysz w myszce komputerowe ( z kulką )
    proste rozwiązanie układowe wykorzystujące enkoder z myszki masz tu http://www.mcselec.com/index.php?option=com_content&task=view&id=79&Itemid=57
    bardziej zaawansowana konstrukcja do serwomotoru http://elm-chan.org/works/smc/report_e.html
  • #6 3777145
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    Co do wykonania tarczy nie byłbym aż takim pesymistą...
    AutoCAD + dobra laserówka/atramentówka + folia do druku...
    Rysujemy sobie kółeczko włączamy śledzenie i ustawiam kąt na 1st na początek...
    Program prawie sam prowadzi linie...
    A jak ktoś lepiej zna CAD'a to wystarczy jedna linia i potem tylko szyk kołowy i po sprawie...
    Oczywiście im większa średnica tarczy tym łatwiej podzielić ją...
    No może nie tyle łatwiej co lepiej tarcza będzie wyglądać...
  • #7 3777942
    kim
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Dwa linki:

http://www.geology.smu.edu/~dpa-www/robo/Encoder/pitt_html/encoders.html

Ten poniżej robiłem (chodzi o ten na silniku krokowym) i działa dobrze (z syntezą DDS - enkoder był podłączony do [chyba] 8051) i to chyba jest najlepsze domowe rozwiazanie.

http://www.webx.dk/oz2cpu/20m/encoder.htm

Kiedyś też robiłem taki złożony z potencjometru, kółka z myszki, odbiornika IR z myszki i diody. Nie mam schematu (nie mogę znaleźdź), ale odbiornik IR z myszki to były chyba dwa fototranzystory. Sygnał z nich (z każdego oddzielnie) podawany był na tranzystory NPN (nie pamiętam jakie) i one były tak wysterowane że na wyjściu miałem pseudo prostokąt. Ale ze wspomnianym DDSem chodziło dobrze ponad rok czasu.
  • #8 3829866
    kubek107
    Poziom 13  
    Dzięki za zainteresowanie i za liczne odpowiedzi. Mam jeszcze jeden wątek do tego tematu. Słyszałem że enkodery już z ukształtowanym sygnałem przesunietym w fazie o 90st (A i B) mozna wymontować z drukarki. Czy ktoś z was używał już taki enkoder do czegoś? Jeżeli tak to z jakiej drukarki można go wymontować? Chwalcie się! Ja szczerze mówiąc potrzebowałbym dokładnego enkodera z ukształtowanym sygałem (przebieg prostokatny) do sterowania silnikami napięcia stałego w moim robocie. Buduję własnie robocika z silnikami od wycieraczek według pomysłu i z pomoca adamusx-a jednego z użytkowników elektrody.
  • #9 3830426
    bogdan_p
    Poziom 39  
    do kontroli prędkości silników w robocie nie jest potrzebna kontrola kierunku , przecież kontroli podlega jedynie prędkość obu silników kierunek ustalasz w programie , dla takich potrzeb wystarczy zwykły transoptor szczelinowy
    transoptor o którym pisałeś jest stosowany praktycznie w większości modeli drukarek służy do kontroli położenia "wózka" zamiast tarczy masz pasek folii z naniesionymi punktami , chodź jak się nie mylę są modele z typową tarczą enkodera
  • #10 3830790
    kubek107
    Poziom 13  
    Ja napisałem że chcę kontrolować pozycję a nie prędkość. Zależy mi na dużej powtarzalności położenia chwytaka robota. Owy enkoder chcę podpiąć do ATMEGI 16, gdzie programowo będzie ustalany kierunek. Dletego też potrzebuję enkodera z ukształtowanym przebiegiem prostokątnym przesuniętym o 90 st. Słyszałem że takie enkodery występują w drukarkach (z gotową elektroniką kształtującą sygnały wyjściowe A i B). I poprzez te sygnały będę mógł programowo przez Atmegę wykrywać kierunek oraz pozycję. Podobno da się zastosować zamiast taśmy tarczę ze szczelinami.
  • REKLAMA
  • #11 3830916
    jarek.de
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zależy jak dokładny potrzebujesz ?
    mozesz spróbować zrobić sam a manowicie kupujesz folie przeźroczystą do na druku na drukarce laser
    dla zwiekszenia powtarzalności można dodać drugi z pozycja 0 ale to tylko sugestie nie wiem jak dokładny potrzebujesz, malo dokładne można spotkać w maszynach do szycia ze sterownikiem f-my Quick były używane do pomiaru prędkości obrotowej coś takiego może dało by się odzyskać ale ma to spory wymiar tarczka ma około 5 cm śr.
  • #12 3831113
    bogdan_p
    Poziom 39  
    chyba nie rozumiesz na czym polega praca enkodera
    Cytat:
    Ja napisałem że chcę kontrolować pozycję a nie prędkość

z enkodera otrzymujesz impulsy dopiero w programie ustalisz co będzie mierzone , licząc impulsy w czasie otrzymasz prędkość obrotu , licząc impulsy od pozycji początkowej otrzymasz aktualną pozycję poruszanego obiektu , z pewnością zastosujesz do napędu chwytaka silniki znając przełożenie układu mechanicznego dokładnie określisz w jakiej jest pozycji
    Cytat:
    enkoder chcę podpiąć do ATMEGI 16, gdzie programowo będzie ustalany kierunek.

tak więc kierunek określisz w programie i nie są potrzebne dane z enkodera
    Cytat:
    potrzebuję enkodera z ukształtowanym przebiegiem prostokątnym przesuniętym o 90 st.

może wytłumacz po co , skoro kierunek ustalasz programowo , wystarczy zwykły transoptor szczelinowy
    jeżeli już tak bardzo zależy Ci na takim to masz gotowy zespół w myszce komputerowej , a sygnał ukształtujesz na bramkach Schmitta , masz wcześniej link do takiego projektu
    proponuje przemyśl sobie to wszystko
  • #13 3835438
    kubek107
    Poziom 13  
    Problem jest taki, że ja już mam elektronikę oraz mechanikę do tego robota. Brakuje mi tylko enkoderów. Elektronikę mam tak zaprojektowaną że jest przystosowana do enkodera z dwoma sygnałami A i B. Chodzi o to skąd można tanio wykombinować enkoder z wbudowaną elektroniką który na wyjścia podaję przebiegi prostokątne A i B przesunięte w fazie. Szkic programu mam już gotowy (rozpoznawanie kierunków).
  • #14 3836380
    bogdan_p
    Poziom 39  
    gotowe enkodery nie należą do tanich , z pewnością sprawdzałeś ceny w firmie Wobit , podałem Ci że najprościej wykorzystaj optykę z myszki , do tego układ kształtowania impulsu na 7414 i masz gotowy enkoder
  • #15 3838149
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    enkodery są bardzo drogie, kosztują pare tysięcy. ja na twoim miejscu wyciągnął bym impulsatory z myszki -i jesli naprawde zależy ci na rozróżnianiu kierunku - spróbował bym je połączyć jakimś sztywnym sprzęgiełkiem i ustawić z przesunięciem 180 stopni. koszt kilka złotych, rozdzielczość wystarczająca. domowym sposobem nie zrobisz dokładniejszego enkodera. a pozatym tak jak któryś z kolegów pisał to nie będzie ci potrzebne rozróżnianie kierunków, bo kierunek będzie zadawany a mierzone będzie położenie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu enkodera wraz z układem kształtującym sygnał prostokątny przesunięty w fazie o 90 stopni (sygnały A i B) do zastosowania w sterowaniu silnikami DC, szczególnie w robocie z mikrokontrolerem Atmega16. Uczestnicy wskazują, że wykonanie precyzyjnego enkodera w warunkach domowych jest trudne, ale możliwe jest wykonanie prostych tarcz z folii drukowanej laserowo lub wykorzystanie elementów z myszek komputerowych (transoptory, fototranzystory) do generowania sygnałów. Proponowane jest użycie układów logicznych, np. CD4093 lub 7414 (Schmitt trigger), do kształtowania sygnału. Wskazano również na możliwość pozyskania gotowych enkoderów z drukarek, które mają wbudowaną elektronikę generującą sygnały A i B, jednak są one drogie i trudne do zdobycia tanio. Dyskusja podkreśla, że kierunek obrotów można ustalać programowo, a do pomiaru pozycji wystarczą impulsy z enkodera. Podano linki do projektów enkoderów domowej roboty oraz bardziej zaawansowanych rozwiązań do serwomotorów. Wskazano, że gotowe enkodery są kosztowne, a najtańszym rozwiązaniem jest wykorzystanie optyki z myszki komputerowej i prostych układów kształtujących sygnał.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA