logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozszyfrować kierunek obrotów enkodera ED 1612? Szukam schematu układu.

kuba-qurczak 12 Gru 2007 20:24 3548 8
REKLAMA
  • #1 4581020
    kuba-qurczak
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam mam problem otóż posiadam enkoder ed 1612 i nie wiem jak rozszyfrowac kierunek obrotów mogłby mi ktos moze przesłac schemat jakiegos układu który rozszyfrował by mi kierunek obrotów enkoder bo wszedzie szukam i nie moge znaleźc.

Układ ten ma działac w taki sbosób aby przy kręceniu w prawo wysłał mi impuls na jeden styk a przy kręceniu w lewo na drugi styk.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4585710
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

Układ jest w technice CMOS, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zastosować UCY 74123 w aplikacji ponawianego wyzwalania. Zasada działania jest taka sama.

Pzdr.
  • #3 4586377
    kuba-qurczak
    Poziom 10  
    a orientujesz się może o cene takiego układu. I jakie jest jego zasilanie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4586719
    Mariusz Ch.
    Witam.

Koszt tego układy powinien być mniejszy od 8 złotych. Zasilanie od 3 do 18V.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #5 4586998
    kuba-qurczak
    Poziom 10  
    Te oznaczone numerem 4081 to są Tranzystory ?

I jak mam podłączyć kondensatory gdzie plus gdzie minus.
    Udd- wprowadzam plus zasilania ?

Wybacz, że pytania są banalne ale w elektronice jestem lajkiem wiem tylko kilka podstaw i to wszystko.

Pozdrawiam. :D
  • Pomocny post
    #6 4587254
    Matizz
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    kuba-qurczak napisał:
    Te oznaczone numerem 4081 to są Tranzystory ?

I jak mam podłączyć kondensatory gdzie plus gdzie minus.
    Udd- wprowadzam plus zasilania ?

Wybacz, że pytania są banalne ale w elektronice jestem lajkiem wiem tylko kilka podstaw i to wszystko.

Pozdrawiam. :D

Witam
    4081 to układ scalony tak jak 4047.
    Udd to napięcie zasilania standardowo to 5V
    Kondensatory są ceramiczne więc nie mają polaryzacji.
    cena 4047 to 1.2zł a 4081 to 0.9zł w nikomp.pl

Pozdrawiam
    Matizz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4587335
    Mariusz Ch.
    Witam.

Dla CMOS napięcie zasilania może być wyższe. Wcześniej podałem od 3V do 18V (max). Kondensatory lepiej dać typu MKT. 4081 jest układem scalonym CMOS, zawierającym 4 bramki AND. Jego też trzeba zasilić: Udd (+ zasilania) na pin 14, a pin 7 do masy. Wolne wejścia niewykorzystanych bramek połączysz z masą.

Pzdr.
  • #8 4596631
    kuba-qurczak
    Poziom 10  
    Zakupiłem wszystkie elementy ale nie bardzo wiem jak polutowac scalak 4081 ponieważ wygląda on identycznie jak 4047 a na schemacie ma tylko 3 nóżki a ten którego zakupiłem ma po 7 nóżek na strone czyli razem 14 mógłby mi ktoś wytłumaczyc jak to polutowac.
    Bardzo bym prosił o pomoc
    Z góry dziękuje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy rozszyfrowania kierunku obrotów enkodera ED 1612 oraz schematu układu elektronicznego, który umożliwiłby generowanie impulsów na różnych wyjściach w zależności od kierunku obrotu (prawo/lewo). Zaproponowano zastosowanie układów scalonych CMOS, w szczególności CD4081 (cztery bramki AND) oraz UCY 74123 (układ do ponawianego wyzwalania). Układy te mogą być zasilane napięciem od 3 do 18 V, standardowo 5 V. Kondensatory ceramiczne lub typu MKT są zalecane, nie mają polaryzacji. Podano szczegóły podłączenia układu CD4081: zasilanie + na pin 14, masa na pin 7, wejścia bramek oraz wyjścia zgodnie z dokumentacją, a niewykorzystane wejścia należy połączyć z masą. Cena układów to około 0,9-1,2 zł. Dołączono link do datasheet CD4081 dla ułatwienia montażu i lutowania. Schemat układu umożliwia rozróżnienie kierunku obrotów enkodera poprzez odpowiednie generowanie impulsów na wyjściach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA