logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VW Bora - Odwrotne działanie szyb i lusterek po przekładce z anglika

lolek_2 12 Kwi 2007 17:30 4300 7
REKLAMA
  • #1 3780771
    lolek_2
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Brat kupil Bore przekladke z anglika wszystko dzila ok oprocz przednich szyb i lusterek. Szyby dzialaja odwrotnie. Jezeli sie nacisnie na zamykanie to otwieraja sie, zas jezeli sie nacisnie na otwieranie to zamykaja sie. Szyby tylne dzialaja poprawnie. Odwrotnie tez dzial strona od pasazera z przodu. Sprawdzilsmy instalacje w drzwich i jest zgodna ze schematem. Wszyskie sygnaly wychodza ze sterownika do przeciskow na swoje miejsce. Linie komunkacyjne sa poprawnie poloczone. Po podlaczeniu sie do modulu komfortu VAGIEM widac ze sygnaly z przyciskow sa poprawne gdyz na otwieranie przychodzi sygnal otworz, zas rekcja szyb przednich jest odwrotna zamykaja sie. dokladnie taka sam sytuacja jes przy probie domkniecia szyb z kluczyka przednie sie otwieraja atylne ze domykaja.Odwortnie tez dzial sterowanie lusterek jak jest L+R to rusza sie prawe jak jest R to rusza sie prawe i lewe. Co moze byc przyczyna dzialana takiego szyb. Czy to mozna jakos zakodowac w module komfortu jezeli w instalcji wszystko jest ok.
  • REKLAMA
  • #2 3781615
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Z tego wynika że trzeba podłączyć silniki odwrotnie.
  • REKLAMA
  • #3 3782138
    kalulujacek
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    przekoduj na wersje "europejską" w module komfortu, było otym na forum
  • #4 3782614
    lolek_2
    Poziom 11  
    Jak wejdzie sie do modulu komfortu to jest on zakodowany nastepujaco 04097. Wydaje mi sie ze jest dobrze 4 drzwi bez pamieci. W ktorym miejscu mozna zmienic na europejska.
  • REKLAMA
  • #5 3782705
    docent
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    zamieniliście miejscami silniki szyb przednich ?jeśli tak to z tąd odwrotne działanie podnośników
  • REKLAMA
  • #6 3782752
    lolek_2
    Poziom 11  
    Nie rozumiem co ma do tego zamienienie silnikow z jednych drzwi do drugich. Przeciez szyby po obu stronach powinny chodzic tak samo. Nie wiem czy jednostki sterjace szybami zostaly pozamieniane ale napewno zamieniona byla instalcja z prawych drzwi na lewa stone i odwrotnie. Nie sprawdzilem tylko czy sterowniki szyb po jednej i drugiej sa takie same. Dlaczego tez odwrotnie wtedy dzialaj lusterka.
  • #7 8468451
    grubyg2
    Poziom 10  
    już to przerabiałem
    przekręć stojan silniczka o 180* i będzie ok miałem tak u siebie w seacie i passacie b5 angliku
  • #8 9451087
    vitesse
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    grubyg2 napisał:
    już to przerabiałem
    przekręć stojan silniczka o 180* i będzie ok miałem tak u siebie w seacie i passacie b5 angliku

ja ostatnio zmienialem szybe i rozebralem silnik by mechanizm lekko chodzil gora-doł, lecz chyba odwrocilem stojan (obudowe z magnesami) i szyba zamyka i otwiera sie w druga strone, sprobuje obrocic stojan o 180* i napisze jaki efekt

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odwrotnego działania przednich szyb i lusterek w VW Bora po przekładce z wersji angielskiej na europejską. Szyby przednie otwierają się przy próbie zamknięcia i zamykają przy próbie otwarcia, natomiast tylne działają poprawnie. Sterowanie lusterkami również jest odwrotne. Instalacja w drzwiach jest zgodna ze schematem, a sygnały z przycisków w module komfortu są prawidłowe, co wskazuje na problem po stronie mechanicznej lub kodowania. Proponowane rozwiązania to: zamiana miejscami silników szyb lub ich przewinięcie (odwrócenie stojana silniczka o 180°), a także przekodowanie modułu komfortu na wersję europejską. Kodowanie modułu komfortu (np. 04097 dla 4 drzwi bez pamięci) może wymagać zmiany, jednak dokładne miejsce zmiany nie zostało wskazane. Odwrotne działanie szyb i lusterek może wynikać z fizycznego podłączenia silników lub błędnego kodowania modułu komfortu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA