logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6230i - spadek zasięgu mimo wygrzewania końcówki mocy

Mustangoo 13 Kwi 2007 12:46 2060 6
REKLAMA
  • #1 3783307
    Mustangoo
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Witam...
    Mam pytanie. Dostalem telefon w ktorym spada zasieg. Wygrzalem i dalej to samo. Chcialem wygrzac porzadnie koncowke mocy. Z reguly robilem to w ten sposob, ze grzalem od goryi po chwili dotykalem penseta, tak zeby uklad delikatnie sie ruszyl i wrocil na swoje miejsce. Grzalem temp. jakies 350 - 360 stopni. Dzisiaj zaczalem grzac koncowke i nic. Zwiekszylem temperature i nic. I takim sposobem doszedlem do 400 stopni i dalej to samo. Czy ja mam jakies zwidy czy ten typ tak ma??
  • REKLAMA
  • #2 3783329
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    to jest lut bezołowiowy, tak to z nim bywa, ja próbowałem na jakijs 3100 i 450 stopni niewiele to dało.... powiedz skad masz pewnosc ze to koncówka? wyszukuje sieci na recznym? od tego trzeba zaczac jesli zasiegu brak a wyszukuje to rzeczywiscie mozna podejrzewac koncówke
  • REKLAMA
  • #3 3783369
    Mustangoo
    Poziom 21  
    Na recznym wyszukuje, telefon chodzi oki, tylko jest bardzo czuly na "przeszkody". Wystarczy zaslonic reka zeby zasieg z mx spadl do dwoch kresek. Telefon jak dostalem , zasiegl spadl mu do zera. Po wygrzaniu jest czuly, ale jeszcze mi sie nie zdazylo zeby spadl do zera. To akurat nie problem w tym momencie. Problemem jest koncowka mocy i sposob jej przylutowania. Tak na przyszlosc. Co mam zrobic zeby podniesc PA?? Jaka temperatura jest odpowiednia? Nie chce za bardzo experymentowac bo nie chce uwalic jakiegos telefona, stad pytanie do wszystkich ktorzy maja sporo wieksze doswiadczenie.
  • #4 3783417
    yasha75
    Poziom 16  
    "Co mam zrobic zeby podniesc PA?? Jaka temperatura jest odpowiednia?"
    musisz zastosowac tzw preheater - płyta w 6230 jest dosyc gruba i oddaje mocno cieplo (podobnie jak np w er k750). Z doswiadczenia wiem ze wymiana pa samym hotem to mordega... trzeba mocno i dlugo grzac fona , a to moze skonczyc sie roznie. pozatym stosowanie preheatera eliminuje tzw efekt bimetalowy - wygiecie plyty w wyniku roznic temperatur pomiedzy stronami.
  • REKLAMA
  • #5 3783782
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    dokładnie jak kolega wyzej napisał, ja w 3100 koncówke mocy zdejmowąłem tak.... :) ściagnałem tą warstwe gumy z elementami z podstawy ceramicznej dopiero wtedy poszlo hotem, inaczej nie dałem rady czy to od góry czy od spodu ani drgnęło... sam mysle o kupieniu tego preheatera
  • #6 3783937
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    wcale nie trzeba mieć podgrzewacza by wylutować PA..nieco większy nadmuch ,ok 400-st C i cierpliwie czekać.Najlepiej mieć jakiś stojak z regulowanym uchwytem na rączkę HA.Problem z temp może wyniknąć jeszcze z powodu różnicy wskazania a faktyczną.
    Nie mam nic oczywiście przeciwko preheaterowi ułatwia on lutowanie ale jak ktoś ma np dwa HA to jednym grzeje dolna str a drugim górę i też to dobrze działa.
  • REKLAMA
  • #7 3784250
    Mustangoo
    Poziom 21  
    Jednym slowem nic prostszego... czyli kolejna przyklad na ulatwienie pracy z telefonami...dzieki wielkie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem spadku zasięgu w telefonie Nokia 6230i, mimo prób wygrzewania końcówki mocy (PA) w temperaturach od 350 do 400 stopni Celsjusza. Użytkownik zauważył, że telefon jest bardzo czuły na przeszkody, a zasięg spada nawet przy zasłonięciu ręką. Wskazano, że lutowanie końcówki mocy w modelu 6230i jest trudne ze względu na bezolowiowy lut oraz grubą płytę główną, która silnie oddaje ciepło. Zalecane jest stosowanie preheatera (podgrzewacza płyty), co eliminuje efekt bimetalowy i ułatwia lutowanie. Alternatywnie można użyć dwóch stacji lutowniczych (hot air) do jednoczesnego podgrzewania obu stron płyty. Wymiana końcówki mocy bez preheatera wymaga cierpliwości i wysokiej temperatury (około 400°C) z odpowiednim nadmuchem powietrza. Podkreślono, że temperatura wskazywana przez lutownicę może różnić się od rzeczywistej, co wpływa na skuteczność lutowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA