logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Palit Radeon 9800PRO 128bit 256MB - Artefakty na ekranie, jak naprawić?

NeoX 14 Kwi 2007 12:15 1620 9
REKLAMA
  • #1 3786345
    NeoX
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witajcie!
    Mam wymienioną kartę, wersja 128bit 256MB GRAM.
    Nie wiem co się stało, w czwartek rano komputer normalnie pracował jak zawsze, po południu jak wróciłem do domu włączam, a tu artefakty (szar-białe kwadraty na ekranie) 8-O :(
    Karta wygląda normalnie, brak jakichkolwiek zgrubień kondensatorów czy czegoś podobnego.
    Sprawdzałem na innym kompie - to samo.
    Płyta główna w której karta siedziała też sprawna, sprawdzałem na innej karcie.
    Czy da się ją jakoś ożywić?
    Co się mogło z nią stać?
    Z góry dzięki za odpowiedź...
  • REKLAMA
  • #2 3786405
    halik_ltd
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Głównym sprawcą awarii karty może być Twój zasilacz - podaj jego markę i typ.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3786778
    NeoX
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    @bonzo jan - zapewne nie udało ci się tego naprawić? :>
    Być może to przez przegrzanie. Tydzień temu faktycznie karta mi się przegrzała, ale wyłączyłem szybko PCta, wyczyściłem wiatraczek i chodziła ok...do czasu...

Mój zasilacz to Codegen 450W, nie jest to aż taki bubel jak megabajty ale i najlepszy nie jest :)
  • #5 3786916
    capone
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    bubel to też jest. Mógł trochę przysmażyć grafikę, a chłodzenie było sprawne ?
  • REKLAMA
  • #8 3962273
    Phantom69
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    powodem są zimne luty - nie no dobre... to już mamy jasnowidza... Nie będe tego komentował.
    Artefakty w postaci jaką opisujesz występują głównie przy uszkodzeniach gpu, choć czasami powodem może być uszkodzona np cała kostka ramu, najczęstrzymi objawami walniętego v-ramu są kropki lub/i pionowe paski na ekranie - cóż karta raczej na śmietnik...
  • #9 3962682
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    niech zgadnę... chłodzonko to taki malutki radiatorek.. z jeszcze mniejszym wiatraczkiem? 40 tam chyba siedzi?
    W moim radeonie cyrki sie skończyły jak dałem pentagrama QVC miedzianego.. (radiator większy od samej grafy) wymień chłodzenie.. daj porządną paste termo.. i delikatnie podnieś napięcie zasilające rdzeń.
    Powinno przestać. I wymień ten cholerny zasilacz.
    Bo będziesz miał przez niego sporo płaczu kiedyś, a grafa jest już "uszkodzona" więc pewno jej czas życia znacząco sie skrócił...
  • #10 3963403
    arcady11
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    Takich przypadków uszkodzenia kart graficznych miałem kilkadziesiąt, powodem były zimne luty pod GPU lub pamięciami stąd moja pewność w zdiagnozowaniu tego przypadku.

:D Do kolegi Phantom69- sarkastyczne wypowiedzi nic nie dają na forum a poza tym sam stosujesz taką samą polityke pewności w zdiagnozowaniu usterki :idea:

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji opisano problem z kartą graficzną Palit Radeon 9800PRO 128bit 256MB, która nagle zaczęła wyświetlać artefakty w postaci szarobiałych kwadratów na ekranie. Karta była testowana na różnych komputerach, co wyklucza problem z płytą główną. Możliwe przyczyny awarii to uszkodzenie GPU lub pamięci VRAM, przegrzanie spowodowane niewydajnym chłodzeniem (mały radiator i wentylator), a także problemy z zasilaczem, który może powodować niestabilne napięcia. Wskazano na potencjalne zimne luty pod GPU lub pamięciami jako częstą przyczynę takich artefaktów. Zalecane działania to wymiana zasilacza na lepszy model, poprawa chłodzenia karty (większy radiator, lepsza pasta termoprzewodząca), ewentualne podniesienie napięcia zasilającego rdzeń oraz naprawa zimnych lutów. Wskazano, że uszkodzona karta może mieć skrócony czas życia i być trudna do pełnej naprawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA