logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon 9800Pro - Paski na ekranie po dłuższym działaniu, zasilacz 300W?

flash15 07 Mar 2007 02:56 3145 34
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego na Radeon 9800 Pro po pewnym czasie pojawiają się pionowe i poziome paski na ekranie — czy winny jest zasilacz 300 W?

To nie wyglądało na sam zasilacz 300 W, tylko przede wszystkim na problem z osadzeniem karty w slocie AGP, choć wskazywano też, że taki zasilacz może być za słaby dla tego zestawu [#3653218][#3658953][#3692557] Nie warto opierać się wyłącznie na odczytach z programu; napięcia najlepiej sprawdzić miernikiem, a dodatkowo obejrzeć wiatrak, temperaturę GPU oraz kondensatory na karcie i płycie [#3652128][#3652183] W praktyce pomogło dociśnięcie i usztywnienie karty: po lekkim przesunięciu płyty głównej i włożeniu kawałka papieru między śledź a kartę objawy ustąpiły [#3692557] Jeśli problem wróci, sensowne było też sprawdzenie karty w innym komputerze albo podmiana na inną kartę u siebie [#3653065][#3689622]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 3652101
    flash15
    Poziom 12  
    Witam!!
    Posiadam Radeona 9800Pro. Mam taki problem mianowicie wszystko elegancko działa lecz po pewnym czasie na ekran wskakują paski pionowe i poziome i tak jakby narastały warstwami tak jak widać na załączonych obrazkach. Gdy przejde w stan hibernacji i z porwotem wróce do pracy z komputerem wszsytko się uspokaja, ale wszystkie paski i tak zostają jak nazałączonym obrazku kolejnym.
    Dlaczego tak się dzieje o co chodzi? Słyszałem że te karty potrzebują dużej mocy z zasilacza ja mam 300W i jak dotej pory wszsytko grało. w sumie jak podejrzałem w programie everest napięcia to troche mnie zaniepokoiła ostatnia pozycja też w załączniku tak jakby za słabe było zasilanie, ale to dziwne że to dopiero po jakimś czasie te paski wskakują i po hibernacji komp staje na nogi, a po restarcie to wogóle hula że hej. Już myślałem nad zmianą karty graficznej na 7600 Gs, albo 7300GT ale czy one będą działały poprawnie o i znowu to samo, jakaś lipa... co to może być wcześniej tego nie miałem, a karte mam od 3 miesięcy HELP!
    Radeon 9800Pro - Paski na ekranie po dłuższym działaniu, zasilacz 300W?
    Radeon 9800Pro - Paski na ekranie po dłuższym działaniu, zasilacz 300W?Radeon 9800Pro - Paski na ekranie po dłuższym działaniu, zasilacz 300W?Radeon 9800Pro - Paski na ekranie po dłuższym działaniu, zasilacz 300W?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być.
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych ...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #2 3652128
    Jellyeater
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Wiatrak się na karcie kręci? Zobacz czy kondensatory nie poszły na karcie i płycie.

Co do zasialcza to napisz jaka to firma i jaką masz resztę podzespołów.

Co do obrazków to zdejmij prowizję...
  • #3 3652183
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3652864
    flash15
    Poziom 12  
    wcześniej miałem GeForca 400 MMX i bez żadnych problemów mi działał nie miałem żadnych najmniejszych problemów na tym radeonie dopiero mi się coś takiego zaczęło dziać co mnie bardzo denerwuje bo komp mi jest potrzebny do pracy. Wiatrak chodzi chociaż według mnie jest i tak spora temperatura karty grafiki. Pod maską w kompie mam:
    Celeron D 2.8Ghz
    Gigabyte GA-8IPE1000-G
    1GB Ramu 2X 512Mb Kongstony
    2 dyski jeden 80GB (ATA) i 250GB (SATA)
    Nagrywarka DVD i CD
    Ati Radeon 9800Pro 128MB 256bit
    zasilacz Aton Eps-300
    co dalej??
  • REKLAMA
  • #5 3653065
    osa121
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    No jeżeli monitor jest dobry wiatrak się kręci no to tylko zostaje sprawdzić kondensatorki może są już uszkodzone no a jak to nie jest przyczyną no to karta po prostu padła bo ja tak miałem właśnie z geforcem 4. Sprawdź u kogoś innego tą kartę graficzną i daj znać odp. ??
  • #6 3653218
    Andy11

Poziom 17  
    Ocena: 23
    Moim zdaniem zasilacz 300W to troszkę za mało.Proponuję zainwestować w coś mocniejszego.
    pzdr
    Konto firmowe:
    Sklep - Serwis RTV Artur Banasik
    Piłsudskiego 23, Końskie, 26-200
  • #7 3658940
    flash15
    Poziom 12  
    troche się grzeje ale nie sądze żeby na tyle żeby jej to przeszkadzało. odłączyłem jeden z dysków tą 250-ke i tak jakby dłużej chodził bez awarii tak mi się wydaje. chyba w weekend jak wypali pojade po nowy 400 albo 450 watowy nowy zaislacz i zobacze bo jakoś mi to zasilanie się nie podoba. tutaj ktoś napisałe że najlepiej napięcie sprawdzić miernikiem, ale i tak tym programem coś w miare pokazuje i jak kumpel spradzał u siebie siedział i ślęczał przed monitorem to wahało mu się między 11.55 a 11.30 niżej nie spadało, a u mnie spada poniżej 11 więc jedak coś jest nie tak chyba jednak ten zasilacz nie wyrabia i oby to było tylko to pojade po zailsacz zamontuje i zobacze mam nadzieję że będzie dobrze bo nie chce kolejnych pieniędzy ładować w kompa....
  • #8 3658953
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    1. Nie patrz wyłącznie na moc, która w wielu przypadkach odzwierciedla pobożne życzenia producenta, tylko na markę. Kup na przykład Chieftec 400 W (400-101) 12cm Fan [GPS-400AA-101A].
    2. Kup jednak jakiś miernik uniwersalny. Nawet najtańszy miernik odda Ci nieocenione usługi.
  • #9 3658998
    flash15
    Poziom 12  
    akurat na firmach wentylatorów się nie znam... czyli z teggo co piszesz to raczej dobra firma i mi ją polecasz w sumie z tego co widzę to okolo 180zl ten 400W a 450w za 200 z kawałkiem
  • #10 3659005
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    flash15 napisał:
    tego co widzę to okolo 180zl ten 400W a 450w za 200 z kawałkiem

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=2380
    http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=2689
    A bywają i taniej. Poszukaj na Allegro.
    Jeszcze popatrz tu:
    http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obudow/ATX_high_end/Chieftec/katalog,kat,3177/
  • REKLAMA
  • #11 3685445
    flash15
    Poziom 12  
    zakupiłem 500W i przy okazji kupiłem GeForca 7600 GS. Jeśli chodzi o Radeona to chyba miał za słabe chłodzenie nie chce mi się już z nim bawić, zamontowałem teraz tego GeForca i jak ruszę delikatnie radiatorem to się też jakieś syfy wyświetlają, czsamik wogole komp nie chce się włączyć znaczy sie alogować do windowsa wszsytko się wgrywa śmiga i w momencie kiedy powinienem mieć ekran ZAPRASZAMy komp się restartuje po czym uruchamia się już normalnie tylko trzeba wybrać tryb w jakim ma się uruchomić tak jakby system został wyłączony nieprawidłowo Kur..... mnie niedługo trafi z tym komputerem jak nie urok to sraczka.
  • #12 3685487
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3685515
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 3685536
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    flash15 napisał:
    zakupiłem 500W

Jakiej firmy?
    flash15 napisał:
    i jak ruszę delikatnie radiatorem....

To radiator na GPU się rusza?
  • #15 3685553
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 3685731
    flash15
    Poziom 12  
    no tak zapomniałem napisać zasilacz firmy AMACROX, a chodzi mi o radiator na karcie graficznej juz na tym GeFORCie oczywiście jak nim delitkatnię=e rusze co się dziwne rzeczy wyświetlają typu paski kwadraty rusze ponownie i powraca obraz do normalnego stanu. Dzisiaj zamontowałem na nim collera i jest o wiele mniejsza temperatura i myślałem że będzie dobrze ale coś nadal jest nie tak. nie wiem czy przypadkiem karta za daleko nie dochodzi do płyty głównej, bo są delkatne może 0,5mm luzy chociaż karta jest przykręcona do obudowy.
  • #17 3685758
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Poluzuj śruby na śledziu i opuść kartę.Jak będzie za mało to podpiłuj otwory w śledziu.
  • #19 3686032
    flash15
    Poziom 12  
    tronic1 zrobiłem tak jak napisałeś, teraz będę musiał potestować czy się będą pojawiać jakieś dzienwe rzeczy mam nadzieje, że nie i że pozbędę sie tego problemu raz na dobrze

Dodano po 39 [minuty]:

nadal to samo a teraz nawet się wyłączył monitor i po pewnym czasie niebieski ekran i wyświetlił się komunikat że sterpwnik "nv4_disp" niby stworzył ten prblem... czy znacie jakieś strony z aktualnymi sterami do tgo GeForca 7600 GS moje oczy już od dwóch tygpdni nie odpoczywają i wchodze tylko na chwile żeby odpisać na forum zapodajcie jakies linki jak możecie mam Windowsa Xp Professionala jakby co...
    pozdroi dzięki za pomoc

Dodano po 4 [minuty]:

czy to rzeczywiście może być ta pasta, zdejmowałem w sumie raz radiatory bo tu na tym GeForsie są dwa jeden duży i mniejszy być może te warsty się jakoś tej pasty starły z tych punktów gdzie dotykają do chipów może rzeczywisće..... następny wydatek, ale może ostateczny. w sumie jak już komp działa i się nim nie rusza ani się nie zachaczy ani nie przeestawi to działa...
  • #20 3686155
    tronic1
    Spec od komputerów
    Sterowniki są na stronie nVidii www.nvidia.com ale to nie problem sterowników.Po zmianie karty odinstalowałeś dokładnie Drive Cleaner'em sterowniki ATI ? Jaki cooler zamontowałeś na karcie ? Przy wymianie zmyłeś dokładnie pozostałości po starej paście na GPU ? Jaka jest temperatura karty i GPU ?
  • #21 3686315
    flash15
    Poziom 12  
    zdjąłem tylko na chwilke radiator i spowrotem go założyłem nie zmieniałem pasty... windows był stawiany od nowa więc wszystko odinstalowane elegancko. Teraz temperatura grafiki ma 46 stopni , jak załącze Carbona na godzinke mniej więcej tak żeby ją rozgrzać to dochodzi do 56 stopni, może nie potrzebnie na poczatku zdejmowałem te radiatory..... cholerana ciekawość człowieka.

AHA jakbym miał zakupić paste termoprzewodzącą to którą byście polecili?? na all... widziałem że trochę tego jest to jest dobre http://allegro.pl/item173564069__3m_najlepsza_dwustronna_tasma_termoprzewodzaca_.html czy lepiej w tubce??
  • #22 3686327
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    tasma termo przewodzaca zapomnij.

ma byc pasta termo przewodzaca i nie na bazie silikonu..
    polecam tu nazwa (ARCTIC SILVER 5) szukaj allegro.
  • #23 3687329
    flash15
    Poziom 12  
    a czym najlepiej zmyć starą paste żeby niczego nie uszkodzić?? nigdy takich rzeczy nie robiłem także wolę się wszystkiego dowiedzieć, żeby niczego nie schrzanić.
  • #24 3688564
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #25 3689345
    flash15
    Poziom 12  
    starłem starą paste i nałożyłem nową i nadal się coś chrzaniło natomiasty gdy odinstalowałem wszelkiego rodzaju sterowniki od karty graficznej komp powstał zaczął normalnie działać, ale niestety nie można w nic zagrać i okna jak próbóje przesunąć to są pływające. po prostu nie widzi ani sterownika karty graficznej ani monitora ale normalnie chodzi czyli z tego wychodzi że sterowniki są do bańki. Na płycie z kartą mam 64-bitowe a windowsa XP mam 32bitowego z tego co się orientuje może to dlatego?? ze strony nvidia.pl ściągnąłem sterowniki ale niestety nawet się nie pojawia pulpit zapraszamy więc raczej coś jest nie tak...... co dalej??
  • #26 3689474
    tronic1
    Spec od komputerów
    Procesor graficzny (GPU) a raczej jego nogi nie są upaprane pastą ? Rdzeń nie jest ukruszony ? Zetrzyj jeszcze raz pastę i obejrzyj dokładnie,umyj,zmyj resztki pasty,nałóż nowej cieniutką warstwę,rozprowadź czymś w rodzaju karty płatniczej i załóż prawidłowo czysty,umyty radiator.
  • #27 3689578
    flash15
    Poziom 12  
    wszystko jest gitara elegancko nałożona pasta akurat pod tym wzgędem jestem pedantem, mówie na standardowych sterownikach śmiga jakgłupi nie ma z nią problemów dopiero jak wgram sterowniki to się lipa robi....
  • #28 3689622
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    Jesli masz mozliwosc sprawdz na innym komputerze.
    w domowych wrunkach jej nie naprawisz.rzekłem.
  • #29 3689695
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 3690067
    flash15
    Poziom 12  
    nie pisałem o tym że działa na standardowych ponieważ jak ją podłączyłem to od razu zainstalowałem te co dostałem na płytce, a że już wiele opcji robiłem i nie pomagało to wpadłem na pomysł wywalenia wgranych sterowników i śmiga. ale nie mogę na tych standardowych operować bo okna pływają ani żadnego filmu nie mogę odpalić bo wszystko przeskakuje i nic można powiedzieć że nie widać...

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz karty graficznej ATI Radeon 9800Pro zgłasza problem z pojawianiem się pionowych i poziomych pasków na ekranie po dłuższym czasie pracy komputera. Objawy ustępują po hibernacji, a po restarcie system działa poprawnie. Podejrzewane przyczyny to niewystarczająca moc zasilacza (300W, firma AMACROX), przegrzewanie się karty oraz możliwe uszkodzenie kondensatorów lub złe osadzenie karty w złączu AGP. W trakcie dyskusji zalecano sprawdzenie kondensatorów, temperatury GPU, poprawne osadzenie karty i ewentualne wzmocnienie mocowania w złączu AGP poprzez podkładkę papierową. Wskazano na konieczność wymiany zasilacza na mocniejszy (400-500W, np. Chieftec) oraz użycie miernika do pomiaru napięć. Po zakupie nowego zasilacza 500W i karty GeForce 7600 GS pojawiły się podobne artefakty graficzne przy poruszaniu radiatorem, co sugeruje problem z chłodzeniem lub uszkodzenie karty. Zalecano wymianę pasty termoprzewodzącej na wysokiej jakości (np. Arctic Silver 5) oraz dokładne czyszczenie powierzchni GPU przed aplikacją pasty. Problemy ze sterownikami NVIDIA powodowały niestabilność obrazu i błędy, dlatego sugerowano odinstalowanie starych sterowników za pomocą narzędzi typu Drive Cleaner i instalację odpowiednich wersji zgodnych z systemem Windows XP 32-bit. Ostatecznie poprawę stabilności uzyskano przez ponowne zainstalowanie systemu, wyłączenie zaawansowanych efektów karty graficznej oraz stabilne osadzenie karty w złączu AGP. Problem z paskami i artefaktami może wynikać z uszkodzenia sprzętowego karty, niewłaściwego chłodzenia, niestabilnego zasilania lub błędów sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA