logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wild 126 S Indesit - pralka wypompowuje wodę i migają diody, co robić?

rafal2_3 14 Kwi 2007 17:06 2934 11
REKLAMA
  • #1 3787147
    rafal2_3
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam jest to pralko suszarka model ten zostal sprowadzony z niemiec i nie jest dostępny w Polsce (chyba). Pralka po włączeniu pobiera wodę z odstepami kilku sekundowymi jednoczesnie wypompowuje wode rowniez z kilko sekundowymi przerwami po czym zaczynają mrugać diody pod symbolami kłódki oraz symbolem z żelazkiem i bez przerwy chodzi pompka, pralke mozna wyłaczyc tylko po przez wyciągniecie wtyczki z gniazda. Sprawdzilem wszytkie elementy grzałki, termostat ok 30Kohm, w momencie jak dmuchne w hydrostat do załaczenia go zaczyna krecic sie beben
  • REKLAMA
  • #2 3787594
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Wyczyść dokładnie komorę hydrostatu. Problem powinien zniknąć . Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 3794678
    rafal2_3
    Poziom 12  
    Co to dokładnie jest ta komora hydrostatu czy to ten pojemnik do którego jest podłączony wężyk od hydrostatu? Dodam ze próbowałem jeszcze nie dmuchać a zasyssać i również bez zmian. Myślę tez ze jeśli odłączyłbym przewód hydrostatu i pozostawił luzny to ominąłbym w ten sposób ewentualne zabrudzenie komory hydrostatu i powinna przestać wypompowywać a próbowałem tak i również to samo. I jeszcze do tego co pisałem wcześniej, jak dmuchnę w wężyk, bęben pralki zaczyna sie obracać ale pompka nadal pracuje czy w związku z tym nadal mam skupić sie na wadliwym działaniu hydrostatu ? Czy raczej to bedzie padnięty moduł ?.Dziękuje z góry za odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #4 3795210
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    napisz które diody migają i ile razy
  • #5 3798117
    rafal2_3
    Poziom 12  
    Po powiedzmy gdzieś ok 20 sek. (w tym czasie kilkakrotnie włącza się pompka jak również chwilowo włącza się pobieranie wody z odstępami) załącza się na stałe silnik jakiś od suszarki oraz zaczynają migać diody pod symbolem kłódki i pod symbolem z żelazkiem i migają cały czas oraz chodzi pompka.
  • REKLAMA
  • #6 3840894
    Alski1
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Masz problem z systemem Aqua Stop-nieszczelności i woda leje się do miski pod pralką.
  • #7 5121500
    rafal2_3
    Poziom 12  
    Chciałem odświeżyć temat gdyż pralka ta nadal stoi jak stała i zawadza przydało by się ją uruchomić .Więc apropo systemu aqua - stop i nieszczelności to nigdzie na bębnie nie widzę zadnych czujników które by wykrywały obecność wody . Mógł by ktoś przyblizyć jak to(aqua stop) jest wykonane? Bo podejrzewam że pralka ta nie posiada tegoż systemu.
  • #8 5121865
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    Aqua-stop, to przeważnie pływak z czujnikiem, na spodzie obudowy pralki.
  • #9 5496828
    rafal2_3
    Poziom 12  
    Witam . Chciałbym odnowić temat przyjrzałem się dokładnie pralce od spodu nie ma na pewno systemu aqua-stop.Ma ktoś jakiś pomysł czy te mrugające diody nad ikonką żelazka i kłódki nic nie mówią o rodzaju usterki? Jak na próbe odłącze np hydrostat lub którąś z grzałek to mrygają inne diody tak jak by miały one dawać jakąś informacje na temat rodzaju usterki
  • #10 5497054
    A1234nd
    Poziom 20  
    Ocena: 152
    sprawdź szczotki w silniku
  • #12 5497738
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Ocena: 565
    rafal2_3 napisał:
    Ma ktoś jakiś pomysł czy te mrugające diody nad ikonką żelazka i kłódki nic nie mówią o rodzaju usterki?

F02: Blocked Motor, Short-circuited/Open Tachometry
    Overhaul CNE
    Overhaul Motor connector
    Control CNE Continuity/Motor Connector
    Control Motor Windings
    Control Tachometry Windings
    Replace Card

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Indesit Wild 126 S sprowadzona z Niemiec ma problem z ciągłym wypompowywaniem wody i migającymi diodami pod symbolami kłódki oraz żelazka. Po włączeniu pralka na przemian pobiera i wypompowuje wodę, a następnie silnik suszarki uruchamia się na stałe, a pompka pracuje bez przerwy. Sprawdzono grzałkę i termostat, które są sprawne. Próby dmuchania i zasysania wężyka hydrostatu nie przyniosły efektu, a odłączenie przewodu hydrostatu nie zatrzymało pompowania. Sugerowano dokładne oczyszczenie komory hydrostatu, jednak problem pozostał. Diody migają stale, co może wskazywać na błąd F02 związany z zablokowanym silnikiem lub uszkodzonym tachometrem. Nie stwierdzono obecności systemu Aqua Stop ani czujników nieszczelności. Zalecane jest sprawdzenie szczotek silnika, stanu uzwojeń silnika i tachometru oraz ewentualna wymiana modułu sterującego. Migające diody mogą sygnalizować różne usterki w zależności od konfiguracji pralki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA