logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Royal Lux TV-7199 uszkodzona D802, nie włącza się

speedxp 14 Kwi 2007 21:32 3084 18
REKLAMA
  • #1 3788032
    speedxp
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Nie załączał się uszkodzona była dioda D802.Po wymianie i sprawdzeniu wszystkiego przyszedł czas na odpalenie tv.Po włączeniu tv przez pierwsze 5 sekund chodził normalnie po czym padło OW.Uszkodzona D311 R329.Wymieniłem sprawdziłem i po uruchomieniu poszły wszystkie wyżej wymienione podzespoły.Po wymianie i zastosowaniu za D 802 By228 oraz podmienieniu R843,który był nadpalony odpaliłem tv przez żarówkę,lecz przetwornica próbuje wystartować i pada.Spędziłem dzisiaj cały dzień na sprawdzaniu element po elemencie połowy tv i wszystko wydaje się być ok.Brakuje mi już koncepcji lub coś pominąłem z racji zmęczenia.Proszę o pomoc :((

Dodano po 15 [minuty]:

Co istotne tv odpala normalnie po odłączeniu pina od cewek odchylania.To oznacza ,iż albo cewki są uszkodzone albo tor odchylania,lecz który to dopiero jutro sprawdzę i jeszcze raz proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3788120
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Podmień kondensatory w okolicy, np. C809.
  • #3 3788122
    DIGITAL-PRO
    Poziom 23  
    Ocena: 59
    Witam

Sprawdź a najlepiej postaw kondensator na +B

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3788140
    PIOTREL
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Witaj
    Najpierw wymień elektrolity w przetwornicy.
    Jak Ci lecą te elementy to znaczy, że jest za wysokie napięcie. Potem odpal go i zobaczysz, co się będzie działo.
  • #5 3788157
    speedxp
    Poziom 11  
    Wymieniłem elki lecz nic to nie dało i w 99 % będzie to wina odchylania a nie cewek i na 99 odchylania pionowego.Elki wymieniłem na wstępie :) lecz jestem już 35 godzin na nogach i racjonalny tok myślenia poszedł już spać.Dziękuję za wypowiedzi :)
  • REKLAMA
  • #6 3792907
    andrzej r.
    Poziom 14  
    równocześnie z diodą d802 pada d311 - bzx c33 może także być uszkodzony układ stv9306 trzeba również sprawdzić 27nf przy d802
  • #7 3793677
    speedxp
    Poziom 11  
    Odłączenie V oraz H nic nie daje dopiero po odłączeniu całości tv startuje.Dalsze pomiary itd dokonam jutro i poinformuję o wynikach.
  • #8 3796691
    speedxp
    Poziom 11  
    Jedyne co się doszukałem w dzisiejszym dniu to nadpalony rezystor R 804 który zmienił wartość na 4 ohm.Po wymianie i próbie odpalenia tv nadal to samo,lecz po 2 próbie żarówka na sekundę mrugnie po czym gaśnie i 0 reakcji tv.Po wyłączeniu słychać tylko cichy pisk przetwornicy.Co za przypadek:(
  • #9 3796975
    Silva
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    co do rezystora to ja kiedyś tak miałem że spalony rezystor wymieniłem na taki jak na schemacie(bo z tamtego nic nie można było odczytać), w schemacie był błąd w druku rezystor który włożyłem miał za dużą wartość ale ja o tym nie wiedziałem, i oczywiście tv też nie chciał odpalać, nie wiedziałem co jest po odłączeniu cewek zaczynał zaskakiwać, a jak odłączyło się zasilanie od transformatora WN to już bez problemu odpalał długo kombinowałem zanim doszedłem co jest (też chyba pół tv sprawdziłem) oczywiście wszystkiemu winien był rezystor o zbyt dużej wartości który ograniczał prąd sterujący tranzystorem od trafo WN. Może trzeba szukać usterki pod tym kątem?
  • #10 3808733
    speedxp
    Poziom 11  
    Ten tv będzie mi się śnił po nocach.Wszystko wydaje się być ok.Jedyne napięcie jakie jest to około 300 Volt na tranzystorze Q613 reszty brak.Po odłączeniu tranzystora Q802 nadal to samo.Po włączeniu żarówka na sekundę zapala się , przy wyłączaniu tv z sieci słychać pisk na przetwornicy.Silva prawdopodobnie tak,lecz aby mieć w 100 % pewność co do rezystorów musiałbym mieć podzespoły bazowe na podmianę dopiero sprawdzać resztę.Jeszcze się nie poddaję z tym tv i o ile coś się wyjaśni to poinformuję.
  • #11 3818028
    speedxp
    Poziom 11  
    Prawdopodobnie przyczyną całkowitego zgonu tv była podmiana rezystora R804,którego wartość na schemacie wynosi 2,7 ohm a tam było nadpalone 4 ohm.Po dokładnej analizie pod lupą okazało się,że nie był to efekt przegrzania tylko faktyczna wartość wynosiła 4 ohm.Przypuszczam,iż uszkodzone jest trafo.Na dzień dzisiejszy po podłączeniu tv żarówka zaczyna świecić przez około minutę i w tym czasie nie reaguje na pilota,poczym żarówka gaśnie i przy wyłączeniu słychać pisk przetwornicy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 3820376
    lyli
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam a próbowałeś odłączyć zasilanie od płytki kineskopu u mnie po wymianie pionu ,hota oraz wzmacniacza wizji po włączeniu zgon a wcześniej było ok, przypuszczam ,że ponownie został uszkodzony wzmacniacz wizji.
    Pozdrawiam.
  • #13 3821856
    bodek1966
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam! Wiem że wymieniłeś elki w przetwornicy ale czy wymieniłeś tego 100mikro/400v (lub coś koło tego).Ostatnio to on był winowajcą podobnych uszkodzeń
  • #14 3821920
    speedxp
    Poziom 11  
    Witam.Lyli zgadza się uszkodzony jest wzmacniacz wizyjny.Po odłączeniu zasilania i oczywiście cewek odchylania tv startuje.Po podłączeniu cewek przetwornica stara się wystartować,lecz pada.Bodek1966 praktycznie wszystkie elektrolity w tym tv zostały wymienione na nowe i o ile chodzi o C607 220 mikro/400v to też został wymieniony.Zbieram się do kolejnego podejścia w kierunku naprawy i zobaczymy jakie będą efekty.
  • #15 3824309
    speedxp
    Poziom 11  
    Kolejny krok w naprawie :).Pozostało mi do zrobienia odchylanie H oraz wzmacniacz wizji.Pomiar wykazał dość znaczny spadek napięcia na wyjściu przetwornicy.Na R637 zamiast 140V jest około 87V na D625 jest 33V na D635 zamiast 29V jest 15.Tv po podłączeniu do sieci nie reaguje,dopiero po upływie około 10-20 sekund startuje, czyli wysypana jest prawdopodobnie któraś z pojemności.Gdy podłączę linię H ,przetwornica stara się lecz nie jest w stanie wystartować.
  • #16 6973293
    lyli
    Poziom 15  
    Witam po długim czasie ponownie wraca do mnie telewizor ze spalonym stv5112. Z tym że spalony jest jeszcze na PK opór R516 całkiem zwęglony i tu prośba o podanie mi jaki tam powinien tam być oraz interesuje mnie czy da się ten układ jakoś zabezpieczyć przed ponownym spaleniem.
  • #17 6973428
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Przecież schemat TV4K dostępny! Tak trudno zerknąć! Regulamin pkt. 16.
    Ponadto to nie kolegi temat, po co więc robić zamieszanie?

R516 z pin 11 - 4,7kΩ. Na pytanie uniknięcie ponownego uszkodzenia odpowiadam - tak, da się, poprzez wymianę kineskopu.
  • #18 6974205
    lyli
    Poziom 15  
    Bez nerwów nie chciałem zakładać tematu na temat tego telewizora bo widzę że sporo tych samych usterek jest wielu tematach. Co do schematu zgadzam się nie zaglądałem ale szczerze potrzebny mi tylko ten opór więc po prostu zapytałem ale widzę że chyba to jakiś problem.

Pozdrawiam
  • #19 6975438
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Ano problem, bo ktoś za Ciebie musi to sprawdzić. Nie sadzisz chyba, że są tacy, którzy znają każdy element telewizorów na pamięć?
    Cóż to innego jest jak nie lenistwo?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Royal Lux TV-7199 nie włącza się prawidłowo po wymianie uszkodzonych elementów, takich jak diody D802, D311 oraz rezystory R329, R804 i R843. Po wymianie elektrolitów w przetwornicy i zastosowaniu żarówki testowej, przetwornica próbuje wystartować, lecz pada, a po odłączeniu cewek odchylania TV uruchamia się normalnie, co wskazuje na problem w torze odchylania pionowego lub uszkodzone cewki. Wymieniono kondensatory, sprawdzono układ STV9306 oraz elementy takie jak C607 (220µF/400V) i R637, jednak napięcia na wyjściu przetwornicy są obniżone. Wzmacniacz wizji również jest uszkodzony, co potwierdzono po odłączeniu zasilania cewek. Problemy z rezystorem R804, którego wartość zmieniła się z 2,7Ω na 4Ω, mogą wskazywać na uszkodzenie transformatora. Połączenie zasilania kineskopu i wzmacniacza wizji może powodować zgon telewizora. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące wymiany kondensatorów elektrolitycznych, sprawdzenia elementów zabezpieczających oraz konieczności podmiany uszkodzonych podzespołów bazowych. W późniejszej części dyskusji poruszono temat układu STV5112 i rezystora R516 (4,7kΩ) oraz zabezpieczenia układu poprzez wymianę kineskopu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA