logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak ładowania. Przy 130 km/h zapala się kontrolka ładowania

michajlo007 14 Kwi 2007 22:00 6717 9
REKLAMA
  • #1 3788151
    michajlo007
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Mam pytanie do kolegów fachowców.Robiliśmy Golfa2 z '89,był brak ładowania,poszły do wymiany łożyska i popsuty regulator napięcia 14V.Zamontowaliśmy nowe,później podpinamy alternator do maszyny(silnik 1200W, 3000 obr/min) wszystko śmiga,ładuje akumulator do testów,więc wpinamy do auta.Ładowanie jest,auto odjezdza,tyle że.....
    wraca za trzy dni i klient się żali że przy prędkości powyżej 130km/h zapala się kontrolka ładowania.No i mamy zagadkę.Sprawdziliśmy na szybko,rzeczywiście na wysokich obrotach nie ładuje.Przyjechał się tylko pochwalić,a auto ma zostawić do poprawki we wtorek.Proszę o jakąś porade co sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #2 3788380
    oloolo
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Uszkodzone diody(-a) prostownicze lub
    Uzwojenie sie nagrzewa i zwiera do masy
  • REKLAMA
  • #3 3788479
    hasiek
    Poziom 15  
    Ocena: 64
    Jeśli wymieniony regulator to są nowe szczotki a co z pierścieniami ślizgowymi na wirniku? Jeśli miały rowki po starych szczotkach to jest małe prawdopodobieństwo że nowe szczotki w nie trafiły i przy dużych obrotach może być problem ze stykiem.
  • REKLAMA
  • #4 3788540
    elfi8
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Może pierścienie komutatora "mają bicie" i przy wyższych obrotach podbijają szczotki:?:
  • #5 3788803
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2152
    Jeżeli to Bosch to raczej wychodzi na luźne uzwojenie stojanu i brak izolacji rowkowej i międzyfazowej.P
  • #6 3790100
    michajlo007
    Poziom 11  
    Zapomniałem dodać że pierścienie też były wymienione ponieważ były strasznie głęboko wytarte.Dzięki za wszystkie podpowiedzi.Autko już niebawem przyjedzie,mysle ze sobie z nim poradzimy.Dam znac co było jak skończymy.
  • #7 3792610
    michajlo007
    Poziom 11  
    Auto dzisiaj podjechało,usterka dosyć szybko znaleziona po wymontowaniu alternatora,odlutował się przewów idący do pierścienia.Za tym razem przy lutowaniu zastosowałem lepszy topnik-chlorek cynku,na to cholerstwo nie ma mocnych,więc teraz chyciło już na 100%.Także polecam stosowanie chlorku cynku gdy macie coś brudnego,zaśniedziałego itp,z tym związkiem chemicznym przylutujecie wszystko,nawet do chromowane rzeczy.Jednym słowem kalafonia się umywa.
  • #8 3792995
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    A gdzie dostać ten chlorek cynku, bo jestem nim zainteresowany??
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #9 3793440
    Wiech26
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Chlorek cynku można zrobić samemu....trochę kwasu solnego i kubek od bateri(wewnętrzny).Rozebrać baterie,kubek cynkowy wyczyścić z resztek smoły i elektrolitu,pociąć na kawałki.Do naczynia szklanego wlać trochę kwasu solnego następnie dodawać po kawałku cynku.Pojedyńczo bo reakcja dość burzliwa.Nie palić przy tym bo wydziela się dość dużo wodoru.Najlepiej to robić na wolnym powietrzu.Dodawać dotąd cynk aż ustanie reakcja rozpuszczania.Ta przygotowany chlorek cynku przefiltrować w lejku z bibułą i zlać do butelki.
  • #10 3793908
    michajlo007
    Poziom 11  
    Kolega Wiech26 dobrze podpowiada jeśli chodzi o "produkcje" chlorku cynku.Swojego czasu gdy miałem dostęp do kwasu solnego to robiłem samemu chlorek cynku.Ktoś mi kiedyś "załatwił" większą ilość chlorku cynku i juz nie muszę "produkować".W niektórych dużych zakładach jest używany do spawania i lutowania.Więc wystarczy się ładnie uśmiechnąć do jakiegoś znajomego który pracuje w takowym zakładzie i ......

Podsumowanie tematu

✨ W Golfie 2 z 1989 roku występował problem z brakiem ładowania akumulatora, szczególnie przy prędkości powyżej 130 km/h, co powodowało zapalenie się kontrolki ładowania. Po wymianie łożysk i regulatora napięcia na nowe, alternator testowano na maszynie (silnik 1200W, 3000 obr/min) i działał poprawnie, jednak w samochodzie problem powrócił. Przyczyną okazał się odlutowany przewód prowadzący do pierścienia ślizgowego alternatora. Wymieniono również pierścienie ślizgowe, które były mocno wytarte. W dyskusji wskazywano na możliwe uszkodzenia diod prostowniczych, problemy z pierścieniami ślizgowymi i szczotkami, luźne uzwojenia stojana oraz brak izolacji. Do lutowania przewodu zastosowano chlorek cynku jako skuteczny topnik, który poprawił trwałość połączenia. Omówiono także sposób samodzielnej produkcji chlorku cynku z kwasu solnego i cynkowego kubka baterii oraz jego zastosowanie w lutowaniu elementów zaśniedziałych i chromowanych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA