logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Marea Weekend 1.8 - kontrolka poduszki świeci po uruchomieniu auta

Arek84 14 Kwi 2007 22:29 1970 6
REKLAMA
  • #1 3788277
    Arek84
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    Zanim pojadę na egazminer chciałbym się dowiedzieć czy jest może jakiś sposób sprawdzenia poduszek w Fiacie marea wekend 1,8, chodzi mi o coś co najczęścij sie sypie w tym (bo wiem że ta kontrolka w tym modelu zapala się zawsze po jakimś czasie, niestety 4 znane mi przypadki były robione w ASO i nie wiem co było przyczyną, a jeden to uszkodzenie czegoś w siedzneiu pasażera)
    U mnie sprawa wygląda tak że kontrola zawsze działała gasła po kilk sek, teraz też gaśnie ale na ok ~1sek i znow sie swiec juz caly czas az do zagszenia auta. Powiem że pojawiło się to nagle w trasie (nie żadna dziura nic takiego)
    za wszelkie porady będę wdzięczny :!:
  • REKLAMA
  • #2 3788881
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3789183
    Arek84
    Poziom 16  
    kts tylko nie wiem jak nie chcial sie polaczyc
  • REKLAMA
  • #4 3789547
    cardiag
    Poziom 30  
    Ocena: 564
    "...uszkodzenie czegoś w siedzneiu pasażera..." ..moze katapulta w siedzeniu doznała uszkodzenia od zbytniego ciezaru pasazera co siedział na nim? :)
  • #5 3790261
    Arek84
    Poziom 16  
    katapulte to...
    uszkodzila sie mata obecnosci pasazera
  • REKLAMA
  • #7 3790722
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W Fiacie Marea Weekend 1.8 kontrolka poduszki powietrznej (SRS) zapala się po uruchomieniu auta i pozostaje świecić, co może wskazywać na problem z systemem poduszek. Najczęstszą przyczyną jest uszkodzona mata obecności pasażera w siedzeniu, która może powodować błędy w systemie SRS. Diagnostykę można przeprowadzić za pomocą specjalistycznych testerów diagnostycznych, takich jak Fiat-Lancia-Tester, KTS500 lub Euroscan, choć Euroscan ma ograniczenia w poprawnym odczycie błędów SRS w Fiacie. Euroscan wymaga dwóch portów COM i pracy w środowisku DOS. Problemy z połączeniem KTS500 mogą występować. Wskazano również, że uszkodzenie "katapulty" w siedzeniu pasażera to potoczne określenie na uszkodzenie maty obecności pasażera. Kontrolka SRS powinna gasnąć po kilku sekundach, a jej ciągłe świecenie wymaga diagnostyki i ewentualnej wymiany uszkodzonych elementów systemu poduszek powietrznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA