Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    maws
    Level 11  
    Jestem na etapie budowy sauny fińskiej a problem dotyczy sterowania pieca zrobionego z oporowych elementów grzejnych 2kW i 1 kW (od piekarnika) - piec o mocy 7-8 kW 3 fazowy. Najprostsze sterowanie to tradycyjna termopara (np. od boilera), która steruje stycznikiem zasilającym elementy grzejne. Nie wiem jak to będzie się sprawowało, poza tym kwestia bezwładności układu - i histerezy (chyba się to tak nazywa) temperatur - wyłącza prąd w temperaturze x a załącza np. o temp. x-10 stopni celsjusza . Najlepszym rozwiązaniem byłoby sterowanie automatyczne z regulatorem na triakach. Jeśli ktoś zna taki sprawdzony schemat to proszę o informacje. Może jakieś sterowanie tempersaturą w nowych piekarnikach?. Pozdrawiam
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    W załączniku masz schemat regulatora 3 fazowego.

Pomysł jest może fajny, ale wykonanie wcale nie takie proste. Będziesz potrzebował triaków olbrzymiej mocy! Widziałem gdzieś niekonwencjonalne rozwiązanie na tzn tyrystorowym styczniku. Rozwiązanie polegało na zastosowaniu regulacji PWM (regulacja szerokości impulsu). Układ pracował na częstotliwości kilkudziesięciu Hz co powodowało olbrzymie zakłócenia no i przede wszystkim było widać "drgające" światło w domu. Mimo tych wad to i tak chyba najtańsze i jednocześnie najbardziej optymalne rozwiązanie. Zdecydowanie najprościej jest zastosować jakiś gotowy elektroniczny termostat sterujący stycznikiem - można nabyć takie, które będą miały naprawdę niewielką histerezę ... z tym, że efekt ten jest potrzebny poniekąd, bo gdyby temperatura wyłączenia i włączenia była identyczna to by się to bez przerwy przełączało...
    maws
    Level 11  
    Dzięki Bestler.
    Triaki nie muszą być aż takie "duże", przy max mocy około 3 kW na 1 fazę prąd wychodzi około 14 Amper. Zgadzam się, że przy sterowaniu zwykłym termoregulatorem sterującym stycznikiem histereza musi być co najmniej kilka stopni Celsjusza bo tak jak piszesz stycznik załączał by się bardzo często. Dlatego też myślałem o układzie elektronicznym np. na triakach, który poprzez czujnik temperatury mierzył by w sposób ciągły temperaturę i sterował mocą grzejników właśnie w sposób ciągły i za pomocą triaków. Może ktoś dysponuje takim schematem albo zna takie gotowe urządzenie - byleby w przyzwoitej cenie. W firmach internetowych zajmujących się tym tematem cena pieca do sauny najniższa to około 800 zł plus cena regulatora w granicach 900-1100 to daje prawie dwa tysiące. podczas dgy można nabyć 3 grzałki 2 kW po 27 zł plus dorobić obudowę np. ze stali nierdzewnej i mamy gotowy piec za 150zł-200zł. pozostaje tylko problem regulatora.

Dodano po 35 [minuty]:

Panowie!
    Idelanym rozwiązaniem jest regulacja ciągła gdyż nie występują częste spadki napięć w domu, bądź co bądź załącznie i wyłączanie mocy 9 kW w instalacji domowej musi spowodować spadki napięcia, regulacja ciągła wyklucza takie spadki (są one cały czas) i dlatego są niezauważalne w postaci migania żarówek nie wiem jak komputer się zachowa. Gdyby jednak nie udało się znaleźć mi schematu to znalazłem w internecie sporo tradycyjnych regulatorów ( z termoparą) np. do 120 stopni jednofazowych a nawet 3 fazowych w cenkie kilkunastu-kilkudziesięciu złotych są również elektroniczne w cenie stukilkudziesięciu złotych. Wszystkie te regulatory działają na zasadzie ON-OFF - stan grzania stan chłodzenia. Histereza około 5-7 stopni przy zwykłych do 1 stopnia przy elektronicznych Myślę tak, gdyby ten regulator tylko załączał lub wyłączał triaki to byłoby OK. Klepanie stycznika zostałoby wyeliminowane, gdyby jeszcze taki układ mógł mieć regulator mocy to po nagrzaniu sauny mógłby załączą znacznie mniejszą moc. ponieważ nie jestem elektronikiem proszę o pomoc - może macie gdzieś taki prosty układ "wyłącznika na triaku". Pozdrawiam i proszę o pomoc.
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Nie wiem jak to się fachowo nazywa ale można kupić takie styczniki zbudowane na półprzewodnikach. Wtedy problem "klepania stycznika" masz wyeliminowany. Poszukam wieczorem na allegro. Poza tym, jeśli masz 3 grzałki to może warto zastosować 3 regulatory do każdej oddzielnie. Wyeliminujesz w ten sposób efekt spadku napięcia w sieci podczas załączenia.

Kolejną sprawą jest to, że triaki powodują zakłócenia :( Jeśli to jest w domu, to nie wykluczone, że usłyszysz tą regulację w radio.

Paweł