logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz logarytmujący - problem ze sprawozdaniem

gombey 19 Kwi 2007 14:16 1695 4
REKLAMA
  • #1 3801721
    gombey
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam.
    Wlasnie tworze sprawozdania na laborke. Temat: Wzmacniacz logarytmujacy.
    W poleceniu pisze cos takiego:
    Wykresl charakterystyke we wspolrzednych logarytmicznych (U0 liniowe), oblicz z badan dla dodatnich i ujemnych Ui osiagniete stałe a i b oraz rzeczywiste parametry M i Is uzytych diód.
    O co chodzi z ta charakterystyka pollogarytmiczna. Z jakich wzorow obliczyc a, b, M, Is :?:
    Transmitancja: U0=a*ln(b*Ui).
    Prosze o jak najszybsza pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3801919
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    gombey napisał:
    Witam.
    Wlasnie tworze sprawozdania na laborke. Temat: Wzmacniacz logarytmujacy.
    W poleceniu pisze cos takiego:
    Wykresl charakterystyke we wspolrzednych logarytmicznych (U0 liniowe), oblicz z badan dla dodatnich i ujemnych Ui osiagniete stałe a i b oraz rzeczywiste parametry M i Is uzytych diód.
    O co chodzi z ta charakterystyka pollogarytmiczna.

przecież to oczywiste, skalę osi odciętych, a więc zmiennej niezależnej, którą tu jest napięcie wejściowe Ui masz obrać logarytmicznie.
    Znaczy to nic innego jak to, iż odległość liniowa pomiędzy każdą dekadą liczby wartości Ui jest taka sama (jak mantysa logarytmu dziesiętnego).

gombey napisał:
    Z jakich wzorow obliczyc a, b, M, Is :?:
    Transmitancja: U0=a*ln(b*Ui).

Polecam poszukać i zrozumieć wzory Ebersa - Molla dotyczące złącza P-N.

gombey napisał:
    Prosze o jak najszybsza pomoc.
    Pozdrawiam

Czy była to najszybsza pomoc to nie wiem, nie pełnię tu "pogotowania ratunkowego" dla leniwych...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3801975
    gombey
    Poziom 10  
    Co do charakterystyki to juz wiem o co chodzi. Nie widze w rownaniach Ebersa - Molla nic co mogloby mi pomoc. Nie jestem leniwy. Po prostu wszystkie te wzmacniacze i tranzystorki wogule mnie nie interesuja, a ze wlepili mi na studiach (elektrycznych nie elektronicznych) jakas glupia elektronike to trzeba ja jakos tam przejsc:D Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3802019
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    gombey napisał:
    Co do charakterystyki to juz wiem o co chodzi. Nie widze w rownaniach Ebersa - Molla nic co mogloby mi pomoc.

trudno, nic na to nie poradzę...

gombey napisał:
    Nie jestem leniwy. Po prostu wszystkie te wzmacniacze i tranzystorki wogule mnie nie interesuja, a ze wlepili mi na studiach (elektrycznych nie elektronicznych) jakas glupia elektronike to trzeba ja jakos tam przejsc:D Pozdrawiam

Na takie dictum, żegnam ozięble... elektryk bez znajomości elektroniki to tak, jak szewc bez prawidła... do butów.

Pozdrawiam
  • #5 3802061
    gombey
    Poziom 10  
    Znam paru dobrych elektrykow - praktykow, ktorzy tez maja marne pojecie o wzmacniaczach. Jak na moje potrzeby wystarczy mi wiedziec po co to jest i jak to zastosowac a nie doglebnie wnikac jak to dziala. Niech bawia sie w to ci co wybrali elektronike. Pozdrawiam
REKLAMA