logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 32 FL1,6AA - brak napięć wtórnych po wymianie bezpiecznika, 320V na mostku

Zdzichu 20 Kwi 2007 20:43 1365 3
REKLAMA
  • #1 3805894
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Ocena: 440
    Uszkodzony był bezpiecznik na zmiennym, po wymianie przetwornica nie startuje brak napięć po stronie wtórnej. Po mostku mam 320V. Klient twierdzi że telewizor od jakiegoś czasu miał problem z uruchomieniem, aż w końcu całkiem przestał działać. Nie znalazłem zwarć po stronie wtórnej przetwornicy.
  • REKLAMA
  • #2 3806019
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    WItam.
    Uszkodzenie masz w stu procentach na stronie pierwotnej i masz spalony tranzystor dlatego bezpiecznik poszedł, powinien działać po wymianie, tv mógł działać dziwnie bo jak ten tranzystor zaczyna się psuć to czasem przez dłuższy czas są problemy że tv nie umie wejść ani wyjść z czuwania choć czasem dobrze się załączy i gra dobrze oczywiście po odłączeniu prądu z zasilania. I zawsze kończy się to spaleniem tranzystora i w następstwie robi on zwarcie i pali bezpiecznik.
    Pozatym, powinieneś mieć napięcie 5V bo tam są dwie przetworniczki jedna do czuwania a druga do startu.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • REKLAMA
  • #3 3806208
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Ocena: 440
    Zwarcia raczej nie mam bo bezpiecznik który wymieniłem nie spalił sie. Tranzystory na pomiar wszystkie dobre.
    5V standby jest, jak chcę załączyć to zapala się dioda zielone, po czym zaczynają migać dioda czerwona standby , stereo i głośnik.
  • #4 3806653
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Witam.
    Sprawdż kondensatory są chyba 3 sztuki zaraz na dwóch tranzystorach H.
    Mi jeden przebijał przy wysokim i też tv tak się zachowywał, innym razem jak mrugały diody to miałem coś z zasilaniem końcówek głosu i wyrzuciłem układ zabezpieczający i po problemie.
    W tym przypadku musisz sprawdzać po kolei, najpierw wysokie potem zabezpieczenia.
    Zasilacz pierwotna strona jest dobry, choć z pierwszego posty sugerowałem że nie.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
REKLAMA