logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio samochodowe w domu - dlaczego zasilacz 13.8V 3A nie działa poprawnie?

bismarck 23 Kwi 2007 16:49 5283 22
REKLAMA
  • #1 3813976
    bismarck
    Poziom 10  
    Radio samochodowe jako odbiornik w domu. Zakupiłem nawet zasilacz do CB radio na 13.8V i 3A ,po podłączeniu , radio mi "tętni", Choć zasilacz wg opisu jest stabilizowany, radio nie działa, Czego brakuje temu zasilaczowi, co jest nie tak?
    Radio było sprawdzane w sklepei rtv, i tam działą, na podobnym zasilaczu, tzn, nie pytałem o szczegóły, ale był to taki zwykły zasilacz, co on ma takiego niezwykłego, ze jest lepszy od mojego?
  • REKLAMA
  • #2 3814055
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 645
    Witam
    Czy to radyjko tak się zachowuje cały czas jak gra nawet cicho, czy tylko wtedy jak dasz głośniej?
    Pozdrawiam
  • #3 3814074
    bismarck
    Poziom 10  
    nie nie, to radyjko w ogóle si enie uruchamia, panel swieciu sie pulsując, al enie zapala sie radio.
  • #4 3814254
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    3A może być mało jak podłączysz więcej głośników. Co lepsze radia grają nawet na zwykłych prostownikach bez żadnej stabilizacji(z CD, nie próbowałem tunera). Spróbuj podłączyć pod zwykły ATX od kompa.
  • #5 3814296
    bismarck
    Poziom 10  
    do radia nie zdąrzyłęm podłączyc głosników. hmm w czym rzecz?
  • REKLAMA
  • #6 3814687
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    Sprawdź napięcie na zasilaczu bez obciążenia, sprawdź też co się dzieje jak
    włączasz radio. Możesz też zmierzyć prąd jakby napięcie bardzo się wahało.
    Możliwe że z zasilaczem coś nie tak. Wszystko na pewno dobrze podłączone?
  • #7 3814797
    Łukasz39
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam ;)
    Wstaw na wyjściu 13.8V kondensator elektrolityczny o pojemności około 2000µF może być większej pojemności o napięciu 16-25V to powinno załatwić sprawę ;) ;)

Pozdrawiam ;)
  • REKLAMA
  • #8 3815879
    bismarck
    Poziom 10  
    hmm, podłączałem do prostownika, co nim akumulator ładuje, do innego zasialcza i też nic. Radio sie nie załącza, pulsuje panel, i tylko dlatego wiem ze w ogóle coś tam próbuj sie zajarzyć.
    Zasilac ma 13.8V i 3 A, a ile ma instalacja samochodowa?
    Czytałem coś wczoraj ze być moze nie ma filtra ten mój zasialcz, czy to może być to?

Dodano po 34 [sekundy]:

hmm, podłączałem do prostownika, co nim akumulator ładuje, do innego zasialcza i też nic. Radio sie nie załącza, pulsuje panel, i tylko dlatego wiem ze w ogóle coś tam próbuj sie zajarzyć.
    Zasilac ma 13.8V i 3 A, a ile ma instalacja samochodowa?
    Czytałem coś wczoraj ze być moze nie ma filtra ten mój zasialcz, czy to może być to?
  • #9 3815987
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2925
    Chyba źle podłączasz to radio. Brakuje ci jakiegoś plusa. Zasilacz jest bardzo dobry (ten od CB).

Przeważnie radia samochodowe mają dwa plusy, które w domu musisz połączyć ze sobą. Jest to kolor czerwony i żółty. Masa to przeważnie czarny a jeenocześnie obudowa metalowa radia.
  • #10 3816183
    bismarck
    Poziom 10  
    ależ ja łącze ze sobą oba plusy, co prawda nie traktuje obudowy jako masy i niczego do obudowy nie podłączam, myślisz że to to może byc?
    Później podłacze, raz jeszcze dodajac minus z zasilacza do obudowy radia.Zobaczymy.
  • #11 3816367
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Nie musisz podłączać obudowy, ale ja tak robię tylko gdy próbuję dane radio. Tak najłatwiej ustalić gdzie należy podłączyć zasilanie.:|
  • #13 3817836
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Aby radio samochodowe w domu uruchomić to wystarczy zasilacz rzędu 1A. Gdy radio ma sporą moc to wypada mieć tych amper nieco więcej, przynajmniej 3.
  • #14 3820703
    bismarck
    Poziom 10  
    radio to:
    PAnasonick FX44,
    podłaczam do 3A i nic
  • #15 3821029
    huk90
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Kolega Zybex ma całkowitą rację coś robisz nie tak o ile radyjko nie uległo już uszkodzeniu,jakimi kabelkami podłączasz może za mały przekrój,na tej stronie może znajdziesz opis złącz http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/ a pod tym adresem jest instrukcja (podobne radyjko)głowy nie dam http://instrukcje.elektroda.net/download.php?id=2222
  • #16 3821334
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    To, że przewody są za cienkie, w to nie wierzę. Chyba, że są takie jak włos, ale wtedy by się po prostu spaliły.:|
  • REKLAMA
  • #17 3821459
    bismarck
    Poziom 10  
    Panowie, mam normalne przewody i odpowiednie kostki, kurcze nie wiem co jest?

Dodano po 34 [minuty]:

bingo!! nalezało podłaczyc jak typ B, i działa, dziękuję Panowie, jestescie pomocni, Dziękuje
    Juz gra

Dodano po 15 [minuty]:

no tak, tylko dlaczego po 2 minutach sie wyłącza?
  • #18 3822978
    elektron1987
    Poziom 1  
    witam jeżeli chcesz podłączyć radio samochodowe w domu to poprostu podłącz je pod zasilacz od komputera żółty +12 a czarny masa. ja tak mam podłączonego blaupunkta 4x40W i do tego jeszcze wzmacniacz 2x200W i wszystko działa bez zarzutów. nie kombinuj nic z zasilaczami stabilizowanymi bo spalisz
  • #19 3823898
    huk90
    Poziom 23  
    Kolego elektron dlaczego zasilacz stabilizowany jest zły
    13.8V i 3A i co ma spalić a słuchając kolegi porady można dodatkowo mieć komputer do naprawy.Padło juz tyle typów zasilenia tego radyjka że teraz już nie wiadomo do czego kolega bismarc je podłaczył proponuję pomierzyć napięcia zasilające
  • #20 3824260
    bismarck
    Poziom 10  
    huk, pozostałem przy tym 13.8 i 3A, radio działa, dlaczego stabilizowane miałoby być szkodliwym dla radia?
  • #21 3824563
    huk90
    Poziom 23  
    Nie ja to wymyśliłem czytaj dokładnie posty to mój przedmówca dlatego się zapytałem co w nim jest złego, natomiast rada dotyczyła Twojego ostatniego postu bo napisałes ze po 2 minutach się wyłącza.Jeżeli działa to zamykaj ten temat.
  • #22 3825591
    bismarck
    Poziom 10  
    ależ wiem ze nie Ty, chyba zbyt osobiscie podzszedłeś do tego:)
    Radio działą jednak, po jakims czasie sie wyłacza, to normalne? jakies zabezpieczenie, bo włąsnie jest stabilizowany zasilacz?

Pozdrawiam
  • #23 4364087
    marmic167
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    W zasilaczu od komputera to jest obojętne pod który kabel (żółty) podłącze jako + w radiu

Podsumowanie tematu

✨ Radio samochodowe Panasonic FX44 podłączone do zasilacza 13.8V 3A do użytku domowego nie uruchamia się poprawnie – panel pulsuje, a radio nie działa. Problemem okazało się niewłaściwe podłączenie przewodów zasilających: samochodowe radia często mają dwa przewody plusowe (czerwony i żółty), które w warunkach domowych należy połączyć razem, a masa to przewód czarny oraz metalowa obudowa. Brak połączenia obu plusów powodował brak uruchomienia. Zasilacz 13.8V 3A, nawet stabilizowany, jest wystarczający do zasilania radia, jednak brak filtra lub kondensatora elektrolitycznego (np. 2000µF 16-25V) na wyjściu może powodować tętnienia napięcia. Zasilacze komputerowe ATX (żółty +12V, czarny masa) również sprawdzają się jako źródło zasilania. Po poprawnym podłączeniu radio działa, lecz wyłącza się po około 2 minutach, co może być spowodowane zabezpieczeniem termicznym lub innym mechanizmem ochronnym radia. Zaleca się sprawdzenie napięć i poprawności połączeń oraz ewentualne dodanie filtracji na zasilaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA