logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze kina domowego do odtwarzania nagrywanych płyt?

tomcio13130 23 Kwi 2007 21:03 1946 12
REKLAMA
  • #1 3814817
    tomcio13130
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    witam mam zamiar kupić sobie kino domowe ,lecz wiem że niektóre mogą nie odtwarzać mi płytek nagrywanych na co trzeba zwrócić uwagę aby takie kino działało dobrze i odtwarzało wszystkie filmy ,bo ja się kompletnie nie znam na tych wszystkich skrótach co firmy tam podają..Proszę o wskazówki na co zwrócić uwagę przy wyborze kina domowego...........
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Nagłośnienie Domowe. [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 3814919
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Jeżeli nagrywane to DVD, nie ma problemu, przy divX trzeba rezygnować z jakości na rzecz funkcjonalności. No i wszystko zależy od portfela :-)
  • REKLAMA
  • #3 3814972
    tomcio13130
    Poziom 11  
    to znaczy jak będzie kino miało divX to będzie wszystko czytało?i to wystarczy czy jeszcze jakiś skrót mile widziany... a co sądzicie o firmach LG i SAMSUNG są coś warte która lepsza?....a i co to są te regiony
  • REKLAMA
  • #4 3815399
    polkos
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    tomcio13130 napisał:
    to znaczy jak będzie kino miało divX to będzie wszystko czytało?i to wystarczy czy jeszcze jakiś skrót mile widziany... a co sądzicie o firmach LG i SAMSUNG są coś warte która lepsza?....a i co to są te regiony

W DVD świat podzielony jest na regiony i tak europa ma region drugi , jeżeli będziesz miał płytkę dvd z USA (to już inny region) poprostu płytka nie poleci.

Przeważnie jeżeli kino ma znaczek divx to powinno odtwarzac większośc płyt i tak dla przykładu prosty model kina LG LHT 255SD (o ile dobrze pamiętam model- cena poniżej 500zł) będzie odtwarzał płyty DVD, płyty dvd nagrywane :DVD+R/RW, DVD-R/RW, płyty muzyczne :CD i MP3, DIVX, VCD,SVCD, zdjęcia w JPEG.
    Co do porównania, obie firmy prezentują podobny poziom , jednak moim zdaniem w cenie poniżej 700zł lepiej wybrac LG .

Kino Domowe to nie komputer i może byc tak , ze mimo iz plyta nagrana z filmem divx idzie na jednym kinie a na drugim juz nie chce i odwrotnie. Druga sprawa to napisy TXT , wiekszosc firmówek wymaga aby plik tekstowy byl tak zatytułowany jak i plik filmowy - widoczne są napisy .
    Bardzo wazna sprawa w doborze Kina domowego , to moc glosnikow dopasowana do wielkosci pomieszczenia . Jeżeli masz pomieszczenie około 25m2 to wystarcza kolumienki o mocy 20-25W(tanie kina domowe) Jeżeli większe pomieszczenie to i większy wydatek . Oczywiście musisz podążyc za swoim uchem , wziąc np płytę CD (swoją którą masz osłuchaną ) i sprawdzic ją jak gra na danym kinie domowym w sklepie -wez jeszcze poprawke na to ze w sklepie kino bedzie gralo gorzej niz w domu -ale bedziesz mógł w ten sposób porównac brzmienie dostepnych kin i wybrac Ci najbardziej odpowiednie .
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3815826
    Pablo1964
    Moderator
    A jeżeli raz posłuchasz kina zbudowanego z amplitunera, osobnego DVD i pełnowymiarowych kolumn, stracisz ochotę na zakup plastikowych zestawów. A jeżeli zamierzasz na tym sprzęcie także słuchać muzyki, wtedy należy sięgnąć parę półek wyżej itd. Dlatego pisałem wcześniej, że wszystko zależy od portfela (i oczywiście Twoich priorytetów jako użytkownika).
  • #6 3817837
    tomcio13130
    Poziom 11  
    Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź teraz już wiem troszkę więcej na ten temat...ja jednak mam do wyboru dwa modele LG LH-T551SB i SAMSUNG HT-Q20 i muszę coś z tego wybrać .........a i jeszcze jedno z jakimi płytkami te dvd majom największe problemy z odczytaniem ...(przegrywane,nagrywane,dvd,vcd)może bym se takom płytkę sprawił co na wielu sprzętach nie działa i z nią sie udał do sklepu i sprobował.
  • #7 3819575
    Pablo1964
    Moderator
    To może lepiej kupić coś takiego: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic406707.html
    do tego odtwarzacz typu manta lub bellwood?

Takie rozwiązanie miałoby dwie istotne zalety:
    1. Znacznie lepsza jakość dźwięku;
    2. Brak problemów z odczytem jakichkolwiek płyt.

I to w porównywalnej cenie.
  • #8 3821492
    polkos
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Pablo1964 napisał:
    To może lepiej kupić coś takiego: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic406707.html
    do tego odtwarzacz typu manta lub bellwood?

Takie rozwiązanie miałoby dwie istotne zalety:
    1. Znacznie lepsza jakość dźwięku;
    2. Brak problemów z odczytem jakichkolwiek płyt.

I to w porównywalnej cenie.

Tak, tak a później jak się zepsuje to więcej czasu w serwisach przeleży. Jeżeli chcesz miec pewnosc , ze wszystko pojdzie to do tego służy komputer . Jednak obecnie większosc firmówek ladnie radzi z filmami nagrywanymi i tekstem . Typową Chinska technologię zostawmy dla Chinczyków.

Dodano po 7 [minuty]:

tomcio13130 napisał:
    Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź teraz już wiem troszkę więcej na ten temat...ja jednak mam do wyboru dwa modele LG LH-T551SB i SAMSUNG HT-Q20 i muszę coś z tego wybrać .........a i jeszcze jedno z jakimi płytkami te dvd majom największe problemy z odczytaniem ...(przegrywane,nagrywane,dvd,vcd)może bym se takom płytkę sprawił co na wielu sprzętach nie działa i z nią sie udał do sklepu i sprobował.

Oba kina są raczej bezawaryjne , na moje ucho LG ma ładniejsze brzmienie i jest kinem głośniejszym , LG również jest bardziej tolerancyjne w stosunku do filmów DIVX. Co do testowych płytek , to weź kilka różnych płytek DIVX i jedną dvd z nagranym dzwiekiem wielokanalowym , bys mogl posluchac jak kino brzmi w 5.1.
    Pozdrawiam
  • #9 3821758
    Pablo1964
    Moderator
    Cóż, wszystko zależy zatem od preferencji. Sprzęt markowy powinien być mniej awaryjny. Jednak jeżeli chcesz mieś dobre brzmienie, to trzeba sięgnąć po grubszy portfel. Mimo wszystko, odradzam jakiekolwiek plastiki.
  • #10 3845713
    austrian4343
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ja mam plastiki Panasonic SC-HT855 i nie narzekam na brzmienie, odsłuchiwałem Metallice na DVD-Audio w 5.1 i baardzo czysto grają! a z divx-em jest różnie jedne działają inne nie.
  • #11 3845774
    Pablo1964
    Moderator
    Staraj się zatem nie posłuchać tego na pełnowymiarowych kolumnach bo wtedy cały czar pryśnie ;-)
  • #12 3846541
    austrian4343
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Powiem tak, nie stac mnie na nagłośnienie audiofilskie. kupiłem takie na jakie mnie stac było, ja dobrze wiem Pablo1964 że czar by prysnął, ale sam wiesz ze za tę kwotę takiego lepszego sprzętu bym nie miał. Niestety pracuję w Polsce więc muszę sie cieszyc tym co mam (szara rzeczywistosc) Pozdrawiam.
  • #13 3846897
    Pablo1964
    Moderator
    Cóż, masz rację. Jakość dźwięku jest wprost proporcjonalna do grubości potfela :-( Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że jakość brzmienia sprzętu wielokanałowego jest porówalna do jakości 3-krotnie tańszego wzmacniacza stereo. Wynika to ze względów konstrukcyjnych - większa ilość końcówek mocy, wbudowany tuner, funkcje dodatkowe - za wszystko trzeba zapłacić. Dlatego niejednokrotnie sugerowałem przy ograniczonym budżecie zakup dobrego stereo, szczególnie, jeżeli sprzęt ma służyć w dużej mierze do słuchania muzyki.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Przy wyborze kina domowego do odtwarzania nagrywanych płyt DVD ważne jest zwrócenie uwagi na obsługiwane formaty, takie jak DVD+R/RW, DVD-R/RW, DivX, VCD, SVCD oraz kompatybilność z plikami napisów (TXT). Istotne są także regiony DVD – Europa to region 2, co wpływa na odtwarzanie płyt z innych regionów. Modele z obsługą DivX zazwyczaj lepiej radzą sobie z różnorodnymi nagrywanymi filmami, jednak nawet wśród firmowych urządzeń mogą występować różnice w kompatybilności. Przy wyborze warto uwzględnić moc głośników dopasowaną do wielkości pomieszczenia oraz jakość dźwięku, która często koreluje z ceną sprzętu. Porównując marki, LG i Samsung oferują podobny poziom, lecz w niższym segmencie cenowym (poniżej 700 zł) rekomendowane jest LG ze względu na lepszą tolerancję dla formatów DivX i głośniejsze brzmienie. Alternatywą dla zestawów all-in-one są amplitunery z osobnym odtwarzaczem DVD i kolumnami, które zapewniają lepszą jakość dźwięku i większą niezawodność odczytu płyt. W praktyce warto przetestować różne płyty nagrywane, zwłaszcza z dźwiękiem wielokanałowym, aby ocenić kompatybilność i jakość odtwarzania. Przy ograniczonym budżecie można rozważyć dobre stereo zamiast kina domowego, szczególnie jeśli sprzęt ma służyć głównie do słuchania muzyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA